Wednesday, December 12

mAKLuMaN

TuAN rUMaH AkAn BeRCuTi DaRi 12 - 25 diSEmBeR 2007

So sEGaLa pENuLiSaN aKaN DiHeNTiKaN bUAt SeKeTikA

SeKiAN HaRaP MaKLum

sEGaLa KeSuLiTan aMaT DiKEsaLi..PeACe..!!

Tuesday, December 11

Alahai..

Susah kan nak tipu hati sendiri. letih jadiknyer. dah aa penat bergaduh n marah2 sampai terkedu org tu saya buat akhirnyer tak dapat apa2 keputusan pun. saya still cam ni. penatnyer..patut ke saya teruskan hubungan yang tak der kepercayaan ni. agak2 bleh jadik ke?

Monday, December 10

Cuak den..!!

Saya baru balik dari PTD klang ni. penat n ngantuknyer tok sah cakap la. banyak plak cakapnyer ADO klang tu. intonasi dia cakap dah macam ustazah nurbahiyah plak saya dengar. bleh jadik penceramah puan tu. but she nice. saya suka cara dia. senang buat keje dengan pegawai yang tau apa keje diorg. 1.30 ptg sampai shah alam. awai lagi nak pi PTG. apa lagi lepak kompleks PKNS makan mc D la. makan bubur ayam.

kul 2.15 saya pi PTG selangor. jumpa PA pengarah untuk ambek notis. penat jalan. berpeluh2 saya. dah aa jauh..hujan plak tu. siap ambek notis saya dengan konfidennyer jalan pi parking kat belakang. tetiba saya tengok kete saya tak der.

"uiks! mana pegi kete aku"

tadi saya sure saya parking kat belakang tu. saya dah cuak giler. abeh la kete saya kena curik. pueh saya pk. tadi saya kuar saya kunci ke tak kete. dalam gelabah2 tu mula la rasa macam2. rasa kete tak kunci la. rasa nak nangis la. lama saya berdiri kat tepi tembok tu sambil pandang kat tempat parking kete tu. cam ner kete saya bleh ilang ni. dah la penat. ujan plak. kete plak ilang. memang jatuh ditimpa tangga pastu tercium taik ayam aa saya ni.

tetiba rasa nak pandang belakang. dalam ati saya cakap

"tah2 aku parking tempat lain kot, aku yang lupa"

dengan konfiden nyer saya naik kat tangga depan. huh! tetiba kete saya menjelma kat situ. aiks! cam ner dia bleh lari kat situ plak. huhu.. saya dah cuak2 dia dengan senang ati je melepak2 kat parking depan tu. lain kali berbunyi aa sket. kasi signal kat saya ni.

baru saya ingat. saya datang awai kat PTG tadi. so parking kosong lagi. saya parking aa kat depan. selalu saya pi PTG tak pernahnyer dapat parking kat depan cam tu. dah saya lupa. tak biasa la katakan. cheh! buat suspen je. yer2 saya ingat kete saya ilang.

Friday, December 7

Laju

Suatu ketika saya pergi berjalan2 menaiki kereta ngan adik saya. memintas2 kereta di belah kiri dan kanan saya. saya yang drive. tahu je lah. akhirnyer kami di lorong paling kanan. tetiba adik saya bersuara.

"kete BMW lah sebelah kita"

saya hanya memandang kosong. oleh kerana saya di lorong kanan saya terus memotong kereta tersebut. adik bersuara lagi.

"laju jugak kete kita ek, BMW pun kita bleh potong"

saya pandang dia lalu senyum dan berkata

"memang lah laju coz BMW tu slow"

cheh!..hahaha..

Thursday, December 6

Huh! Ngeri..


ahad lepas saya dengan rajinnyer telah mengemas umah. saya kemas buku2 saya dalam almari cermin. tetiba satu kejadian mengerikan telah berlaku. tengah saya terbongkok2 menyusun buku kat tepi almari cermin buku saya tu tetiba cermin dia terjatuh menghempap kat badan saya. jatuh kat kaki saya n mesti aa pecah kan. saya terus jerit kat adik saya suh ambek penyapu. siap2 sapu je baru saya sedar lengan saya luka kena cermin. pedihnyer tuhan je tau. tapi saya kan kuat. buat2 tak tau je lah. dan2 buat2 tak tau tu esoknyer lebam lengan saya. nak angkat pun sakit. lagi2 tergesel2 ngan baju. pedih oooo..pegi klinik? tak moh aa. nanti dia baik sendiri je tu. ngeri gak tengok lebam tu. sib baik tak darah2. kalau tak saya jadik jackie chan aa. main hempas2 badan kat meja kaca. huhu.. sib baik kat lengan. tak aa nampak. kalau tak jatuh saham saya. huhu..

Tuesday, December 4

Selamat Bertu...Err..Hehe..




dah lama saya peram gambar2 ni. saya memerahkan jari sempena menghargai seseorang yang tak istimewa langsung. hehe.. dah lebih 2 minggu saya memerahkan jari. ni baru nak kongsi cerita. inai dari teluk intan tau. jangan marah..

Friday, November 30

Bz weii.. Bz..!!

sangat bz la ni

tak sempat nak lawat blog

rindu kat apis n apis

lama tak call n email diorang

tak sempat

akhir bulan ni biasa la

bz ngan claim bebudak ni

bos plak suh settlekan pasal tukar akuan project

IP pun kena jalan

minggu depan nak kena jumpa saksi

semua dokumen kena siapkan

oleh kerana sangat bz tak tau nak buat keje mana satu dulu

so jadik la keje kelam kabut

sentuh yang tu tak kena

sentuh yang ni pun tak kena

abeh semua org saya nak marah

huhu..sory sapa yang terkena

cHoWww..~

Wednesday, November 28

Mengubah kebiasaan

Saya susah nak berubah. lagi2 ubah kebiasaan saya. kalau saya tak tau nak buat sesuatu saya maleh nak ubah kebiasaan tu. lagi2 kalau benda2 tu tak penting sangat dalam hidup saya dan ada alternatif lain w/pun alternatif tu agak menyusahkan. contohnya ketuk/pecahkan kelapa. saya tak pernah pecahkan kelapa pun. ayah saya tak kasi. dia takut tangan anak dara dia ni luka kalau salah ketuk. so bila tak diajar saya tak belajar la. sampai hari ni saya tak tau nak pecahkan kelapa. kalau saya sorang kat umah. saya tak masak la benda2 yang bersantan sebab tak der org pecahkan kelapa utk saya.nak beli mesti kena marah coz umah saya banyak kelapa. selain pecahkan kelapa saya gak tak pernah kait dan kupas kelapa. bila nak belajar? tak belajar kot. kalau kat umah sewa saya beli je kelapa parut. tak pun beli je santan terus. memang aa kena kuarkan kos sket. tapi tak per. saya tak kisah sangat. bukan selalu saya masak benda2 bersantan. paling2 sebulan 1 kali je.

Kalau nak berubah saya akan berubah sendiri. saya tak kan berubah sebab benda lain. sebab tu saya tak suka orang nak ubah kebiasaan saya on the spot. kalau nak ubah apa2 kena kasitau saya awal2. saya bleh bersedia. bukan senang nak mengubah kebiasaan. kekadang tu saya risau jugak. macam mana nak ubah kebiasaan kalau dah masuk fasa hidup lain. contohnya dari bujang ke berkawen. dari zaman study ke zaman bekerja. tapi sebenarnyer dalam tak sedar saya berubah dengan sendirinyer. dulu masa study saya dah set dalam kepala yang saya tak kan kerja dengan gov. sebab kerja dengan gov kena masuk pukul 8. saya nak bangun pagi time study dulu sangat susah. sangat tak suka kalau kelas kul 8 pagi. selalu gak skip kalau tak bleh bangun. tapi sekarang dalam tak sedar saya keje ngan gov. masuk keje pukul 8 dan orang paling awal sampai opis. kekadang 7.30 saya dah ada kat opis. menarik kan. saya berubah tanpa saya sedari.baru saya sedar yang saya bleh berubah sebenarnyer. cuma tak tau bila dan bagaimana.

