Thursday, December 30

Hits

Dah 20,000 hits blog saya. 3 tahun lebih baru 20,000. ada org 20,000 ni sehari je. saya kan tak glamer. malu nak glamer2 ni huhu..

Tahniah MALAYSIA

Kredit : utusan malaysia

Saya tak penah tengok bola bersungguh2 sebelum ni sejak form 3. sebelum form 3 saya adalah fanatik bola. yang pelik saya sokong sabah. saya pun tak tau naper. masa tu saya kenal semua pemain sabah. kalau main then sabah menang saya sorang je yang bersorak hehe.. sebab org lain dah tentu2 la sokong pahang kan :)

Kali ni tetiba semangat plak nak tengok bola. dua2 perlawanan saya tengok dengan kusyuk. nasib baik menang. kalau kalah mesti nyesal tengok hahaha.. pusing first saya tengok ngan ayah saya. best woo jerit gol ngan ayah hehe.. kali kedua malam tadi saya tengok sorang2. pun best gak menjerit gol sorang2 hehe.. tapi frust sket semalam sebab saya harap malaysia jaring sebijik lagi gol tapi tak per lah. dah menang pun. kasi can aa indon menang kat tempat sendiri kan. lepas wisel penamat saya menjerit sambil berdiri sorang2. syiok kan kalau menang. kalau kalah mesti dah maleh mau tengok, tutup tv then tido hehe..

Untuk HARIMAU MALAYA. tahniah! u go boys!

Wednesday, December 29

Bubur Muharam

Korang kenal tak apa ni? ada.. ada.. ya betul. inilah bubur asyura. opis buat bubur asyura tadi. ni baru dapat. panas2 je. sedap! tapi agak manis sket. kalau kurang manis sket lagi sure lagi syiok. buat bubur asyura patutnya 10 muharam kan. buat sempena buka puasa bagi org2 yang puasa pada10 muharam. bagi yang tak puasa pulak buatkan untuk org yang berpuasa. besar pahala tu :). tapi opis buat dah 23 muharam dah. tapi oklah. dalam bulan muharam lagi. mau rasa? meh la datang opis hehehe..





p/s : yang kuning sebelah tu punch card ye huhu..

Repek

Susah bila kita dah biasa ngan sesuatu benda tu then di suruh berubah kan. lagi2 bila perubahan tu datang secara mendadak. tetiba je suruh berubah. ko sapa nak suh aku berubah serta merta huhu.. camtu jugak kalau dah biasa dengan benda2 yang senang. bila disuruh berkerja dengan benda2 yang susah kita dah jadik manja sebab selalu buat kerja senang je. bila susah sket mulalah merungut.

Bila dah mula merungut tu kita mulalah maleh mau buat ye tak? saya tau semua org pun camtu termasuk la saya. macam perubahan zaman la. dedulu kukur kelapa pakai 'kukur kekuda' je. sakit2 pinggang mengukur kelapa tapi gigih jugak mengukur sampai 10 bijik kelapa. boleh je buat pun. cuba kalau sekarang suh buat camtu maunya langsung tak makan masak lemak coz maleh nak mengukur ye tak. paling2 pun pakai santan kotak je.

Sekarang dah moden dan senang. semua org pun lupa diri. semua pun nak senang je. susah2 sket mulalah carik alternatif yang paling senang. sanggup carik jalan jauh n tol beringgit2 semata2 tak nak lalu jem. dulu jangan kata tol kereta kat jalan pun bleh bilang huhu.. cerita pasal bilang kete teringat masa study2 dulu buat sebey pasal bilang kereta sampai mau melayang sebab lori besar2 lalu sangat laju hehe..



p/s : apalah yang aku merepek ni huhu..

Tuesday, December 28

RIP






sob sob sob..

Friday, December 24

Makan Pagi

Tadi tunggu lift ngan sorang kakak tingkat 5. naper nama kakak tu kakak tingkat 5? sebab saya tak kenal dia dan rasanya dia pun tak kenal saya. tapi dia tekan lift tingkat 5. so kita panggil dia kakak tingkat 5 je lah. biasa la tegur sepatah dua dalam lift kan. kasi ceria pagi2 :) kakak tingkat 5 tegur saya pas nampak polistren kat tangan saya,

kt5 : awalnya beli..

saya : a'ah lapo (sambil senyum lebar)

kt5 : kalau kak tak bleh.. makan awal2 kang sakit perut

saya : memang ada org gitu. saya kalau makan lewat perut bunyi2 pulak

kt5 : gitu pulak

saya : (sambil gelak2) ok kak.. jalan dulu.. (saya dah sampai tingkat 3)

A'ah memang saya pasan kat sini kebanyakan org makan lepas 8.30 pagi. rasanya pompuan kat sini saya je beli makanan sebelum 7.30 pagi. lain2 semua makan lepas 8.30 pagi. dalam 8.30 pagi memang kosong opis ni. saya plak rasa takut sebab opis kosong. maybe dah terbawak2 stail kat opis lama. tak bleh makan lepas 8.30 pagi. kalau makan abehlah ada jurukamera ambek gambar. ngeri..

