Friday, March 26

Tajam Otak

Pelik betoi. kalau tak duk depan pc tu macam2 idea kuar mau apdet blog. citer tu la. citer ni la. siap dah rangka ayat tu mau tulis kat blog. tapi bila sampai depan pc terus blank. tetiba cam "apa yang aku rangka tadi eh?" lupa sudah. bengong betoi la. memang la saya sudah tua. cepat betoi lupa ingatan sekarang. kena mula balik main sudoku ni. bagi tajam otak sket. huhu.. eh tapi betoi. sudoku tu bleh menajamkan otak tau. tapi untuk org yang pandai main la. kalau tak pandai bukan menajamkan langsung tumpul lagi ada. hahaha.. ala.. bukan susah pun main sudoku tu. saya dulu pun buta sudoku gak. dah banyak2 kali main sambil tgk2 jawapan kat belakang sekarang pandai sudah. eh. ter ujub plak ;p

Tiap2 malam online. tapi maleh giler mau apdet blog. maleh bukan sebab apa. saya maleh sebab tadek citer mau kongsi. sebab tu blog cam terbiar je. yang bznya menuai ngan kasi ikan makan je. huhu.. pas menuai ngan kasi ikan makan log out. mintak maaf aa kalau ada yang ym or skype saya memalam saya tak baper nak layan. saya bz menuai. hehe.. saya jaga 2 kebun tau sekarang. kebun saya dah semestinya lah. lagi satu kebun cik kim. saya gak jaga. tah naper rajin plak jaga kebun org. kebun sendiri pun tak baper nak terjaga. sapa yang rajin lawat kebun saya tu tau aa betapa serabutnya kebun saya tu. maleh mau kemas n susun2 semua. bantai je letak suka ati. jadiklah kebun carca marba. jeles gak tgk kebun org cantek2. tapi apa bleh buat. tuan kebun pemaleh cipan. hadap je la kebun serabut tu ;p

Pesta Buku PWTC

Minggu lepas masa gi pesta buku kat pwtc gigil2 kuar duit buat beli buku citer. maklum dah dekat 2 bulan tak gaji. so agak pokai aa bulan ni. tapi gigil2 pun 3 bijik gak saya sambar hehehe.. jadiknya semalam kan dah gaji. tetiba rasa gedik2 plak mau pi beli novel lagi kat pesta buku. semalam dah sebey2 dah novel apa saya mau angkut nanti. esok saya mau pi pwtc semula. mau borong novel banyak2 huhu..

Naper kena beli kat pesta buku? sebab ada diskaun. ada yang diskaun sampai 25% ok. rambang mata den ni ;p. kalau beli kat kedai tadek diskaun. huhu.. harap2 diskaun2 yang saya nampak minggu lepas still valid sampai esok. huh! tetiba rasa mau pi tengahari ni je. giler teruja ni ;p

Thursday, March 25

Halal & Haram

Semua bahana aduan rakyat semalam. sekarang bleh kata tiap2 rabu suka no tgk aduan rakyat. tapi semalam tengok sket je. tgk yang pasal masalah longkang kat klang tu je. yang pasal halal haram kedai makan tu tak tgk. bleh kata tiap2 minggu citer pasal klang ni. tak pasal2 glamer MPK. minggu lepas ke bila tah saya tgk pasal parking OKU tu. pun kat klang gak. semalam pun pasal longkang kat klang gak. hehehe..

So tadi masa makan tengahari topic gosip adalah pasal halal haram. masa ni lah baru nak insap masing2 pun. kalau tak tu semua pun bedal. eh tapi saya tak. saya kalau was2 memang tak makan la. tahan je la perut. betoi.. dulu penah masa jalan2 kat low yat tu benti kat food court dia kat bawah tu. saya tgk semua yang niaga pun macam was2 je. so saya tahan je lah perut w/pun org lain gigih makan gak. tak per la. masing2 punya pandangan kan. saya dah was2. so saya tak nak aa makan. diorg caya ngan tempat tu so biar aa diorg makan hehe.. best gak sekali sekala bergosip ngan lelaki2 ni kan. namanya saya sorang pompuan kat sini kan. nak bergosip pun ngan laki je la. sib baik diorg tak buli saya. berani mau buli.. hahahaha..