Monday, November 26

Hari malas sedunia

Hari ni adalah hari malas sedunia. satu keje pun tak jalan. semua maleh. bangun pagi tadi kepala pening. may be tak cukup tido kot semalam. FYI saya outstation ke penang hari sabtu dan ahad aritu. petang semalam kul 4 lebih bertolak ke putrajaya. layan bob borak langsung tak tido sampai putrajaya. lepas antar my bos wife kepala saya dah pening2 n berat.

nak tido alang2. lagipun sian kat bob. plak tu sampai umah ciko buang merata2 plak. dah kena buang n basuh. rasa nak bunuh je ciko tu. orang balik penat2 dia suka2 je membuang merata2. siap semua tu cuci muka, terus je tido. kepala sangat berat. abang tido ngan saya semalam. sian plak kat dia tido sorang2 kat luar. ciko saya dah halau awal2. menyusahkan org. pagi tadi sebelum kuar pi opis siap warning awal2 lagi. kalau dia buang merata2 lagi saya plak yang akan buang dia.

hari ni keje surf internet je. kepala berat n pening. rasa nak muntah pun ada. langsung tak bangun dari tempat ni. duk je melepek dan bermalas-malasan. ~bORiNG~

Wednesday, November 21

Sama dan Serupa

kadang2 kita marah ngan apa yang orang buat. tapi sebenarnyer dalam tak sedar kita sebenarnyer pun buat benda yang sama. mak saya seorang manusia yang tak suka dengan kucing. sangat berbeza ngan saya yang sangat sayangkan kucing. ayah saya ada bela seekor kucing. oleh kerana mak saya tak suka kucing, si kucing sangat takut ngan mak saya. bila nampak mak saya dia mesti lari. mak saya baru je pandang dia dah lari. lagi2 kalau si kucing buat kesalahan. dia akan balik kalau mak saya tak der je. tu pun untuk makan je. siap makan terus lari. tapi kalau mak saya ada tengah makan pun dia lari. saya sangat kesiankan si kucing. bagi saya mak saya sangat kejam. kucing nak makan pun dia kacau dan selalu kucing saya tak dapat makan. saya selalu marah mak saya sebab selalu menakutkan si kucing. nasib baik dia mak saya je. kalau tak mungkin saya sudah pukul2 mak saya tu (jahatnyer saya). tapi betul la. tak baik seksa binatang. dia pun nak hidup jugak dan tak pernah menyusahkan org langsung.

tu citer mak saya. macam saya cakap tadi sebenarnyer saya tak perasan yang saya jugak macam mak saya. saya juga mempunyai karektor yang sama ngan mak saya. ia terjadi pada seekor kucing yang selalu datang ke rumah sewa saya. kucing tu sangat takut ngan saya. sebenarnyer saya tak suka dengan kucing tu. may be sebab dia menumpang kot. sama ngan si kucing saya di kampung, kucing tu tak boleh lihat saya. bila nampak saya dia mesti lari. kadang2 saya just bangun dari kerusi bila nampak saya je dia terus lari. tengah makan or minum pun dia lari. kucing tu selalu lepak kat umah saya. bila saya balik, bukak je pintu umah, nampak saya tak cukup tanah dia lari.

bila difikir2 balik saya kesian. rupanya cam ni perasan nyer menjadi sangat kejam kepada seekor kucing. saya selalu marah pada mak saya kalau dia marah si kucing. sakat2 dia nak makan. tanpa saya sedari rupanya saya pun sama macam mak saya. bersikap kejam ngan kucing. tapi seronok la menakutkan kucing tu hehe.. saya ada beritahu adik saya berkenaan perkara ni. tapi adik saya backing saya. kata adik saya kucing tu menumpang je. memang patut lah saya halau dia. si kucing saya kat kampung tu memang dibela. so tak salah lah saya buat cam tu. so bleh aa saya teruskan kebencian saya tu..huhu..

Monday, November 19

Walimatul urus n berpoya2 kat teluk intan

Kul 9 mula bertolak ke teluk intan. saya pi ngan iryd, zainal, bob ngan jerry. singgah sarapan kat hentian rawang. teruskan perjalanan ke teluk intan untuk pi jemputan kahwin satu pasangan iaitu cik junaidah dan en. irwansa. cik junaidah ni adik kepada en. jalil. opismate gue la. saya ni yer2 la pakai baju kurung. maklum aa nak pi jemputan kahwin. sebenarnyer pi sana hajat nak jalan2 je. bukan nak pi kenduri sangat pun. sonok gak. pertama kali pi makan kenduri org teluk intan ni. saya ni w/pun mak org teluk intan sepupu2 kahwin tak pernah pi pun. saya bz aa dulu2. mana nak study nyer. ngan jauh nyer. bukan sengaja tak nak pi tau. saya kan antara cucu2 bongsu opah. so sepupu2 saya kawen saya kecik lagi. bz aa ngan sekolah n belajo.


kul 1 sampai umah jalil. makan2 sambil borak2 n layan anak buah dia. cute sungguh aa anak buah dia seorang tu. ngan putih nyer. pemalu plak tu. suka plak senyum. cute kan budaknyer. paling best dia cakap saya cantik. haha.. menjerit2 kitaorg bila dia cakap saya cantik sebab org lain semua dia cakap tak cantik. jalil aa paling tak pueh hati. budak2 tak pandai cakap bohong jalil. huhu.. ko kena terima hakikat yang aku cantik pada pandangan anak sedara ko.

akhirnyer saya dapat bergambar kat menara condong teluk intan. lama dah saya nak pi tempat tu. aritu saya balik kampung saya ajak adik saya dia tak moh pi. la ni saya dah sampai. jangan jeles. tempek gambar sket..



Friday, November 16

Anak2 mak saya

Entry tak der citer - rambut

Saya mempunyai rambut yang panjang dan lurus. saya ikut rambut ayah saya. ayah saya rambut lurus. adik2 saya semua ikut rambut mak. agak curly. mak saya kata rambut saya cam dawai. lurus sangat sampai susah nak bengkok. tapi rambut saya lembut tau sebab pakai shampoo pantene..haha..saya potong rambut setahun sekali je. tahun ni saya dah potong bulan 2 aritu..so saya akan potong plak tahun depan. saya sangat sayang ngan rambut saya sebab rambut saya cantik. huhu.. teringin gak nak potong pendek melepasi bahu tapi ayah saya tak kasi. ayah saya cakap saya tak cantik rambut pendek coz muka saya tak bulat. so sampai arini saya tak pernah rambut pendek. dulu masa kecik2 kalau gaduh ngan adik selalu main tarik2 rambut. time tu saya selalu rasa adik2 saya ambek kesempatan nak tarik rambut saya yang cantik ni. huhu..

Thursday, November 15

sign opis gue di waktu malam

Abang dah sihat!!

balik dari berhari raya ari tu abang dah mula sakit2. mula dengan melepek je kat umah. ingatkan rindukan kami sebab tu melepek je kat umah. rupa2nyer dia sakit. akhirnyer dia langsung tak bleh nak bangun. duk asyik terbaring je. nak nasib baik dia masih nak makan. may be sebab mama kasi dia makan vitamin. sebab tu selera makan nyer masih ok. cara dia bernafas agak azab. sangat sakit saya tengok.

akhirnyer mama bawak abang pi klinik. apa yang doktor tu cakap cukup menakutkan kami. ada salur darah abang yang rosak dan paru2 nyer mula dimasuki air dan ada virus. patutlah caranyer bernafas sangat azab. doktor hanya nasihatkan abang dimatikan sahaja kerana jika dia hidup akan menjangkitkan kepada kucing2 lain. mama nangis. saya nasihatkan mama bawa saja abang balik. kalau dia nak mati pun biarlah di depan mata kami dan di rumah. kata mama doktor tu marah sebab mama nak bawak abang balik. saya suh mama berkeras. akhirnyer abang di bawa balik. doktor kasi abang 2 3 jenis ubat.

rutin abang tetiap 12 jam kena makan ubat. ubat tu dapat melawaskan air yang banyak dalam badan abang. tapi doktor tu cakap still tak dapat nak bunuh virus kat dalam paru2 abang. tapi kuasa tuhan sapa bleh lawan. makin hari abang makin sihat. makin kuat makan. akhirnyer abang sihat semula. bebetoi ajaib kan. dari kucing yang sangat sakit beberapa minggu lepas sekarang abang dah sihat. kitaorg sangat seronok tengok abang kembali aktif.alhamdulilah. jahatkan doktor tu. kalau kitaorg ikut nasihat dia dulu mesti abang dah mati sekarang ni. doktor bukan tuhan. satu lagi setiap penyakit tu ada ubatnyer. yang penting kita kena usaha.

Tuesday, November 13

berpoya2 di gabai

hari depavali ari tu saya n bebudak opis dan pasangan masing2 (saya tak der pasangan ek) pegi berpoya2 dan bermandi manda di air terjun gabai, ulu langat. memula sampai tengok tangga yang curam tuk naik atas tu rasa cam nak pengsan jer. bleh ke naik ni. rasanyer ada lebih 100 anak tangga. dah lah curam. nak mandi kat bawah dah penuh. tak syiok mandi ramai2. nak tak nak try gak panjat anak tangga tu. sampai tengah jalan kaki menggeletar dah. rasa nak patah balik pun ada. tapi alang2. kuatkan semangat. akhirnyer sampai gak kat atas.

sangat seronok mandi kat atas tu. first time saya kena gigit pacat. berdarah2 kaki saya. tak moh reda darahnyer. kat bawah ni gambar aksi2 meluncur dengan jayanyer. sangat seronok. rasa nak pegi lagi jerk. tapi larat ke nak panjat anak tangga tu lagi. semua cakap kali ni kali pertama dan terakhir pi situ. semua tak nak pi lagi. tapi saya nak pi lagi. korang tak nak pi aku ajak geng lain..whoaa..!!