Thursday, December 23

Hadiah Family Day

Ahad 19hb aritu ada hari keluarga PTGP kat bukit gambang. saya memula kompem gi. lagi 4 hari nak gi saya cancel sebab saya nak bawak mak gi kl. ada majlis kawen kat sana. anak sepupu mak saya merangkap 2 pupu saya kawen. umah pengantin 2 minit je dari umah lama saya kat putrajaya dulu. so saya berkobar2 lah nak gi. bleh melawat umah lama sekali huhu..

Bila masuk keje semalam (saya cuti isnin ngan selasa) saya tengok atas meja saya ada adiah family day tu. tapi kaler hijau. setahu saya umah kuning. tapi tak per. org dah kasi abek je la. ada beg, botol air ngan baju. botol je kaler grey. baju ngan beg kaler hijau.



Memang masa pilih2 adiah untuk family day aritu (saya tolong kasi pendapat masa diorg pilih adiah) saya dah cakap ngan niza nak kaler hijau sebab hijau cantek. pastu minah suh saya masuk umah kuning plak. sib baik saya tak gi. dapat gak kaler hijau hahaha..

Anyway TQ la pada yang kasi ni. tak tau sapa yang kasi. tau2 ada atas meja dah. sebab rasanya yang tak gi tak dapat sebab diorg tempah ikut yang gi je. mungkin lebih kot. sebab tu di distribute kat mana2 yang berkenaan dan dapat kaler yang lain ngan umah sendiri hehe..

Wednesday, December 22

Baby Mimi

Mimi dah bersalin kul 1 ++ pagi 20hb 12 aritu. lahir 4 ekor anak yang cute. jantina belum diketahui. tapi malangnya 2 ekor dah mati huhu.. so sekarang tinggal 2. sama2 lah kita doakan semoga kedua2 anak mimi dapat membesar bagai johan!

** nama belum kasi. tunggu sebulan baru kasi nama :)

Friday, December 17

Kawan Mimi

Inilah kawan mimi masa kat kampung. kucing ayah namanya cik mi. cik mi duk kat luar umah je. dia tak berani masuk umah sebab mak marah dia masuk umah. so nak mintak makan pun dari luar je. saya penah ajak dia masuk. tapi menjerit2 dia takut. saya tarik dia masuk, lepas je terus tak cukup lantai lari keluar. takut betoi dia ngan mak saya huhu..

Kadang2 saya nampak cik mi dengki jugak ngan mimi. yelah mimi baru datang situ. duduk dalam umah, tido atas katil tapi mak tak marah pun. cik mi dah lama duk situ jangan kata nak tido atas katil, dia hulur tangan lepas bendul je mak dah marah2 dia. anak tiri betoi. sian cik mi huhu..

Thursday, December 16

Meeting Meeting

Dekat seminggu dah tak apdet blog. saya bz balik kampung huhu.. pastu bz sket2 pasal keje. arini baru lekat kat opis minggu ni. isnin saya kena gi meeting kat MPT. meeting mula petang. gitu gini dah kul 5.30 ptg. pastu gerak balik kontan dah kul 7 lebih. penat2. meeting ngan org awam biasa la lama sket. ni lah masa diorg nak mengadu segala hal. ok sila take note :)

Selasa masuk opis jap pastu terus terbang ke putrajaya. semalam ada meeting kat sana. meeting bermula tanpa bos. pastu baru bos masuk. meeting berlarutan sampai kul 2 petang. perut dah bunyi2. makanan tak disediakan. kena makan kat luar. settle meeting masing2 cabut ke alamanda carik makanan huhu..

Abeh makan singgah vincci. hajat mau carik jam. jam saya sudah rosak. so jumpa jam ni. besar kan? first time pakai jam besar.semua idea fiza. so saya rembat je. lagipun tengah ada less semalam. beli terus pakai. payah tadek jam ni.

Pastu terus balik opis semula. buat2 keje sampai kul 5. pastu naik teksi ke KLIA. sebab dah agak lambat pakcik teksi bawak kete laju cam org drift je. syok gak sekali sekala naik kete drift huhu.. sampai tepat2 5.30 ptg. flight kul 6.05 ptg. terus lari2 ke konter check in. pas check in lari2 ke pintu masuk. dah aa pakai high heel semalam. moralnya pasni jangan gatal2 nak lambat2 lagi. 2 jam sebelum berlepas dah kena bertolak. bleh jalan santai2 sket ke pintu berlepas :)

Thursday, December 9

Si Bulat

Perut mimi dah besar wuwuwu.. tak lama lagi mimi ada baby huhu.. dan2 mengandung ni lah dia duk sibuk melompat2. gugur kang padan muka ;p. perut mimi makin berat. kalau dia jalan nampak tergolek2 perut dia bergoyang sekali.

mimi yang bulat.

Ibu mengandung tengah tido. adik saya siap selimutkan dia pastu ambek gambo. bagus jugak mengandung ni. semua org tak suka jadik sayang (kesian) ngan mimi. mengandunglah selalu mimi. nanti ramai org sayang hahaha..