Sebenarnya kalau citer pasal halal haram ni kalau dikaji betoi2 memang kita tak kan makan sebarang nya. kalau ikut betoi2 sumber dari mana makanan tu pun kita kena ambek tau. kalau sumber tu haram still haram. memang aa tak tau kan. tapi yang dah jadik darah daging tu tetap jejaskan tubuh badan kita. saya penah baca 1 citer pasal satu imam ni. belajar mengaji & menghafal tiap2 hari. alhamdulilah atinya terang. senang je dia hafaz ayat2 quran. sampailah 1 hari dia susah nak hafal. bila jumpa tok gurunya, tok gurunya cakap mungkin berpunca dari makanan. so dia balik umah tanya mak dia mana dapat semua lauk2 n sayur2. mak dia cakap tanam & ternak sendiri. tak beli pun. sembelih pun elok. tanam pakai baja yang elok so mustahil lah makanan tu yang buat ati dia gelapkan. tapi dia tak putus asa. dia pi siasat ayam dia plak. rupanya ayam tu masuk ke kebun org n makan tanaman2 jiran dia tu. tu kan dah kira mencuri w/pun ayam tu tak salah sebab dia ayam. tapi tgk, sebab sumber yang salah cam tu tak pasal2 susah imam tu nak menghafal quran. kita sekarang cam ner? Allahuakbar.. takut tak?

Friday, March 19

Mau Seronok2

Arini dah jumaat pun. esok sabtu cuti. bleh bangun lambat hehehe.. tiap2 kali ari keje kena bangun pagi selalu menyesal sebab malam nyer tak tido awal. tiap2 pagi bangun set dalam kepala malam nanti nak tido awal. so bangun tadek aa menyesal sebab tido konon2 cukup la. tapi tak der maknanya lah. tiap2 malam pun tido kul 12 jugak. tak paham betoi. apa yang saya buat pun saya tak tau. nak kata tgk tv tak der pun sangat. sedar2 je dah kul 12. pastu konon2 kocoh2 mau pi tido sebab dah lewat. tapi bila sampai kat katil n baring mata kelip2 je tak mau tido. rasa mau je bangun then teruskan dengan tgk tv tapi duk pikir plak. kalau bangun duk ngadap tv maunya tak tido langsung plak kang hehehe.. so baring je la. untung2 terlena. tak kisah aa nak terlena kul baper pun kan :)

Pesta buku dah mula arini sampai 28hb nanti. bagi orang2 yang giler membaca cam saya ni pesta buku sangat sonok. tak sabo mau pi jalan2 tgk buku esok. tak bleh aa pi arini kan. sebab arini keje. aim mau beli buku baru tulisan hlovate esok ni. huhu.. cam ada duit. eh saya kalau pasal buku tadek duit pun buat2 ada duit je. sejak2 kenal hlovate ni saya mula jatuh chenta ngan buku2 dia plak. semua buku2 dia saya dah ada. arini buku baru dia versus mula dipasarkan. tak jadik org pertama beli pun tak per. janji saya jadik org yang awal baca hehe.. jangan tak jumpa gerai JS sudah esok.

Rasa lamanya sangat tak balik kg. padahal baru 3 minggu je. hehe.. ingat minggu depan gaji mau balik kg tapi minggu depan mau ke jb plak. cik dee konvo. pi jb pun teruja gak ni. lama tak jejak jb. last masa bengkel akhir tahun 2008. dah setahun lebih tak jejak jb. eh baru pasan.. strata selalu wat bengkel akhir tahun eh. tahun lepas bulan 12 jugak bengkel kat langkawi hehe..