Monday, November 12

Balik Kampung ..OOooOOo.. Balik Kampung

Cuti depavalli lepas saya balik kampung. menjenguk mak yang baru lepas 'azab' hehe..alhamdulilah mak sihat2 je.. siap bleh pi berjalan2. saya baru sampai umah tak sampai pun sejam dia dah sibuk2 nak ikut angah saya berjalan ke temerloh. pegilah mak. saya tak larat nak ikut. yang adik saya plak rajin nak bawak mak jalan2. so pergilah diorang merayap sampai ke malam. menziarah pakcik di temerloh.

saya konon2 tengok tv la masa diorang tak der. 5 minit je kot. pastu tv tengok saya. hehe.. ada lagi cerita best nak cerita. pasal saya mandi air terjun di ulu langat. nanti saya cerita ek. cerita tu kena letak gambar. baru feel.huhu..daaa~

Tuesday, November 6

Almari putih sayer..

Ini gambar almari saya. almari ni saya guna untuk gantung baju kurung je. baju lain tak bleh nak gantung coz saya ada sangat banyak baju kurung. saya ada 42 pasang baju kurung dan 1 pasang baju kebaya moden. jangan patah kayu penyangkut almari saya dah. bleh buat berniaga dah ni. ingat nak tambah lagi la. huhu..




Monday, November 5

Hari minggu yang bz

bermula malam jumaat saya pi merayap2 ngan bob n jalil ke danau kota dan downtown. sampai umah je dah kul 1.30. solat isyak terus je tido. ngantuk giler2. dah la dua malam sebelum tu saya tido awal. menguapnya sampai berjalan2 pun bleh nguap. tak dapat apa pun. ingat nak carik lampu tidur tapi tak der plak.

esoknyer bangun kul 9. awal jugak kan. duk bermalas-malasan kat depan tv. sedar2 dah kul 11.00. mandi siap2 pastu pi merayap lagi. kali ni destinasinya ke shah alam plak. bergebang2 ngan seorang teman sampai tak ingat malam. sedar2 dah kul 10. kelam kabut balik coz agak takut gak lalu kat tol putrajaya tu sebab agak gelap. sampai umah dah kul 10.30.

yang peliknya malam tu tak ngantuk. lepas mandi, saya basuh baju. dah 2 minggu saya tak basuh baju. minggu lepas saya tak de kat umah coz ada meeting kat luar. so baju makin bertambah. 3 kali saya basuh baju malam tu. banyak giler. dah macam orang beranak 10. membasuh sambil tengok tv. sedar2 dah kul 2 pagi. tu siap sidai semua tu.

pagi ahad kul 9.00 dah jaga. pikir2 nak buat apa. ok apa2 pun kena makan dulu. so saya masak sarapan. siap2 makan je dah kul 10.30. saya keluarkan kain yang saya sidai dalam umah malam tadi. kasi kena matahari sket. pastu saya kemas bilik. buang segala macam benda yang menyelerakkan bilik saya. surat2 n bil2 yang lama2 tu semua buang. barang2 tak pakai abeh saya buang. sayang sebenarnyer tapi makin lama makin sempit bilik saya coz penuh ngan barang2 yang tak der maknanya tu. susun balik rak2, buang sawang2, mop lantai, sapu sampah, lap rak, cuci langsir, selimut, cadar, sarung bantal n gosok baju.

sedar2 dah kul 3.30 ptg. lapo plak tu. mandi2 n solat pastu masak plak. siap masak kul 4 lebih. terus je makan. siap makan tengok tv tapi mata tutup. hehe.. daripada tido duduk baik tido atas katil. saya tido sedar2 dah 6.30. tu pun mata tak bleh bukak. rasa nak sambung je lagi. malam tadi rilek la pulak. saya tengok CSI dari kul 9 sampai kul 12. sempoi la. tepat kul 12 saya tido. selamat malam..~

Friday, November 2

Tuesday, October 30

blur + risau + susah hati = tak de perasaan

dah 2 hari saya cuba telefon dia tapi dia tak angkat. risau plak saya. mana dia pergi? or may be telefon dia rosak kot. siapa saya patut tanyerkan kabo dia ek? may be bleh call orang yang rapat ngan dia. oklah saya nak try. daa..~

Friday, October 26

Arahan

susah kan kalau cakap ngan orang yang tak dengar arahan ni..
plak tu saya ni bukan la orang yang pandai sangat beri arahan..
cakap sekali tu paham2 je lah
bukan budak kecik lagi nak cakap banyak2 kali
nak cakap b***h kang sekolah nyer bertingkat2
saya tak suka kasi arahan
walaupun pada orang yang patut saya kasi arahan
sebab pada saya semua dah besar
dah tau apa benda yang patut dibuat
tapi kalau dah 2 or 3 kali still cam tu jugak
terpaksalah saya kasi arahan
memberi arahan berkali2 bagi saya memalukan
nampak macam b***h sangat
tak paham2 bahasa orang cakap
yang kalau tak paham tu tanyer tak per
ini buat bodoh je
bodoh sombong, dah tak tau tu lain kali tanyer
tapi kalau dah buat pekak jugak memang nak kena sembur
orang2 cam ni tak bleh kasi muka sangat
kang naik kepala
pikir diri sendiri je
keadaan dan orang sekeliling langsung tak pikir
kalau kena marah tu orang2 cam tu tak per
langsung saya tak kisah
lantak korang lah nak tunggang terbalik
bukan masalah saya
tapi masalahnyer yang ditanya dan kena marah saya
saya bukanlah orang yang very particular
saya sangat bertolak ansur
tapi bila orang lain dah mula bercakap
saya rasa saya cam tak buat kerja
padahal arahan telah diberi
tapi tidak dilaksanakan

Tuesday, October 23

Citer Rayer

tak der yang menarik pun raya tahun ni. sama je cam tahun2 lepas punya sambutan.

tahun ni saya beraya 4 buah umah je. umah edon, umah akim, 2 buah lagi umah mak cik2 saya.

maleh betoi nak jalan.

pi umah edon jumpa abu bakar. first time jumpa sejak dia lahir tahun lepas.

tembamnya dia. kepala plak besar. otak beso kata uminya. hehe..

berat betoi bila dukung. edon kata berat dia 10kg.

sama berat ngan beras. hehe.. edon gelak je.

pi umah akim buat syarat je.

jenguk2 janah. makan kepek ubi ngan pisang

nora hidang kuih raya sekali plastik2. air plak air kosong je..

sempoi aa nora. hehe..

pi umah makcik cam biasa la. diam je. mak ayah je borak. tak baik campur org tua borak. huhu..

pelik sket. makin banyak org main bunga api.

bukan kerajaan dah haramkan ke?

tetiap tahun rasa cam makin banyak dan bertambah jenis plak bunga api nyer.

pelik2

ni nak bangga sket la. tahun ni saya masak rendang ayam sendiri.

potong bawang lada sendiri. perah santan sendiri. potong ayam sendiri. pendek kata semua sendiri la.

huh! sib baik jadik. sedap plak tu. huhu..

tahun ni langsung tak buat kuih raya. rekod ni.

yang bestnyer semua beli semua abeh. huhu..

sedap agaknya kuih beli ni kot.

malam raya tak der letrik. kelam kabut pagi raya buat semua keje.

akhirnya saya tak sempat pakai baju raya orang dah datang beraya.

bantai je lah labu.

masih dalam mood bercuti.

maleh nak buat keje.

bos plak takder. pi PD ada seminar.

so kita raya di opis aa plak. hehe..

tu je kot citer raya

Thursday, October 11

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1428


kad raya 2007


dari cyn


dari bob


dari dr azim

Kad raya dari kawan2 dan bos..TQ banyak2 la you all..saya tak balas pun.. anyway kepada semua muslimin dan muslimat di seluruh dunia saya ucapkan sELaMaT MeNYaMBuT HaRi RaYa aIDiLFiTRi, mAaF zAhiR dAN bATiN.

p/s: kalau pandu kereta, pandu hati2, kalau naik kenderaan awam suh pemandu tu hati2 pandu. ingat mengingati sesama kita. saya nak balik kampung dah ni. kita jumpa lagi lepas raya. wasalam..

BANGGA BETOI AKU..



Impian jadi realiti apabila Soyuz 15-S bawa angkasawan pertama negara dilancar malam tadi. Impian Malaysia untuk meneroka angkasa lepas yang dicetuskan sejak 2003, menjadi realiti apabila kapal angkasa Soyuz 15-S yang membawa angkasawan pertama negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha, selamat dilancarkan dari Baikonur Cosmodrome di sini, malam tadi. Pelancaran roket Soyuz TMA-11 yang membawa kapal angkasa itu ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) tepat jam 7.21 malam (9.21 malam waktu Malaysia), mencatat satu lagi kegemilangan dalam lipatan sejarah negara di peringkat antarabangsa. angkasawan negara bersama 2 rakan dari Amerika dan Rusia itu akan berada di ISS selama 10 hari mengadakan tiga uji kaji membabitkan tiga komponen penting iaitu sel di angkasa, mikrob di angkasa serta pengkristalan protein sebelum pulang ke bumi pada 21 Oktober ini.