Wednesday, December 8

Suhardi sent you a message.

Dapat msg ni dari adie. tahniah adie. alhamdulilah tak lama ko nganggur.

Suhardi sent you a message.

Suhardi Mohamad
Suhardi Mohamadpada 08hb Disember 2010 pukul 6.22 ptg
Subject: bossss
salam boss....syukur alhamdulillah aku dapat balik jd s.o tp dapat kontrak jg...sebab masa interview ari tu org spa ada ckp drpd 800 org interview dia hanya nk pakai 21 org..10 tetap n 11 kontrak.apapun ok la dpt jg keje kan boss.bula ni spa ada panggil aku interview lg untuk jawatan pembantu tadbir...k boss bereh

Tak sempat nak balas lagi sebab fb kat opis ni tak bleh bukak. tunggu kul 1 kang baru balas eh. nak msg or call hp tertinggal kat umah plak. udahnya wish tahniah kat sini je la. msg ni pun baca dari email je. nak bukak fb tak bleh :) lagi sekali tahniah dari aku. good luck eh! keje baik2 :)

Kenduri?

Bila ingat balik rasa lawak plak. camtulah kalau dah biasa kan. semua org anggap biasa2 la jugak. rupanya benda tu takder benda pun. tapi kecohnya mak aii hehehe.. sampai saya pun terkecoh2 jugak. sib baik tak terpedaya hehe..

Sebenarnya saya nak citer pasal khemah or kanopi or apa tah lagi or panggil. tapi yang sewaktu dengannya lah. biasa org kalau pasang khemah ni kan nak kenduri. tak kira aa kenduri kawen ke bertunang ke bersunat ke open house ke janji kenduri. so alkisahnya aritu balik kampung masuk bilik bukak tingkap ambek peluang intai umah org sebelah (ain).

Pastu nampak khemah megah terpasang kat depan umah ain. aiks? nak kenduri ke diorg ni? sapa la plak yang nak kawennya? tak der kecoh2 tetiba nak kenduri ni pelik jugak. pastu terus kecoh2 tanya mak saya. mak saya cakap bukan saya je yang kecoh. semua org heboh cakap mak ain nak kenduri. padahal khemah tu dia beli. dia pasang untuk tempat letak kete. laaa.. suspen je.

Esoknya mak gi kenduri. balik kenduri mak ain datang. mak citer ramai sangat yang kecoh cakap mak ain nak kenduri. ada yang sampai dah kecik2 ati sebab nak kenduri tak ajak diorg hahaha.. kelakar aa diorg ni. tapi tu lah bila dah biasa sangat. bila khemah pasang je automatik nak kenduri. padahal khemah tu bleh je buat benda lain. such as buat tempat letak kete or sidai baju time2 ujan ni :)

Tengah2 basuh kete pagi semalam kak normah benti depan umah semata2 nak tanya,

"org sebelah ni nak kenduri ke? bila?"

Hahaha.. saya sakit perut gelak. bila saya citer hal sebenar dia pun kekeh2 gelak jugak. itulah org kata malu bertanya sesat jalan kihkihkih..

Friday, December 3

YB

Ari rabu aritu ikut org strata meeting kat SUK. katanya meeting ngan YB. huhu.. takut jugak memula. meeting ngan YB tu huhu.. meeting mula pukul 9 pagi. kul 8.30 kami dah sampai SUK. pi sarap dulu pastu baru masuk bilik meeting. masuk2 je terus dalam ati cakap "aiks keciknya bilik meeting, baper org nak meeting ni?"

Pastu sorang2 masuk. at last ada 5 org je. alamak tak bleh tido hahaha.. tak lama pastu YB mai. perbincangan bermula. satu2 kes cuba diselesaikan. sorang2 pemaju dipanggil n kasi apdet. ooo.. ini kalau kat negeri lain cam JKS la. tapi sebab pahang tadek JKS so YB ambek pendekatan buat cara camni. ok aa tu. YB pun baik. kadang2 pun buat lawak jugak hehehe..

Meeting abeh dalam kul 12. pastu terus balik umah ambek kete. duk kat negeri ni meeting ngan YB sajer. aritu masa gi site kat mentakab meeting pun ngan YB jugak. tapi nasib baik YB nya bz amat. so kami je lah teruskan meetingnya w/pun dibuat di pejabat YB. lepas ni YB mana plak saya dapat jumpa eh? kat DUN saya tadek strata. kalau tak bleh jumpa YB tempat sendiri hehehe..

Thursday, December 2

20,000

Yer minyak kete saya tinggal 3 bar huhu.. jumaat nak balik kampung baru isi. pi balik keje 10km je. cukup aa 3 bar tu sampai jumaat ni :) eh saya bukan nak citer pasal minyak. nak citer pasal 20,000 tu. 11 bulan pakai kete dah sampai 20,000 kilometer nya. jauh dah saya jalan tu. mana tak nya. tiap2 minggu balik kampung. laju je la kilometer tu berjalan. dah nak kena sebis dah ni. ingat mau sebis sabtu ni. dah book dah. arap2 tak la tunggu lama sangat masa sebis nanti. kalau tak mau berakar punggung menunggu huhu..