Oleh kerana minggu depan pi jb awal bulan 4 aa saya baru balik kg. sepatutnya saya mau balik lepas balik jb. ingat mau terus direct dari jb ke pahang tapi cik dee tak kasi plak. dah siap mintak cuti ni nak terus balik kg dari jb ni. cik dee suh balik awal bulan 4 plak sebab dia nak balik jugak. yelah minah tu kan baru keje. pastu sabtu minggu pertama je dia cuti. so dia kena balik awal april la. pastu dengar plak dia mau banjer kan so terpaksa rela la saya balik jugak awal april. hahaha.. pantang dengar org nak banjer. cepat je. gaji pertama tu. harus aa ambek berkat kan. gaji saya? tak yah aa. gaji lama banjer dah tak best. hahaha.. kudukut!

Wednesday, March 17

Mimpi

Jalan2 kat blog arianna. jalan kat blog adik manis ni selalu jumpa benda pelik2 hahaha.. jumpa entry pasal baby. cute kan bleh mimpi ada baby sendiri. korang penah? saya penah 2 kali. may be caranya sama cam yana. dia sangat rapat ngan clara anak jiran dia. saya plak masa tu tengah giler menggomol cik ain. tu yang sampai termimpi2 baby semua.

First tu saya mimpi saya ada baby sendiri. sangat seronok rasa bila ada baby sendiri. dalam mimpi tu la. di alam realiti bila jaga dari mimpi tu rasa pelik plak. betoi ke saya mimpi ada baby tadi? hahaha.. yang second tu saya mimpi saya mengandung. ada suami di sisi tapi saya tak kenal sapa mamat yang 'berlakon' jadik suami saya dalam mimpi tu. yang ni plak tadek rasa pelik. bila jaga rasa sangat seronok. tetiba rasa mau mengandung dan2 tu jugak hehehe..

Tapi mimpi ni dah lama pun. tahun lepas kot. dan sampai arini saya tak ada anak sendiri pun n tak penah mengandung jugak hahaha.. giler mau ngandung sekarang. kawen pun tak. nauzubillah mintak dijauhkan dengan benda2 yang bukan2 amin.. :) anak kucing ada la. tapi dah ilang seko. siapa sabotaj kucing saya ni? sila pulangkan balik! kalau tak saya sumpah jadik vios TRD! hahaha..

Kete Oren

Tgk en jalil rajin apdet blog sekarang rasa tercabar plak huhu.. dan2 tu saya terpaksa menjadikan diri rajin jugak hahaha.. giler dengki namanya ;p tapi mau citer apa dong? citer pasal kete lagi lah eh. bila saya beli kete ramai plak yang menanya persoalan2 yang agak2 tak baper logik (pada saya la..) antaranya..

1. Naper beli Myvi?

Naper eh? maybe sebab tu je yang saya mampu kot. saya kan anak malaysia. harus sokong produk malaysia. tapi hanya mau produk perodua. so yang saya RASA saya mampu pakai myvi je. memula dulu ada rasa mau beli kenari tapi bila dah lama2 n dah selalu naik kenari alya rasa tak best plak. eh! aku bukan cakap kete ko tak best eh alya. just nak cakap ciri2 kenari tak masuk ngan jiwa saya. paling tak best bonet kenari tak bertutup. bleh korek2 barang dari tempat duduk belakang huhuhu..

2. Naper beli kaler oren?

Oren eh? saya kan suka pada kelainan. tak suka nak sama2 sangat ngan org ni. lain sket baru org pasan lebih sket kat kita ;p. semua pun nak pakai itam la. biru la. merah la. oren jarang sket org pakai. so kalau saya konvoi ngan sapa2 senang nak ikut coz kete myvi kaler oren ni sebatu dah nampak ;p inilah akibatnya menjadi lead driver masa jiran kawen dulu. dah aa malam. saya ni memang dah ayam. payah betoi nak cam kete2 yang ikut saya. haa.. kau aku beli kete oren. siang malam nampak terang je huhuhu.. tapi masalahnya bila dah pakai oren selalu la plak nampak org pakai myvi oren jugak. bak kata mak saya "dulu aku tak penah plak nampak kete kaler oren ni, ini dah kamu pakai selalu lah plak aku nampak kete kaler ni.." huhuhu.. tu aa pasal ;p