Monday, October 8

soping2 rayer..

Nak raya kan. mestilah kena soping2. saya soping kat mana? sabtu lepas saya pegi jusco taman equine. semangat ni nak soping2. sampai sana tak sampai setengah jam tetiba blackout. gulap gulita jusco tu. semua org teraba2. 3 minit pastu letrik ada semula. tu pun lampu sebaris je. samar2 je la. semua org terus je soping2 semula. saya pun sempat capai sehelai baju. tetiba tengah soping2 bunyi plak siren kebakaran. pintu utama jusco tertutup dengan sendirinya. semua org dah cuak2. terbakar ke jusco ni. ramai yang lari ke arah pintu kecemasan. saya tunggu gak pengumuman cakap jusco terbakar. tak der plak. so dengan selambanya saya pi bayar pastu apa lagi cabut la. ilang mood nak soping2. ingat nak carik sehelai dua baju lagi. tapi tak per la. Allah tak kasi saya belanja banyak2 lah tu.

jam baru pukul 2.30 petang masa kuar dari jusco taman equine. so saya terus tuju ke alamanda aa plak. nak pi jauh takut nanti tak sempat nak balik plak. saya nak bukak pose kat umah. nak masak. maleh nak beli kat luar. bukan sedap pun. bentuk ngan warna je cantik. masak sendiri kalau tak sedap tak bleh nak marah2. hehe.. saya pi alamanda beli barang2 dapur. pastu beli kek lapis 3 ketul. bleh buat kuih raya. kul 5 balik umah masak n buka pose.

hari ahad plak saya jalan2 pi jalan TAR. sebenarnya sabtu tu ira dan pegi. dia cakap ramai giler org. rasa maleh plak nak pegi. tapi pikir mak saya suh belikan tudung. so kena aa pegi gak. saya parking kat LRT titiwangsa. naik tren pi masjid jamek. tak der aa ramai sangat org. macam normal hari biasa je. ala.. area tu kalau tak sesak tak namanya masjid jamek. jalan tu sesak sebab banyak kete je. org tak der aa ramai no. jalan penuh ngan kete. heran gak naper penguatkuasa bandaraya kasi kete lalu kat area tu kalau dah tau tempat tu sesak. pastu bising ngan bunyi wisel diorang. tak paham betoi. sempat cilok kuih raya 2 bekas. kain pasang 2 pasang ngan tudung. pastu dalam kul 12.30 saya dah blah. barang2 tu berat. tak larat nak jalan lama2.

balik tu singgah plak warta bangi. huhu.. akhirnyer saya sampai ke warta seorang diri. sib baik tak sesat. jalan2 tengok orang. ingat nak carikkan mak saya tudung. lagipun hari still awal. dapat tudung saya blah. sampai umah kul 2. sempat tidur dulu sebelum masak untuk berbuka. itulah aktiviti soping2 raya saya. tak syok sangat coz jalan sorang2. taahun ni saya sorang je coz adik2 saya jauh. kalau ngan diorang ni maunya buka pose kat kl semalam. sebab sorang2 rebat je apa yang patut pastu blah la.

Friday, October 5

iNa..HaPpY BiRtHDaY..!!


Kepada sahabat baik saya cik Siti Zalina. saya dengan rasa sukacita nyer mengucapkan selamat hari lahir. semoga di panjangkan umur, murah rezeki dan cepat2 kawen!

Thursday, October 4

Tak der keje punya orang









ni sebenarnya petang semalam punya keje. konon2 nak letak animation aa kat blog ni. jadik gak kan. so anggap la saya budak baru belajo. anyway ok apa. bukan susah pun. copy paste je. TQ cyn..


make me smile..



















Ceria depan opis..^_^

hari ini agak senggang sedikit. bleh la saya menulis di sini. tapi nak tulis apa ek? saya nak cerita berkenaan radio no. 1 malaysia iaitu radio ERA. permulaan hari saya selalu ceria kerana Era. tetiap pagi celoteh Ac, Hani dan Kiran mesti menceriakan hari saya. pagi2 lagi saya sudah tersenyum dan ketawa dengan celoteh diorang. saya akan dengar era on the way ke office tetiap hari. dengan perjalanan yang lancar dan celoteh diorang saya ceria sampai ke office. so saya sangat marah kalau ada yang spoil kan mood saya pagi2. selalunya sikap pemandu dan penunggang motor yang tak reti nak hormat orang kat jalanraya. nak kata tak pandai drive or bawak motor tak der pulak saya nampak L or P tertampal kat kenderaan diorang. tapi sikap diorang selalu buat saya kurang ceria ke office.

Tuesday, October 2

Monday, October 1

Cemburu ke?

apa maksudnya cemburu? haha.. orang kata cemburu tandanya sayang.

betoi ke? marah nampak. sayang kat saya lah tu.

bahagianya ada orang sayang kat saya.

pesannya ;

jangan layan org lain lebih2
jangan cakap sayang n rindu ngan org lain
jangan citer pasal lelaki lain

itu namanya dia cemburukan saya.

tu baru gurau2 tu. kalau betoi2 mau pengsan agaknya dia kalau tau.

haha.. sonoknyer..

Aku kena tipu..!

Nak jugak menulih kat sini. saya nak citer pasal malam semalam. ptg semalam saya call apis cam biasa. borak2 sket punya lama. siap ulas2 rancangan kat tv lagi. pastu dah nak buka pose. dia mintak saya call balik sebab dia punya kredit dah abeh. so malam tadi pas solat terawih saya call dia balik. lama tepon tu bunyi tak angkat2. dan2 saya nak letak je ada org angkat. tapi sore pompuan. terkejut beruk saya. tak pernah pompuan angkat tepon tu. paling2 tak berangkat je. rupa2 nya mak dia la. memula rasa cam nak letak je. takut aa. mak dia cam garang jer. siap tanyer lagi ni sapa. dari mana. rupanya2 apis dah tido. hampeh betoi aa mamat tu. sedap aa serang dia. "ha! tak terawih" dia gelak2 je. alasan yang sama aa. "aku penat aa ija, semalam aku cat umah". tak abeh2 penatnyer. bangun kul 12 tengahari penat lagi ke. dan malam tadi terbongkar rahsia yang dia anak sulung sebenarnyer. mati2 saya ingat dia ada abang ngan kakak. hampeh aa dia ni. pastu bleh gelak2 kan saya. tu pun sebab dengar mak dia kejutkan dia panggil dia along. kalau tak mati2 saya kena tipu. nak kena karate mamat ni.

Aksi Kucing di Hilton



Ni namanya orang tak der keje carik keje..huhu.. apa pendapat anda? oklah sekian adanyer. nak pi buat keje..Adios~

Friday, September 28

nak wish tapi esok plak bezdaynyer.. anyway HAPPY BEZDAY!!

ada org tu bezday dia esok..
tapi saya nak wish dulu la ari ni..
coz esok saya tak der depan pc..
sebab esok saya cuti..
balik kampung..huhu..
kepada ijam..
kira akak wish awal aa ni ek ijam..
wish je lah..adiah tak der..
tanyer d baper pokainya akak la ni..huhu..
epy bezday ke 23..
semoga panjang umur..
dimurahkan rezeki..
semoga cepat2 kawen..huhu..
tanyer sket..dah dapat ke 'org' tu..hihi..

Ciko..oooo..




Huhu..ngeri betoi la gambar tangan saya tu kan. tu tangan saya tau..ciko kucing yang menumpang teduh. cewahh.. menumpang teduh konon.. kucing yang tumpang umah saya telah gigit saya semalam. tah apa anginnyer. tetiba je nak gigit saya. sakit oo.. selalu saya pegang2 dia tak marah pun. semalam dia gigit saya. nak marah lebih2 tak sampai ati plak. kang dia majuk. maklumlah kucing tumpang huhu..nanti kang abang saya tak der kawan plak. sory la gambar tak baper nak clear. maklum lah pakai kamera enpon murah je. so sila lah hayati dan bersimpati ngan saya ok. sekian adanya..

Wednesday, September 26

Kemeriahan dan Kesuraman

Selepas 6 malam saya tak berterawih (biasa la org pompuan kan) saya pegi ke surau untuk berterawih semalam. banyak bezanya. kelakar pun ada. biasalah orang melayu. nampak sangat hangat2 tahi ayam. masa awal2 puasa dulu saya dan jemaah wanita lain terpaksa solat di bawah khemah dan di dalam kelas mengaji di belakang surau. penuh sepenuh2 nya. sejuk hati tengok keadaan itu. di dalam surau dipenuhi dengan jemaah lelaki yang juga penuh sampai ke luar. tapi malam tadi tempat solat bahagian perempuan di dalam telah dibuka semula. so saya solat di dalam surau semalam. dan jemaah lelaki tak penuh pun. yang kelakarnya tempat solat di dalam kelas mengaji telah ditutup. hanya lampu hadapannya dibuka untuk kanak2 bersolat dan bermain. saya yang memang masuk ke surau ikut pintu belakang mula2 pelik. dalam hati berdetik "tak solat ke malam ni?" kerana lampu ditutup. rupanya jemaah wanita telah diletakkan semula ke tempat asalnya. patutlah lampu bilik mengaji tutup. malam ke 14 ramadan hanya tinggal separuh jemaah sahaja yang masih mengekalkan keadaan itu. saya mengaku saya pun jarang2 ke terawih tahun2 lepas. tah apa azamnya tahun ini agak rajin. so saya dapat lihat sendiri fenomena kemeriahan dan kesuraman terawih bila ianya sampai ke hujung bulan.