Wednesday, December 1

Mimi

Ini mimi. eh ada ke tak kenal mimi? hehe.. dia dah jadik orang kampung sekarang. dah tak jadik org bandar dah. dah dekat 2 bulan dia duk kampung. alhamdulilah dia ok je duk kampung. saya tengok dia lagi kampung pada kucing2 kampung lain. dia lagi pandai tangkap tikus. dia lagi pandai manjat. kucing ayah saya tu pemalas. pandai mintak makan je. nak riki camner nak masuk umah pun malas. sudahnya duduk je lah depan pintu mengiau2 mintak makan je tiap2 ari huhu..

Mimi rajin riki. so dia dah pandai manjat n masuk umah w/pun pintu umah tutup masa malam. feberet mimi sekarang lepak2 kat atas bumbung umah ayah saya. wah mentang2 pandai manjat sedap je dia lepak2 atas bumbung umah ayah saya. kalau dia boring2 saya tengok dia mesti panjat almari pastu terus ke alang umah pastu terus nyusup ke bumbung umah ayah saya. pastu lama da lepak situ. mak kata dia rajin sebab dia betina. ye org pompuan memang rajin hahaha..

Aritu masa saya 1 family balik kampung 3 hari 2 malam mimi terpaksa tinggal sorang2 kat umah. saya tak risau sangat sebab dia pandai masuk umah ikut bumbung. so tinggalkan makanan dia dalam umah selonggok nanti dia lapar dia masuk. kucing ayah tak reti manjat lapo aa 3 hari 2 malam huhu.. kat kampung mimi tido ngan ayah saya. tapi tak sekatil la. sebilik je. katil asing2. tapi kadang2 ayah cakap kalau dia lapo dia tido kat kaki ayah sambil bunyi2 huhu.. dah bukak pintu pun tak nak kuar. nak jugak org teman dia makan.

Sekarang mimi dah ngandung. terkejutkan. itulah saya terlupa nak kasi dia makan ubat. perut dia dah boyot2. mak cakap sebulan lagi dia beranak aa tu. sebulan lagi maksudnya akhir bulan 12 aa kan. so tiap2 ari saya bisik ngan mimi supaya beranak 1hb 1 2011 hahaha.. saya gak bisik suh dia beranak 2 ekor je ;p. ayah cakap nak buatkan mimi rumah bila dia beranak nanti. memula dulu saya marah dia ngandung. sekarang excited mau tengok mimi ada anak. cyn.. aku pun nak dapat cucu jugak.. hahahaha...

Tuesday, November 30

Minum Susu Anlene

Oleh kerana nak sangat minum susu saya telah membeli sekotak susu anlene perasa coklat kat pasaraya. naper beli anlene pun tak tau. saya bantai je hehehe.. memula tengok barisan susu kat rak pasaraya tu nampak aa memacam susu. tapi anlene plak yang menarik minat saya. so saya beli la bersama tisu sebab plan awal pi pasaraya nak beli tisu je pun huhu..

Ada 4 kotak comel susu anlene perisa coklat dalam ni. saya pikir kalau tak abeh kita bantai sajer kasi kat ain. minah tu semua pun minum. kopi 3 in 1 tongkat ali ayah saya pun dia bantai jugak hehehe..

Cute kan. suprisely rasa dia sama cam rasa susu sekolah zaman bebudak dulu. betoi. kalau korang tak caya korang pi aa rasa. 3 je saya sempat abehkan. sorok sangat dari ain aa ni. dah terlupa nak abehkan huhu.. tak per balik minggu ni saya abehkan. khasiat? entah. korang pi la kaji kat kotak dia bila beli nanti eh :). saya minum sebab teringin nak minum susu je huhu..

Balik Kampung

2 hari raya haji aritu saya 1 family kecuali adik bongsu balik kampung. dah lama tak balik kampung. ayah pun duk ajak lama dah. so dengan plan terkejut2 kami akhirnya berangkat jugak balik ke kampung. balik lepas zohor. benti kat genting sempah solat asar pastu baru teruskan perjalanan. lalu ikut genting. giler menakutkan. patut la selalu accident kat area tu. jalan curam giler naik ngan turun.

Lalu ikut jalan lama tembus ke tanjung malim. sampai tanjung malim dah malam. so decide bermalam umah pak tua saya kat behrang. esoknya baru teruskan perjalanan. banyak tempat singgah plak tu. raya ketiga bertolak ke tapah. mak mau jumpa sepupu dia ngan mak sedara dia kat situ. borak sikit lebih kurang kami pi teluk intan plak. pi kampung sg tukang sidin. ni kampung mak saya. opah dah takder. yang tinggal just pak ngah saya (abg mak saya). dia duk sorang sebab isteri dia pun dah meninggal.

