Monday, February 7

Ikan Sawah

Lama nya baru nak apdet kan. maleh sebenarnya huhu.. w/pun kat kampung maxis dan 'biru' tapi still maleh. masa kat kampung ayah (sg besar) aritu kami dapat rasa cam mana tangkap ikan pakai jaring. saya lupa plak nama benda alah ni. ada mak cakap aritu.

Ini kira aktiviti kaum pesawah padi la bila tunggu padi masak. mak cik saya cakap kalau lepas ujan lagi sonok sebab ikan makin banyak bermain2 dalam sawah n tali air. dengan rasa teruja kami berbondong2 gi ikut makcik tangkap ikan. bangun pepagi terus gi tangkap ikan. bukan saya tangkap la. makcik saya yang tangkap. kami menyibuk2 sambil tangkap gambar je hehe..

Tengok terujanya kami tengok mak cik saya perangkap ikan. yang makcik saya pegang tu lah yang digunakan untuk tangkap ikan.


Ikan2 yang kami dapat2. ada puyu, ada sepat. ada anak haruan n macam2 lagi lah. saya bukan kenal sangat ikan2 ni semua huhu..


Dapat makan sepat, puyu ngan haruan fresh yang digoreng sangat lah best. makan plak panas2. krup2 seko2 masuk dalam mulut. nikmat!


1 comment:

ili amirah said...

setuju! ikan sawah fresh memang sedap banget. duk sg besar ea? saya duk tanjung karang. memang feveret la ikan sawah ni. like like!

Lilypie Next Birthday Ticker