Tuesday, September 25

Orang Yang Mencintai Kamu..

1] Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.

2] Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak peduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.

3] Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.

4] Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.

5] Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti selalmat pagi, selamat hari minggu, selamat tidur walaupun kamu tidak membalas SMS-nya. Jika kamu menyambut hari ulang tahun dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.

6] Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya.

7] Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya.

8] Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga.

9] Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.

10] Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS good luck untuk memberi semangat kepada kamu.

11] Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.

12] Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.

13] Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

14] Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawapengaruh buruk kepada kamu.

15] Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

16] Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMD. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

17] Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan takakan melakukannya lagi.

18] Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!

19] Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu.

20] Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupunhal itu membunuh hatinya.

21] Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.

Pernah adakah orang yang berbuat seperti di atas kepada kamu? Jika ada, jangan pernah mensia-siakan orang tersebut kamu akan menyesal melakukannya! ]

Friday, September 21

Muahhhhs..!!

Thursday, September 20

BLOG AKU DAH MAJU..

huhu..jalil tu jeles aa tu sebab blog aku dah maju. aku tujukan lagu ni untuk jalil..

kampung ku sudah berjaya
ada jentera ada kereta proton saga
sawah padi menguning
majulah kampungku
walau dekat walaupun beribu batu
engkau tetap kampungku

selamat surf jalil..huhu..harap2 ko jumpa cara nak kasi blog ko jadik maju cam blog aku..

Anuar Zain - Lelaki Ini

huhu..harap2 anuar zain nyanyi lagu ni untuk aku..

Apa Rasa?

apa rasa bila kekasih lama tiba2 telepon balik?
apa rasa bila dapat tahu yg hidup anda selama ni huru hara selepas kekasih lama mengaku yg dia pernah sumpah anda dulu?
apa rasa bila kekasih lama telepon di saat anda sedang menyiapkan barang2 utk perkahwinan anda?
apa rasa bila kekasih lama cuba nak menasihati anda?
apa rasa bila kekasih lama cari alasan utk telepon anda?
apa rasa bila tiba2 kekasih lama baru sedar kebaikan anda?
apa rasa bila kekasih lama mengaku yang selama ini alasan untuk putus dengan anda dulu cuma rekaan? sebenarnya memang dia dah ada yang lain.


Tuesday, September 18

Entry Lepas Geram!

Saya cukup angin masa pi solat terawih semalam. anak sapa aa yang kurang ajar semalam. main kejar2 depan jemaah sikit lagi nak sepak kepala saya. rasa cam nak hulur kayu je kasi dia jatuh tersembam. macam mana nak khusyuk solat cam tu. mak nyer mana budak tu. tegur aa sket. tak der maknanya ko solat tapi anak ko kacau orang lain solat. cam mana la mak budak tu ajar anak dia. orang kata budak2 memang cam tu. memang la. tu aa tugas mak bapak untuk ajar anak2. tak der maknanyer mak bapak kalau tak bleh nak ajar anak2. kalau sekali dua tak per. ini banyak kali. dah aa main lari2 keluar masuk surau tak pakai kasut. pastu pijak2 sejadah orang tengah jemaah. wah! kalau nak ikutkan angin rasa cam nak menjerit jerk. bising tu tak yah cakap la. memang tetiap malam. agaknyer mak bapak diorang ni pekak kot. dah dengar malam semalam budak2 bising. malam ni sebelum mula solat tegur aa awal2. kalau bukan anak sendiri pun yang bising apa salahnyer tegur. budak2 ni kalau sorang2 tak jadik. kalau dah berkumpul ramai2 memang aa jadik. siap jerit2. main kereta lumba. main kejar2. anak sapa aa tu. geram betoi aku..

Friday, September 14

Kali Pertama (first time)

Macam tajuk lagu pulak tajuk blog saya hari ni. terngiang2 melodi lagu tu tapi siapa nyanyi saya tak ingat. semalam hari pertama puasa. ada 2 perkara saya buat first time semalam. best jugak buat benda first time yang rasa seronok ni kan.

1. sepanjang 28 tahun saya berpuasa semalam adalah kali pertama saya berbuka puasa di luar pada hari pertama puasa. biasanya hari pertama saya akan berbuka di rumah. kalau tapau pun mesti makan di rumah. semalam saya buka puasa kat hotel ngan bos saya dan budak2 opis. best aa makan kat situ tapi tak larat nak makan semua. memang berbaloi aa bayar RM89.90. tapi saya makan rasanya berjumlah RM40.00 je. tak perlah. bos banjer. hehe..

2. semalam juga saya first time makan aiskrim goreng. sedap la. lepas ni boleh lah makan selalu. saya marah bila ada antara kawan2 yang tak habis makan aiskrim tu semalam. sedap pun tak abeh? rugi2. rasa cam nak ambek lagi je. kat mana ada jual ek? nak pi beli ni. hehe..


Thursday, September 13

1 Ramadan 1428

Hari ini hari pertama kita semua berpuasa. akhirnya dia datang lagi. dan kita semua sempat menempuhnya sekali lagi, alhamdulilah. semalam saya berterawih di surau yang hanya terletak di hadapan rumah saya. pergi semasa azan isyak sedang berkumandang bersama rakan serumah. banyak perkara yang saya tidak berapa senang terjadi semalam.

1. Jemaah perempuan bercampur dengan jemaah kanak2.
Saya tak pasti samada ibu kanak2 ini tahu atau tidak yang jemaah kanak2 tidak boleh bercampur dengan jemaah dewasa. jika berjemaah di bahagian tepi sekali tak pe la. ini berjemaah di tengah2 jemaah dewasa. ini akan memutuskan saf jemaah dewasa. rasa cam nak tegur tapi nanti org cakap saya terlebih pandai pula. walaupun untuk mengajar anak2 berjemaah tapi ibu bapa perlu tahu keperluan jemaah kanak2 ini. jemaah kanak2 tidak boleh bercampUr dengan jemaah dewasa.

2. Kanak-kanak yang tidak berjemaah berlari2 dihadapan jemaah yang sedang bersolat.
Yang ini memang tiap2 tahun terjadi. bagaimana ye hendak mengelakkannya. saya paham jemaah wanita pergi bersolat hendak meninggalkan anak2 kecil di rumah agak bahaya. tetapi mungkin boleh difikirkan cara yang lebih baik agar anak2 ini tak mengganggu jemaah sedang bersolat.

3. Kanak-kanak bising di luar surau sehingga menganggu jemaah yang sedang bersolat.
Ini juga sama dengan kejadian di atas. memang tiap2 tahun dan di mana2 pun selalu terjadi. mungkin ibu bapa boleh memberi amaran kepada anak2 ini supaya jangan membuat bising ketika jemaah sedang bersolat. juga ceritakan tentang dosa mengganggu orang sedang bersolat. mungkin anak2 ini akan lebih paham.

4. Susunan saf jemaah wanita agak pelik.
Kami (saya dan rakan serumah) datang agak lewat semalam. jemaah wanita telah dipindahkan ke kelas di belakang surau daripada dalam surau sebelum ini. ahli2 masjid sudah menjangka yang masjid pasti penuh dengan jemaah malam semalam. maklumlah malam pertama puasa. apabila saya tiba saya tak lihat apa2 yang pelik. tetapi apabila sudah bangun untuk berjemaah saya lihat barisan jemaah di hadapan saya hanya ada 4 orang berbanding barisan jemaah saya lebih 10 orang. hendak masuk ke hadapan sudah tidak boleh kerana tiada lagi ruang kosong di situ. rasanya arah kiblat sudah lari arahnya. ini kerana barisan saya dan hadapan makin mengecil di hujung. sebab itu saya tidak boleh masuk di saf hadapan. saya tidak tahu salah siapa. diharap malam ini kejadian seperti ini tidak terjadi lagi.

nampak sangat saya tidak khusyuk berjemaah semalam. ye saya mengaku kerana terlalu banyak benda yang tidak senang di hati saya. paling kelakar ada jemaah pengsan di hadapan saya. kakak di sebelah saya menjerit tapi meneruskan solat selepas itu. saya dalam dilema. hendak tolong atau tidak. akhirnya saya meneruskan solat saya. sudah macam2 di kepala entah ok atau tidak solat saya semalam, biarlah Allah tentukan.

SELAMAT MENYAMBUT RAMADAN AL-MUBARAK SEMUA..

Wednesday, September 12

Salah ke aku..?

Salah ke aku memberi harapan..
Sedangkan aku belum buat keputusan..

Salah ke aku marah kat dia..
Sedangkan aku tak der hak tu..