3. Kalau aku jadik ko aku beli vios..

Vios eh? korang ingat aku kaya? huhu.. saya ukur baju kat badan sendiri. bukan kat badan jalil hahaha.. memang nak beli. siapa tak nak ye tak :) tapi tak mau beli vios standard. mau beli TRD. hahaha.. tak ingat2. kalau beli TRD dengan DP yang banyak tu banyak plak saya kena bayar bulan2 nyer. saya mau bayar bulan less then RM500 sebulan. siapa nak jual vios TRD kaler itam BARU yer ngan saya dengan bulan RM500 dalam masa kurang dari 9 thn? cakap2 ;p

4. Naper tak beli kete besar?

Ko nak suh aku pakai mitsubishi storm ke? ;p untuk pengetahuan korang saya tak reti bawak kete beso hehe.. pakai myvi ni pun dah bercenta rasanya. payah jugak bawak kete beso ni kan. maklum dulu bawak kete kiut2 je. senang cilok2. sekarang mau cilok takut tak lepas hahaha.. eh tapi betoi. dah 2 kali kete gue nyaris tersangkut kat divider hahaha.. u-turn tak lepas ;p. macam aa myvi tu beso sangat kan. tak beso sangat pun tapi beso aa gak dari kete2 kiut yang saya selalu bawak dulu :)

Tu je soalan2 yang saya ingat. kang kalau saya ingat saya tambah aa lagi. tapi rasanya tadek dah kot. kalau ada pun buat2 pejam mata je lah kan hahaha.. maleh dah nak tambah. lepas ni tanak citer pasal kete lagi dah. nak citer pasal benda2 lain plak. tu pun kalau rajin la. kalau maleh korang ulang aa baca entry2 lama saya tu 100x tanpa jemu eh. ;p

Sunday, March 14

It's Officially


Arini 14hb 3 lepas 44 hari baru nak introduce 'buah hati' baru saya kat korang semua secara rasmi. wah rasmi gitu.. ;p w/pun dah ada yang tau kan. tapi majoriti yang tau bebudak opis. org luar tadek yang tau pun walaupun ramai yang dah pandai mengagak. paling2 ayat standard "mana korang dapat citer ni?" ;p. sebab apa lambat citer eh? hmm.. sebab ada org tu pi umrah. so saya tunggu dia balik dari buat umrah dulu. kena introduce kat dia dulu baru hebah2 kan kat korang semua. naper? tak der sebab apa pun. just sebagai penghargaan seorang kawan kepada kawan baiknya :). kalau ikutkan ati blogger tegar ni dah lama dah saya duk citer kat blog ni. agaknya sebelum kuar lagi dah bising2 kat sini. hehehe.. dan sebab tu jugak la saya ala2 maleh mau apdet blog. sebab hati melonjak2 mau citer pasal kete. tapi tak bleh nak citer. so terus mood mau berblog ilang sudah. huhu.. alasang! ;p

Saya hidangkan ngan gambar2 cik ain yang berposing kat kete baru saya. lama dah gambar ni saya perap kat dalam laptop saya ni. arini baru saya kuarkan. huhu..

Amboi jeling ;p

Gembira!

Tersipu2..

Teruja!

Anggun katanya.. ;p

Wednesday, March 10

Hmm..

Naper giler maleh mau apdet blog sekarang eh? arini dah 10hb tapi entry untuk bulan march baru nak masuk 2 campur entry ni. bukan blog je. semua berkaitan dengan kegiatan sosial di internet semua maleh mau layan sekarang. fb masuk just untuk menuai ngan kasi ikan makan je. lain2 maleh mau layan. gambo profile ngan status apdet dah lama tak apdet. maleh! adakah saya benar2 sibuk? sampai tadek masa mau bersosial di internet. wah.. cam tak caya je ;p

Arghhh.. naper maleh sangat ni..