Sebelum gi tukang sidin kami jalan2 kat langkap. mak cakap langkap dah membangun sekarang. ayah citer dulu dia gi langkap naik basikal je. ayah sibuk nak carik parang kat langkap. so berpusing aa kami kat sana carik kedai parang. lepas tanya2 org jumpa aa kedai parang beli 5 kot parang. lain2 jenis la. ayah kata murah giler nak banding beli kat pahang. oo eh.. saya mana penah beli parang huhu.. lepas makan baru gi umah pak ngah saya. borak lebih kurang pastu zohor kami gerak plak ke parit 10 timur sg panjang. ni kampung ayah saya. tok pun semua dah tadek. yang tinggal makcik2 saya je kat umah tu.

Kami bermalam kat sana. sepanjang jalan nak gi kampung ayah saya nampak padi. terus excited lompat2 hahaha.. over. sampai kampung terus duk dekat2 ngan padi. frust sebab kalau balik kampung je mesti padi hijau. tak penah masak pun huhu.. gambar2 padi yang menghijau. saujana mata memandang.

Padi belakang umah makcik saya. diorg punya ni :)

Cam lalang plak kala dekat2 hehehe..

Saujana kan :)

Indah ciptaan tuhan :)

Esoknya kul 8.30 lepas ambek pisang setandan kami pulang ke pangkal jalan. eh tapi singgah bangi sat umah adik. borak2 sambil makan buah pastu baru balik. dalam 7.30 malam kami sampai umah. mimi menyambut kami hehhe..

Thursday, November 25

Blackberry

Sekarang majoriti org pakai blackberry kan. sampai bebudak study kat unibersiti pun pakai blackberry. ko ado? hehe.. saya takde dan tak penah terpikir pun mau pakai. saya kan low maintainance. semua pun pakai benda murah2 je. dedulu masa nak beli hp adik suh beli yang ada 3G. sampai arini hampeh guna pun tak penah (yang betoi tak reti) hahaha.. so apa gunanya hp ada 3G tapi tak guna kan. harga 3G tu dah tambah RM300. kalau tadek 3G hp saya bleh bernilai rm200 je. jimat duit. rm200 pakai 2 tahun berbaloi lah kan hehe..

Naper tak pakai blackberry? tak teknologi lah dia ni huhu.. takper aa tak teknologi kat hp. lagipun teknologi bukan kat hp je. banyak lagi teknologi lain kan. sebab utama saya tak pakai blackberry adalah sebab dia agak besar. saya suka hp kecik2 je. lagi kecik lagi bagus. ala.. untuk jawab call ngan msg sekali sekala je kan. apa yang harap sangat nak besar2. lagi kecik lagi bagus. senang mau perosok dalam jeans kalau jalan2 :)

Orang cakap pakai blackberry senang mau access internet. itu tak bleh dinafikan. tapi bagi saya untuk internet saya prefer guna laptop untuk surf. besar pun besar. takder aa terkenyit2 mata kalau online 5 jam kan huhu.. lagipun kalau bleh online 24/7 kang tak jadik keje plak. saya penat nak addicted2 ni hehe..

Apa pun alasannya rasanya setakat ni blackberry belum tangkap wa punya hati la. tak tau aa masa akan datang kan. mungkin 'terpaksa' pakai ke kan atau mungkin masa tu duit limpah ruah ke kan. tak tau nak beli apa ke mungkin time tu saya pakai aa kot. benda2 camni ikut kemampuan. kalau mampu dan jadik keperluan mesti pakai. kalau kalau takder keperluan sangat cam saya kalau pakai pun time dah obselit nanti baru saya pakai kot hehe..

Wednesday, November 24

Susu

Tengok orang minum susu saya teringin nak minum susu. rindu zaman2 minum susu dulu. sekarang ni bau susu pun bleh buat saya nak muntah. abeh camner mau minum. terbalik dengan dulu. dulu kalau tak minum susu+milo bleh lembik. saya dulu masa puasa sahur wajib bangun. tak yah makan nasik pun takper. yang penting minum susu+milo. wajib! kalau tak nanti melepek lah sepanjang hari sampai nak angkat kepala pun tak larat. bangun2 sahur je mak dah siapkan susu+milo dalam gelas. tinggal nak minum je. camtu gak sebelum gi sekolah. tiap2 hari wajib minum susu. bestnya minum susu dedulu. sekarang awat dia tak mau masuk eh? pelik2.

Mungkin dah jemu kot. dari kecik umur sehari duk asyik hari2 togok susu je. dah beso jemu kot. sebab tu tak nak dah. dedulu (eh sekarang pun hahaha..) saya kurus sangat. so bila pi check up nurse akan kasi 1 tin susu tepung khas untuk saya. mesti dan wajib minum untuk konon2nya gemukkan sket saya ni. tapi nan ado. tapi susu tu lah saya togok sampai darjah 6. tapi susu manis pun saya tibai jugak. lagi2 ada ayah yang terer buat teh tarik cam kedai mamak tu. abeh saya togok semua. adik2 tak minum susu plak tu. susu kat umah memang khas untuk saya ngan ayah je.