Salah ke aku suruh dia percaya pada aku..
Sedangkan aku sendiri tak caya pada dia..
Salah ke aku suruh dia sayang dan rindu aku..
Sedangkan aku tak pernah rasa semua tu..
Salah ke aku bila dia sanggup ambek cuti jumpa aku..
Sedangkan aku tak pernah hargai pun..

dia cakap dia sayang dan rindu kat aku
dia cakap selalu tercari2 kalau aku hilang
dia cakap dia cemburu kalau aku berbual dengan org lain

aku selalu marah dia
aku selalu mengamuk tak tentu pasal bila dia cerita pasal pompuan lain
aku selalu cakap dia tak caya pada aku

adoiii! macam mana deh..

lalu di terowong SMART sambil makan mc d

first time aku lalu kat terowong SMART. teruja giler. tak sangka bob nak bawak aku lalu terowong SMART malam tu. Hari tu kitaorg pergi The Legend Hotel KL (10/9/07). esoknya ada seminar kat situ. kitaorg bertolak kul 8 dari umah. patutnya kul 7.45 tapi aku mintak extend ngan bob coz aku nak tengok manjalara dulu. haha..sahara dah mati kena tembak ngan karim semalam. ari ni last episod. jangan lupa tengok. opss.. lari tajuk plak. kitaorg pi KL lalu sg besi. singgah mc d drive thru kat situ. aku beli bubur ayam mc d. terus je makan. pastu bob lalu terowong SMART. so jadik la aku lalu di terowong SMART sambil makan mc d. aku tak pernah lalu terowong tu sebelum ni. aku dah cakap yang aku nak lalu terowong tu ngan org yang pernah lalu. akhirnya termakbul doa aku. lepas ni bleh aa masuk selalu. tapi mahal la. sehala 2 ringgit. tak senang aku nak makan coz nak menghayati keadaan dalam terowong tu. hehe..

Monday, September 10

alhamdulilah..

selepas 8 hari emak dirawat di hospital semalam pukul 4 petang emak saya dibenarkan keluar dari hospital oleh doktor. 5 hari juga saya berkampung di hospital. best juga duduk di hospital, itu kalau tidak sakit la. kalau sakit sure tak best kan. yang tak bestnya susah nak tido je. kena tido atas kerusi. 5 hari jugak saya cuti. 2 hari tido di rumah wan abeh kaki ngan tangan saya kena gigit nyamuk. tak per lah berulang dari rumah sendiri w/pun jauh. at least saya bleh tidur pakai kelambu. tak berkesan ubat nyamuk yang dipasang. lain kali jangan nak ngada2 tidur dengan ubat nyamuk saja. wajib pasang kelambu.

hari ni selepas 5 hari cuti saya rasa cam semangat plak nak kerja. tapi dari kul 1 tadi saya dah tinggal sorang. budak2 ni dah berangkat ke Legend Hotel untuk persiapan seminar esok. saya pegi ngan bob petang ni. may be lepas maghrib kot. esok tak der kat opis lagi. kira berjalan2 lah kan. sunyi plak duk sorang2 ni. eh lupa nak citer. 'dia' tanyer khabar saya. cam tak caya plak. tapi kena caya. haha..

Tuesday, September 4

Selamat Hari Jadi Edon

Hari Ini 4 September 2007 hari jadi kawan baik saya Zuraida ke 28 tahun. SELAMAT HARI JADI EDON. Semoga panjang umur, murah rezeki dan dilimpahkan kebahagian selalu. kawan baik saya ini sudah berkahwin dan mempunyai 3 orang cahaya mata. umi kepada Aisyah, Muhammad dan Abu Bakar. nampaknya hari raya nantilah baru saya bersua semula dengan kawan saya ini. oklah hanya singgah sebentar, saya sangat sibuk sekarang. Daaa..~

Thursday, August 30

MERDEKA!! MERDEKA!! MERDEKA!!!!...


Esok 31 Ogos 2007. hari jadi Malaysia ke 50 tahun. MERDEKA! malam ini akan di adakan sambutan kemerdekaan di hampir kesemua negeri di Malaysia. peringkat kebangsaan akan diadakan di Luala Lumpur. oleh kerana saya tinggal di Putrajaya oleh itu saya akan menyambutnya di sini malam ini. tak sanggup nak meredah jem untuk sama2 menyambut di kuala lumpur. perjalanan 30 minit akan menjadi lebih 2 jam. lebih baik saya sambut di Putrajaya sahaja. lepas maghrib saya bercadang hendak ke Putrajaya Floria terlebih dahulu. pukul 10 malam baru ke pertandingan bunga api di PICC. mesti meriah malam ini. saya perlu membawa kamera untuk merakamkan detik2 indah sambutan ke 50 tahun hari jadi Malaysia malam ini.

teringat perjuangan pahlawan2 terdahulu memperjuangkan kemerdekaan. matapelajaran sejarah adalah matapelajaran yang paling saya minat. entah dari mana minat itu timbul. semasa PMR saya hanya mensasarkan 1A sahaja iaitu matapelajaran sejarah. dan ianya menjadi kenyataan. bergitu juga dengan SPM. semua tarikh dan peristiwa sejarah saya ingat. begitu hebat saya semasa di sekolah dahulu. sepatutnya saya menjadi seorang akeologis. bukan pentadbir tanah. apa nama pahlawan2 melayu yang saya ingat yer? Mat Kilau, Dato' Bahaman, Dol Said, Rentap, Dato' Maharajalela, Rosli Dhobi. apa lagi ye? tetiba otak saya jem. tak lupa perjuangan Tunku Abdul Rahman dan ahli-ahli parti perikatan yang lain untuk memerdekakan malaysia. hasilnya saya lahir sebagai anak merdeka dan esok Malaysia akan meraikan kemerdekaan ke 50 tahun. SELAMAT HARI JADI KE 50 MALAYSIA!

Wednesday, August 29

Putrajaya Jem!!

Malaysia International Fireworks Competition 2007 Putrajaya International Convention Centre will be the venue for the 1st Malaysia International Fireworks Competition. The magnificent view across the lake overlooked by the grand Seri Gemilang bridge will be the main focus for two weeks. From 18 August 2007 till 2 September 2007, Nations from Australia, Japan, Italy and Malaysia will be competing for the Merdeka trophy.

Saya pergi tengok pertandingan bunga api 25hb ari tu. best sangat. ingat 30hb ni nak pergi tengok lagi. cantik. saya ada merakamkan beberapa minit terakhir persembahan itu tetapi tidak dapat dimuatkan ke dalam blog ini. saya hanya boleh bercerita sahaja lah. kepada orang yang pernah pergi melihatnya tentu tahu bertapa cantiknya bunga2 api yang dipersembahkan.

Dan malam itu juga saya melihat satu fenomena luar biasa berlaku di putrajaya. PUTRAYAJA JEM!. nasib saya baik kerana rumah berdekatan dengan PICC. oleh itu saya hanya berjalan kaki dari rumah untuk pergi melihat persembahan tersebut. saya pergi pada pukul 9 malam. orang sudah ramai. di sekeliling pusat equestarian putrajaya saya hanya nampak kepala orang sahaja di mana2. memang ramai. apabila saya membaca akhbar keesokan harinya, ianya melaporkan lebih 100,000 orang datang melihat persembahan tersebut. semasa saya keluar pukul 9 malam kereta sudah berderet di tepi jalan sehingga ke kawasan rumah saya. cukup luar biasa sambutan orang terhadap persembahan tersebut.

kami menyelitkan diri juga di sekeliling pusat equestrian tersebut (saya pergi bersama 2 orang adik). bersebelahan kami terdapat beberapa keluarga kecil yang saya agak juga bersaudara kerana anak2 mereka memanggil pakcik dan makcik. saya rasa budak2 lah yang paling seronok malam itu. tempat saya meriah kerana ramai kanak2 bersorak apabila melihat persembahan tersebut.

paling seronok apabila di dalam perjalanan pulang. saya cukup seronok melihat putrajaya jem. sudah dekat 2 tahun saya menetap di putrajaya tetapi tidak pernah saya lihat situasi luar biasa begitu. kereta berderet2 memenuhi jalan. hampir tidak bergerak. kata kawan saya perjalanan ke kuala lumpur biasanya 30 minit, penangan persembahan bunga api punya hal 2 jam belum tentu boleh sampai ke kuala lumpur. 30hb ini ada lagi persembahan. rasa teruja untuk melihat putrajaya jem lebih dari melihat persembahan bunga api tersebut. bukan tidak biasa melihat jem. malah saya pernah tersangkut di dalam jem juga. tapi putrajaya jem adalah fenomena luar biasa kerana tidak pernah terjadi.