Friday, March 5

Merapu Lepas Demam

Esok cukup 10 hari tak apdet blog. huhu.. saya memang maleh! tak der 'macam' maleh bagainya. ngaku je maleh senang citer. lagipun eh. tadi kata nak ngaku maleh je. ni dah ada lagipun plak hahaha.. sebagai manusia saya memang suka kasi alasan ;p. oklah sebenarnya saya demam. sekarang dah baik la sket. kadang2 je idung still tersumbat2 lagi. tapi isnin ngan selasa aritu saya memang betoi2 demam. tak caya tanya bebudak opis. huh! giler pekerja cemerlang. demam2 pun datang opis hahaha..

Dan sepanjang 31 tahun.. huh! dah 31 rupanya umur den. ceh2 buat2 lupa umur sendiri kan ;p. saya nak citer sepanjang 31 tahun saya idup saya tak penah ambek mc tau. oleh sebab itu sakit2 pun datang je keje. dulu sekolah pun cam tu. rekod sekolah rendah saya 6 tahun belajo, 6 tahun jugak saya tak pernah ponteng sekolah. bagus tak? ini cerita betoi. dulu masa sekolah rendah tiap2 tahun saya naik pentas ambek adiah kedatangan penuh. tetiba rasa bangga dengan diri sendiri huhu..

Kalau sakit teruk cam ner? sebenarnya saya tak penah sakit teruk hmm.. alhamdulilah. tuhan kurniakan sepanjang 31 tahun hidup ni saya tak penah plak sakit teruk2 sampai terlantar tak bleh bangun bagai. dulu kecik2 demam ada aa gak rasa mau buat2 sakit terlantar kan. konon2 mau manja2 ngan mak la. huh! takder maknanya lah. mak saya siap jerit2 suh saya bangun n melompat2 kat tanah lagi ada. mak kata sakit ni jangan dilayan. makin dilayan makin sakit. mungkin petua mak tu aa buat saya jarang sakit teruk2.

Apa sebenarnya nak citer ni eh. tu baru pembuka kata tu. dah 3 perenggan dah. hahaha.. gilo. tu aa saya cakap. saya ni maleh mau nulih. tapi kalau dah nulih bukan main panjang lagi. tah apa2 saya merepek tah. eh tapi dulu zaman2 sekolah saya giler tak reti mau mengarang. UPSR dedulu kan 4A je. ada BM pemahaman, matematik, BI ngan BM karangan. saya dapat 2A 1B 1C. sebagai org kampung sepatutnya C tu harus dan wajiblah BI kan. tapi tak kawan2. C saya tu adalah BM karangan hahaha.. ni dah tua2 ni duk tengok sijil UPSR tu rasa nak gelak plak. cam ner aa karangan saya bleh dapat C. giler tak pandai mengarang.

Saya ni memang dah ditakdirkan tak pandai bab2 bahasa ni kot. asal ada test bahasa je kompem lulus cukup2 makan je. tu baru ambek BM ngan BI. kalau ambek bahasa tamil ke bahasa cina ke mampus 0 terus kot markahnya. eh tapi masa PMR BM saya A tau. giler teruja time tu. cam ner lah BM saya bleh A time tu eh. may be masa tanda kertas BM saya tu penyemak tu tengah happy2 kot. sebab tu zassssss.. dia kasi A terus ;p. tapi masa SPM sejarah berulang semula. uwaaa.. sipi2 je nak tak kredit BM saya. kalau tak alangkah malunya dapat agreget cantek (eh! cantek ke? ;p) ngan pangkat 2 huhu..

Agaknya sebab tu saya jugak tak reti nak bahasa2 kan orang ni. kalau sakit ati bebel2 sendiri je. nak tegur or marah org tu sikit punya susah. hehe.. lelagi kalau drive. orang silap saya sibuk2 bebel2 sendiri dalam kete. nak menekan hon tu sket punya susah. bila org tu dah jauh baru aa terpikir. eh naper aku tak hon org tu tadi hahaha.. giler lembab den ni ;p