Oleh sebab tiap kali gi klinik nurse kasi susu so banyak aa tin susu kat umah mak saya. senang. buat kuih raya tak yah carik bekas lagi. buh dalam dalam bekas susu tu hehhe.. ada lagi 3 4 tin kot kat umah tu. tapi dah karat2. nanti kalau balik saya nak pi telek aa tin tu. susu jenama apa aa saya minum dedulu kan. main minum je. kalau nurse tu kasi racun pun saya minum agaknya hehe..

Masa darjah 6 org dah berat 40 kilo saya baru 21kg hahaha.. kelakar plak. cam berat bebudak darjah 1 je. tu baru darjah 6 belum lepas degree lagi. lepas degree berat saya tak sampai pun 40kg. iskk.. iskk.. tapi saya suka. senang nak berlari. badan ringan je. apa2 aktiviti semua bleh join. tapi suh baling tukul beli tak bleh la. kang bukan tukul tu yang melayang. saya yang melayang nanti hahaha..

Awal tahun aritu masa kat instun timbang berat alamak! dah dekat 55kg. takutnya. awat la berat sangat ni. patut lah orang jumpa saya semua duk cakap saya gemuk. tapi takper la. pasrah je lah. tapi lepas demam sebulan dia turun balik jadik berat ideal. alhamdulilah. rasa cam tak bleh nak naik balik je ni. sebab tu yang teringin sangat nak minum susu ni. nak beli dalam paket tu cam banyak aa plak. kang tak abeh sapa plak mau mengabehkan nya. sapa murah hati mau kasi saya 2 sudu susu tepung kat saya? nak minum susu ni huhu..

Sebab Tak Apdet

Puh.. puh... penuh abuk dah ni. ok dah clear hehe.. lama kan tak apdet. payah nak apdet sebab internet kat opis bengong2 sket. jap2 kang boleh. jap2 kang sampai 2 hari dia tak ok. w/pun banyak citer nak kongsi tapi sebab internet bengong2 terus tadek mood mau apdet.

Naper tak apdet kat umah? ok saya nak citer satu benda. lebih 2 bulan saya susah nak tido. yer sangat susah. terkebil2 je mata bila malam. kadang2 tu langsung tak bleh nak tido. sakit ni mula masa saya demam sampai sebulan aritu. pastu berlanjutan lah sampai lebih 2 bulan. gigih betoi saya menahan kan. maleh jumpa doktor punya pasal.

Eh nak citer apa tadi. dah terpanjang plak citer pasal tak tido malam. alhamdulilah seminggu 2 ni penyakit tu dah ilang dan makin baik. oleh itu saya giler tido sekarang. malam paling lewat kul 10 dah lena. kalau tak tu kul 9 saya dah mula baring. memula bleh tido aritu bangun tido pagi rasa nak nangis je. akhirnya saya bleh gak tido. so sebab tu saya maleh mau bukak internet malam2 sekarang. sebab saya giler tido. sangat seronok sebab dah boleh tido. harap2 penyakit tak bleh tido tu tak datang dah :)

Saturday, November 13

Cuti2 Kat Kampung

Dah 2 hari kat umah. saya cuti seminggu untuk raya ni. giler lah. cam cuti raya puasa plak. bila lagi mau cuti. cuti pun banyak lagi. selagi bleh cuti kita cuti hehe.. tapi 2 hari duk umah cam dah boring je ni. tadi siang gi jantut. sebenarnya tadek tujuan pun. sajer gatai gi. lepas subuh dah siap2 nak kuar. giler awai. sampai sana kedai pun belum bukak. pasar je dah bukak.

Lepas sarapan nasik lemak kami bertiga (mak n ayah) jalan2 kat pasar. semua lorong lalu. tak tau nak beli apa kan. kita redah. ni namanya window soping kat pasar tani huhu.. lama gak kat sana. lebih sejam. mak kata nak carik kuih bangkit. tapi tadek plak org jual. ramai yang jual biskut ngan kerepek2 je.

Pastu petang mak ajak buat kuih gunting. mak cakap buat pakai mesin je senang. dia gi umah cu pinjam mesin gelek tu. bila dah uli tepung semua, nak guna mesin tu jem plak. alamak tepung dah uli. kita buat jelah cara manual. gelek2 ngan gelas nipis2 then gunting halus2. gigih betoi saya menggelek ngan menggunting akhirnya tepat kul 4 siap! siap 1 kuih raya hehehe..

Friday, November 12

Berkelana ke Melaka Seorang Diri

10hb aritu berkelana ke melaka. tak sangka sampai jugak saya ke melaka berpandukan signboard je. alhamdulilah sama masa dengan dalam google map. kira tak sesat aa tu kan :). bertolak pepagi kul 8.30. bajet mesti sampai paling lewat kul 1 ptg. kalau ikut google map 4 jam 3 minit dah sampai. takut kot2 tersesat ke kan so kita kira kul 1 sampai. alhamdulilah kul 12.30 saya dah nampak zoo melaka hehehe.. ilang rasa risau kat ati. yelah.. tah mana2 lah saya sesat kot. nasib baik sampai jugak.