Monday, August 27

MENCARI ORANG TERSAYANG

Apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada MULAnya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik KECUALILAH jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.
MORALNYA : BERSYUKURLAH DENGAN APA YANG ADA SEKARANG

Thursday, August 23

Pening-pening lalat

selamat datang ke opis. dah 5 hari saya bercuti. cuti saya selama 5 hari ini hanya duduk di dalam kereta. rasa macam hendak pengsan rasanya. ke sana ke mari berjalan. bermula jumaat 17 aug selepas pulang dari opis terus bertolak ke tanjung malim rumah pak tua saya. bermalam di situ. pagi2 18 aug kami bertolak ke sg. besar untuk menghadiri majlis perkahwinan sepupu saya. habis majlis kenduri dalam pukul 2 petang kami bertolak pulang ke teluk intan. kata mak ingin mengunjungi angah saya kerana alang2 sudah berjalan. semasa memandu saya rasa sangat mengantuk tapi saya gagah juga memandu. emak, ayah dan adik saya sudah lama lena. sampai di rumah angah dalam pukul 3.30 petang. sesat larat juga kerana saya tidak tahu jalan. jangankan saya yang jarang2 balik ini, emak saya juga langsung tidak ingat jalan untuk pulang ke kampungnya!!

petang itu dalam leka2 berbual saya tersengguk juga. mengantuk dan penat sangat. tapi hendak tidur rasa tidak manis pula. anak2 angah saya semua pulang kecuali yang no. 2. kata kak ijan mereka mahu membuat kenduri arwah emak mereka keesokan harinya. oleh itu saya berjumpa dengan semua anak2 angah saya. 2 orang daripadanya paling akhir saya jumpa masa opah saya meninggal tahun 1986 dahulu. sudah dekat 20 tahun kami tidak bertemu. kak liza anak bongsu angah saya masih tidak berubah rupanya. rasanya kalau saya berselisih bahu dengannya pasti saya dapat mengenalinya lagi. sudah ada 2 anak rupanya kakak saya sorang itu. yang paling best rupanya dia juga bekerja di putrajaya. sudah dekat 2 tahun saya di putrajaya, langsung saya tak pernah bertembung dengannya. abang pai, abang sepupu saya yang sorang ini sudah jauh berubah. rasanya kalau tidak kerana berjumpa di rumah angah saya pasti saya tidak mengenalinya. abang sepupu saya yang sorang ini duda. kata mak sudah setahun lebih dia bercerai. semasa berbual dengannya mahu juga saya bertanya. tapi takut dia terasa hati pula. mungkin lain kali saya boleh bertanya.

pagi 19hb aug kami bertolak pulang ke putrajaya. sampai di rumah saya pukul 12.30 tengahari. selepas makan tengahari kami bertolak pulang ke pahang. adik saya yang bongsu memandu kerana saya sudah letih benar. sampai di pahang pukul 5.30 petang. kami singgah di pasar malam padang piol. saya bercuti 20hb itu kerana hendak menemankan emak ke hospital. pagi 20hb kami ke hospital agak lama juga menunggu. balik dari hospital kami singgah pula di rumah mak cik di jengka 15. sepatutnya saya hanya bercuti hari isnin sahaja. oleh kerana doktor mahu berjumpa hari rabu jadi saya teruskan cuti sampai rabu kerana hari rabu saya memang bercuti. so saya hanya mintak cuti hari selasa sahaja. semalam saya balik menaiki bas. fobia saya dengan bas express ni. tapi terpaksa juga. dalam terpaksa2 itu saya sempat juga tertidur. sudah 5 hari badan saya dilambung2 dengan kereta. penat!

hari ini saya masuk opis kepala jadi pening2 lalat. nak buat apa pun tak tau. pagi2 lagi ms. ivy dari segar apartment sudah menalifon saya. kata hajar semasa saya bercuti selalu sangat dia mencari saya. nasib baik hari ini bos saya tidak ada. kata yani dia ke perlis. ada meeting sampai esok. so saya boleh layan pening lalat saya ni hari ini.

Tuesday, August 14

Kejadian 13 Ogos 2007

Dah lama saya tidak menulis di sini. Sejak mendapat pengarah baru saya jadik terlalu sibuk. Maklumlah pengarah baru. Masih fresh. Semua hendak dilaksanakan cepat. Malam tadi saya terpaksa membawa kerja pulang ke rumah. Semalam tepat pukul 5 petang en. Pengarah telah memanggil saya berjumpa dengannya. Apabila saya sampai ke hadapannya dia menyatakan menteri mahu berjumpa dengannya esok. Mahu tidak mahu saya terpaksa mengikutnya esok. Dia juga berpesan agar saya menyiapkan satu format taklimat berkenaan kertas kerja yang saya hantar kepada menteri awal bulan Mei lepas. Kesian saya kepadanya. Baru masuk seminggu sudah menteri panggil untuk brief kan satu benda baru. Dia hanya minta saya standby. Katanya dia akan minta tangguh kepada SUSK menteri sehingga bos lama saya dahulu pulang dari umrah. Agak lama dan saya rasa tidak sesenang itu mendapat tarikh baru dari menteri. Katanya dia harus cuba minta tangguh namun jika tidak boleh "terpaksalah saya hulur tengkuk saya juga" katanya. Saya hanya mengiyakan. Dia pengarah baru saya sekarang. Mahu tidak mahu dia perlu memikul beban itu jika terpaksa.

Pagi semalam saya mendapat satu sms dari sahabat baik saya, katanya

"Al-fatihah utk arwah mak dan ayah saya yang meninggal dunia pg td"

Terkejut saya. Dua tiga kali juga saya baca sms itu. Jika meninggal seorang saya tidak pelik sangat sebab setahu saya ayah sahabat saya itu memang tidak berapa sihat. Ini kedua-dua ini. Mesti ada something wrong. Terus saya menalifon sahabat saya itu. Apabila telefon diangkat bunyi tangisan yang saya dengar dahulu. Tanpa membuang masa saya terus bertanya. Katanya ibu dan bapanya meninggal akibat kemalangan. Dia sekarang di Hospital Taiping untuk menuntut jenazah. Itu sahaja kenyataan dari sahabat saya itu. Saya juga tidak sampai hati hendak bertanya terlalu banyak memandangkan kesedihannya. Saya hanya mintanya bersabar sahaja dan redha dengan pemergian allahyarham ibu dan bapanya. Dia minta saya hebahkan berita itu kepada sahabat2 saya yang lain. Ya telah saya tunaikan. Seperti saya semuanya terkejut.

Saya cuba menalifon seorang sahabat yang bekerja satu pejabat dengan sahabat yang baru kehilangan ibu dan bapa itu. Barulah saya mendapat gambaran sebenar. Ibu dan bapanya kemalangan dengan bas. Dalam perjalanan ke rumah salah seorang anaknya iaitu abang kepada sahabat saya itu di kedah. Hampir 20 orang terbunuh akibat kemalangan bas tersebut.

Malam semalam saya sembahyang magrib awal semata-mata untuk menonton berita di televisyen. Benar kemalangan itu menjadi berita utama semua channel televisyen. Kemalangan terburuk yang pernah terjadi di Malaysia selepas kejadian di Baling dan Merapoh, Kuala Lipis. Kemalangan itu terjadi di Lebuhraya Utara Selatan berdekatan Bukit Gantang Taiping. Seramai 19 orang mati di tempat kejadian dan seorang mati di hospital. Polis telah mengeluarkan senarai mangsa yang terkorban. Salah seorangnya adalah bapa kepada sahabat saya itu. Mayat ibunya belum dkenalpasti polis kerana tiada pengenalan diri. Mesti dia sangat sedih saat ini kan. Saya doakan dia tabah menghadapi. Katanya pada saya pagi semalam dia redha dengan ketentuanNya.

Mata saya sakit. mungkin kerana terlalu lama mengadap komputer hari ini. Sudah saya letakkan pelembab mata tetapi masih letih. Selalu apabila saya menitiskan pelembab mata pasti keletihan itu hilang. Tetapi hari ini tidak. Itu isyaratnya saya patut berhenti di sini. Daaa..~
berita penuh kejadian :

Thursday, August 9

Hospital dan Rambutan

3 hb Aug lalu saya pulang ke kampung lagi selepas saya pulang ke kampung pada minggu sebelumnya. kali ini saya pulang kerana emak minta saya tolong hantarkannya ke hospital. katanya ada temujanji dengan doktor pakar di hospital temerloh. sejak saya besar saya jarang berjumpa doktor. dahulu semasa saya kecil hospital dan klinik adalah tidak asing bagi saya. saya pernah menjadi penghuni hospital jerantut selama 11 hari kerana sakit. sakit apa pun saya tidak pasti. tapi yang saya tahu akibat penyakit itu saya perlu dibedah. sungguh kronik nampaknya sakit saya pada masa itu. tapi saya tidak jadi dibedah. kenapa juga saya tidak pasti. malas hendak mengambil tahu.

sudah agak lama saya tidak ke hospital. rasanya paling akhir semasa melawat seorang rakan office kemalangan dalam akhir tahun lepas. kali ini saya ke hospital semula menemankan emak untuk berjumpa doktor. saya pulang ke kampung hari khamis 2hb Aug (ponteng 1/2 hari). hari jumaat pula saya cuti. saya tidak pernah langsung ke hospital temerloh. oleh itu kedudukannya di mana juga langsung saya tidak tahu. saya hanya tahu kewujudannya sahaja. nasib baik ayah saya tahu letaknya hospital tersebut. dia pernah pergi menziarahi makcik sebelah rumah bersalin sebulan sebelum itu. mengikut sepupu saya hospital itu agak moden. jika ada orang sakit teruk menaiki ambulan, ambulan itu sekali boleh naik ke tingkat di mana pesakit itu akan diletakkan. tidak perlu lagi menyorong pesakit di lobi hospital. wah! agak terkejut saya mendengarnya. ambulan juga boleh menaiki lift sekarang. ini betul2 moden dan canggih.

hospital itu terletak betul2 di tepi jalan menuju ke temerloh jika datang dari bandar jengka. hospital itu rupanya sudah ada nama dan telah dirasmikan. sungguh saya tidak tahu menahu tentang itu. namanya Hospital Sultan Ahmad Shah. nama sultan pahang dan tuanku telah merasmikanya pada..opss.. yang ini saya lupa. kami sampai dalam pukul 8.30 pagi. masih ada masa 1 jam sebelum temujanji emak dengan doktor iaitu pukul 9.30 pagi. kami bersarapan di cafe hospital sebelum emak masuk berjumpa doktor. agak lama juga menunggu. nasib baik saya telah bersiap sedia dengan surat khabar, Mp3 dan jaket saya. sejuknya hospital itu seperti di office saya. kebas juga lah jari2 saya. ayah beberapa kali keluar kerana tidak tahan dengan sejuk dan pergi merokok. dalam pukul 11.30 semua kerja selesai. emak perlu datang lagi pada 14hb dan 17hb Aug lagi untuk membuat ultrascan.
pulang dari hospital kami singgah di rumah makcik di felda jengka 15. dari jauh lagi saya sudah nampak rambutan bergayutan di sekeliling rumah makcik saya. teruja betul saya melihatnya. lebat betul sampai saya lihat dahan pokok rambutan itu hampir patah kerana berat. ada 3 pokok yang betul2 lebat buatnya. turun pada kereta pokok rambutan dahulu saya tuju. sedapnya makan rambutan segar dari pokok. akibat terlalu ghairah memetik buah rambutan tangan saya berbintik2 kerana digigit nyamuk. itulah balasannya. kami pulang selepas solat asar. saya siap tidur dahulu sementara menunggu asar. emak tidak mahu pulang awal kerana tidak mahu pergi 'rewang' di kampung saya. katanya mahu pergi keesokan harinya sahaja. oleh itu kami perlu pulang agak lewat. sebelum pulang ayah dan pakcik saya telah memetik rambutan. penuh 1 guni baja di petiknya akibat saya mengatakan buah tersebut tidak cukup. penuh bonet kereta saya dengan rambutan. yang peliknya apabila sudah sampai di rumah saya langsung tidak menyentuh rambutan tersebut. hari ahad emak mengikatnya untuk menyenangkan saya membawa pulang ke putrajaya. satu bakul penuh rambutan saya bawa pulang dari kampung.

Wednesday, August 1

Nasi Briyani Mar'ah

Dua minggu lepas saya ke Johor Bharu untuk satu lawatan tapak. kami bertolak hari jumaat 20.07.2007. Ha! cantik kan tarikh tu. 20072007. bukan berkenaan tarikh tu yang saya mahu ceritakan. saya mahu bercerita berkenaan satu makanan yang menarik iaitu nasik briyani. sebelum sampai ke johor bharu kami singgah ke kulai untuk menikmati nasi briyani istimewa makcik kepada kawan pejabat saya. bagi saya yang agak jarang makan nasi briyani (saya tak suka makan kari sebenarnya) nasik briyani makcik kawan saya itu agak menarik.



tengok tu betapa gambiranya bos saya kerana dapat menikmati nasi briyani. maaf la gambar nasi nya hanya dari jauh. terlupa hendak fokus kepada nasi itu. tapi masih dapat dilihat kan. saya tidak tau apa ramuan untuk membuat nasi briyani ini. kerana ianya bukan makanan kegemaran saya. satu perangai saya, saya tidak akan belajar sesuatu yang tiada kepentingan langsung pada diri saya. contohnya memasak nasik briyani ini. jika dihidangkan saya makan, hendak membeli atau memasaknya sendiri mungkin tidak. hidup dengan bos saya baru saya belajar makan nasi briyani dan kenal kari serta kedai mamak.

emak saya tidak pernah masak kari di rumah. oleh itu kami adik beradik hanya kenal kari apabila sudah hidup merantau (hidup di asrama). itu pun sampai hari ini masih sukar untuk melalui tekak saya ini. pernah satu hari bos saya tanya kepada saya hendak makan di mana. saya hanya mendiamkan diri kerana saya tahu dia akan membawa saya ke restoran mamak. tetapi dia memahami pula lalu berkata kepada isterinya "bila abang tanya halijah nak makan di mana dia senyap saja, itu maksudnya dia tidak mahu makan di kedai mamak" saya hanya gelak. lalu malam itu kami makan di kedai biasa sahaja. selamat saya malam itu.

Mesti terkejutkan lihat gambar di atas. licin! dua pinggan di sebelah kanan saya itu milik jalil. jalil dan bos saya makan 2 pinggan nasi briyani! wah ini memang betul2 sedap namanya. pinggan yang di sebelah kiri itu pinggan saya. jangan terkejut, juga licin. memang betul2 sedap nasi briyani ini. tetapi selepas makan tekak saya menjolok2. itu sudah biasa pada saya jika makan makanan yang berkari serta bersantan. awal2 lagi saya sudah pesan air limau untuk cuci tekak saya. sedapnya pada saya hanya sekejap sahaja. saya sendiri tidak faham kenapa tekak saya susah hendak menerima makanan berkari serta bersantan yang satu ini. bagaimana agaknya kalau saya berkahwin dengan orang yang suka makan makanan berkari serta bersantan nanti? hendak tak nak saya kena biasakan diri. seperti kata isteri bos saya, dia dahulu juga susah hendak menerima kari serta kopi (bos saya saya suka minum kopi) dalam hidupnya. selepas 20 tahun berkahwin dengan bos saya dia telah dapat menerimanya dengan baik. mungkin saya juga begitu nanti. mungkin la..


Monday, July 30

Terluka

Ouch!! bukan jari saya yang luka. sudah terlalu lama jari saya tidak terluka kerana pisau. harapnya tidak akan terluka lagi sampai bila2. tetapi jari saya selalu terluka akibat kertas. aduh! masih terasa ngilunya luka terkena kertas. bukan terluka jari yang ingin saya ceritakan sebenarnya. saya ingin berkongsi cerita berkenaan salah satu lagi organ manusia yang boleh terluka tetapi tidak berdarah seperti jari iaitu hati. hati jika terluka lebih pedih dari terluka jari. rasanya semua orang pernah rasa terluka. bohong kalau ada orang mengatakan yang dia tidak pernah terluka atau membuatkan orang lain terluka. selama ini saya tidak pernah mempedulikan perasaan orang yang terluka. bagi saya jika orang itu terluka itu hal dia. tiada kaitan langsung dengan saya walaupun dia terluka akibat dari perbuatan saya. kejam kan saya. sebab itu agaknya orang menggelarkan saya seorang perempuan yang tiada perasaan.



sehinggalah pada minggu lepas, seseorang mengaku amat terluka dengan perbuatan saya apabila saya menyatakan padanya sangat kecil hati akibat tidak dijemput ke majlis perkahwinannya. katanya jika saya kecil hati akibat perkara itu (tidak dijemput ke majlis perkahwinannya) dia teramat lagi berkecil hati kerana saya menolak lamarannya mentah2 dan tanpa sebab setelah bertahun2 dia menunggu. saat itu baru saya tersedar. saya telah melukakan hatinya. saya rasa amat bersalah lagi2 apabila dia menyatakan dia tidak menjemput saya kerana dia terlalu sayangkan saya. maaf sahajalah yang boleh saya ucapkan padanya. saya sungguh tidak sangka perkara ini boleh terjadi sampai begini. beginilah jadinya jika kita mengambil mudah semua perkara dan langsung tidak mempedulikan hati dan perasaan orang lain.

Seperti saya doakan kawan2 lain saya juga doakan dia bahagia. saya sudah mempunyai seorang lagi anak saudara. saya sudah lupa namanya tapi rasanya aliff al-wafi. pasti secomel ayahnya kerana saya tidak kenal langsung ibunya. Selamat Pengantin Baru Bro.. :)

Friday, July 27

The Southernmost Tip Of The Mainland Asia Continent









Masih ingat cerita tentang janji bos saya hendak membawa kami semua ke Kukup? ye dia menunaikan janjinya. ini lah antara gambar2 yang agak menarik untuk saya kongsikan dengan anda semua. tempatnya agak menarik (bagi saya pemandangan laut semuanya sama). tidak tahu hendak menambah apa lagi. just hayatilah gambar2 ini. mungkin selepas ini akan ada yang mahu ke sana pula.