Oleh kerana dah kul 12.30 tghari laju je kete terus pi jusco. kalau gi pun time tu alang2 sangat. lagi setengah jam nak rehat kan. alang2 gi lepas rehat je lah. kata dah gaji kan. haruslah berjalan2 di tempat yang boleh sopink. kuar dari jusco kul 1.45 ptg. saya dapat sepasang sandal, sebijik mug ngan hanger hehe.. hajat ati nak carik handbeg. ada yang cantek tapi keraskan ati dulu. tunggu duit claim kang baru beli. eh tapi duit claim mau tinted kete. hmm.. tunggu claim2 lain lah. tu pun kalo ada.

Kul 2.15 ptg saya dah sampai depan PTGM. buat keje kasi siap semua, susun2, fotostat2 kasi kat EO terus nak pi makan ngan nuar. haa.. nuar dah keje kat strata la ni. fiza tarik. sib baik bos dia kasi. sekarang kalau pi strata PTGM senang nak jumpa nuar. tak yah nak pi pendaftaran lagi :) sebelum makan EO ajak gi jumpa pengarah. katanya pengarah nak sangat jumpa saya. wah tetiba rasa saya plak pengarah ;p. jumpa cakap lebih kurang kami turun. pengarah baru melaka cute lah hahaha.. baik plak tu. bleh aa jumpa banyak kali pasni ;p

Dah pukul 3 masa gi makan ngan nuar tu. kami makan kat RnR kat tepi masjid. banyak makanan dah abeh. maklum dah kul 3. so kami makan kue tiaw goreng kerang. memang banyak kerang. setiap suapan kadang2 masuk 2 ekor kerang hehe.. seperti biasa makan harus disulami dengan sesi ngumpat2 sket, puji2 sket, keji2 sket hehe.. kul 4 lebih gak kami balik. saya tinggal nuar tepi pagar then terus pi alor gajah.

Nak pi umah kak ita. kawan zaman2 sekolah dulu. last jumpa lebih 10 tahun lepas kot. TQ fb sebab temukan kitaorg balik hehe.. tapi kalau tak sebab fb pun bleh je nak carik. bukan tak tau umah dia pun. dasar pemaleh hehe.. lepas tepon then dia kasi direction pi umah dia. sib baik saya dah biasa lalu kat jalan nak pi umah dia tu. dengan jayanya dapat jumpa taman umah dia. dia ambek then bawak ke rumah dia. jumpa anak2 dia, husband dia. then saya tumpang solat. pastu cam biasa sesi borak2 sampailah ke pukul 7.30 malam.

Kak ita ajak saya tido umah dia tapi saya dah cakap kat mak angkat saya mau tido umah dia. tak sedap plak nak kansel. kang jadik anak derhaka plak. dah aa datang menjenguk jarang sekali huhu.. cam biasa org rabun ayam cam saya malam2 terus sesat. padahal baru je datang sri tanjung aritu. simpang depan mata pun tak nampak. 4 5 kali lalu tempat yang sama baru jumpa pintu gerbang sri tanjung.

Sampai umah kete tadek. kasi salam senyap je. saya agak mesti tadek kat umah. so tunggu kat luar jap. dalam 10 minit mak angkat balik dari surau. terus masuk then borak2. dalam setengah jam kak ngan abg balik dari sopink. sambung borak sambil makan malam. kul 10 saya mandi then terus tido. esok balik. huarghhh.. penat seh!

Thursday, November 4

Random

1. Ira jatuh lagi. astagfirullah.. ingatkan dah sihat. rupanya sakit lagi. jauh plak tu jatuh. kat langkawi. ada meeting kat sana. cyn cakap jatuh kat cafe. sib baik jatuh kat cafe. kalau jatuh sorang2 kat bilik.. nauzubillah.. mintak dijauhkan. opismate dia siap cakap dia penah jatuh masa kat opis. sakit apa ko ni ira. risau aku dengar. sat gi nak msg cyn tanya perkembangan. harap2 ira cepat sihat.

2. Dah masuk minggu ketiga kat kuantan saya still sesat lagi. adoi.. penat aa sesat2 ni. tadi tengahari konon2 pi ECM. pegi wah A+. beberapa minit sampai. balik.. sesat setengah jam iskk.. iskk.. sampai 2 3 kali lalu tempat yang sama. setakat ni jalan pi ngan balik keje je tak penah fail lagi. pegi tempat lain salah 1 pegi or balik mesti sesat. masih tak baper familiar ngan kuantan.

3. Cam tak caya je. tadi gi pos barang. oleh kerana pos opis tu kosong n tinggal saya sorang so saya buat keje giler. keje mendaftar diri sebagai pemilih. tak pasal2 dah daftar. eh daftar tak semestinya mengundi yer adik2 ;p. umur 31 daftar mungkin umur 41 baru ngundi kot hehehe.. tu kalau panjang umur la. kalau tak, takder aa merasa nak mengundi :)

Bukit Gambang Resort City

Semalam gatai ikut diorg pi survey kat bukit gambang resort city. memula sajer2 ofer diri tetiba kena ikut haha.. sonok ni. tak penah masuk sana. laagipun duk cakap ngan niza saya pi kali ni nanti hari betoi2 dia tah2 tak bleh nak gi :). diorg nak buat 18/12 nanti. tah kat mana saya time tu tak tau la. kalau sempat gi family day tu pun ok gak :) kalau masuk as visitor biasa kena bayar la. ni masuk as client semua pree. memula ada sesi tanya2. diorg lah tanya. saya dengar je. pastu di akhiri dengan sesi lawatan wohoo..

diberi visitor pass untuk masuk pree ke water park. sebenarnya kami nak tengok kolam tempat hari keluarga tu di buat nanti. so kena aa masuk dalam water park tu. gambar tempat nak buat family day tu tadek plak. lupa kot nak ambek :)

Gigih diorg berjalan tengah2 paneh tu nak pi melawat pool tempat nak buat family day tu. pool dia hujung sekali. privacy la. senang sket. nak bising2 pun takper sebab kita duk hujung sekali.

Abeh lawatan kat water park kami gi lawat bilik plak. ada 2 jenis bilik kat sini. 1 single room n 1 lagi apartment 2 bilik. bilik agak mahal la. kalau ikut rate gomen dengan gred saya ni memang tak lepas. tu harga biasa. dah diskaun gomen rate pun tak capai jugak. kalau nak jugak duk kongsi ramai2 bleh la. bilik2 dia pun cantek. berbaloi aa ngan harag yang agak mahal. gambar bilik lupa mau ambek. lepas abeh tengok2 bilik kami pun bertolak pulang ke opis balik :)

Monday, November 1

Poning

Dah masuk bulan 11 wei.. jap je rasa. lagi 2 bulan lebih kurang tahun ni akan berakhir. baru je lagi rasa sambut new year. ni dah nak sambut new year balik dah. pastu bagi saya yang lahir bulan 1 ni makin dekat umur nak bertambah. alamak kena pikir nak adiah apa untuk diri masa birthday tahun depan ni. ada 2 bulan lebih lagi nak pikir. so abaikan dulu ;p

Citer pasal sambut new year mesti lah berkait ngan azam kan. saya tadek azam hehe.. betoi la. apa plak main2. tak main aa azam2 ni. kalau nak letakkan target dia depan dan cuba untuk capainya hehe.. tu petikan kata2 dato KP saya. tak sangka plak saya bleh pegang kata2 tu. paling tak sangka saya bleh dengar saya dia cakap. selalu kalau meeting saya leboh* ke mana2 dah hahaha..

Lagi 15 hari lebih kurang raya haji. tengah pikir nak cuti bila ni. raya kalau ikut kalendar ari rabu plak. tengah2 minggu. nak cuti seminggu cam lama sangat plak. ingat nak cuti ari raya je. pastu sambung khamis jumaat. tapi cam derhaka plak balik malam raya. tapi kalau cuti selasa cam bengong plak sebab isnin je sehari keje. alang2 baik cuti je terus. poning2. agak2 kalau cuti seminggu derhaka tak? ;p

Sunday, October 31

2 minggu

Asalamulaikum.. wbt..

Lebih seminggu saya tak apdet blog kan. memang maleh hahaha.. baik ngaku je senang citer. lagi pun tadek citer nak tulis. hari2 dalam 2 minggu kat kuantan ni sama je. pi keje kul 5 balik keje pastu melepek kat umah sampai tido. esok bangun ulang rutin yang sama.

Apa citer menarik minggu lepas eh? oo haa.. baru ingat. citer pasal accident depan mata. betoi2 depan mata tu saya nampak lori balak tu gilis budak yang bawak motor tu. apa lah nasib budak tu agaknya. harap2 dia selamat. tapi pada pandangan tak baper pro saya ni budak tu pun salah jugak. ikut lori balak tu dekat sangat. sekali lori tu kona melayang la dia jatuh. pastu tak pasal kena plak lenyek dengan tayar belakang lori tu. nauzubillah..

Ari minggu aritu saya ajak ina datang umah saya. asyik muka saya je bertandang kat umah dia. biar aa dia kenal2 ngan mak saya plak. dah alang2 dia ada bengkel kat kontan saya ajak a dia pi umah saya. sepanjang duk umah saya dia makan nasik berlaukkan patin tempoyak je. tak jemu2. suka sangat dia. dia tido semalam kat umah saya. pagi sabtu aritu dia balik kl.

Betoi2 balik dari kampung. mak saya bekalkan dengan macam2 benda. ada bunga kantan, cili, nangka muda, tempoyak, gulai tempoyak ikan patin, tebu n macam2 aa. tak ingat dah saya. tu pun keladi ngan kelapa tadek. kalau tak mesti penuh bonet kete minah tu hehe..

Friday, October 22

Perhimpunan

Baru lepas perhimpunan PTG. eh nama per tah perhimpunan tadi. perhimpunan PTG kot. pengalaman baru kat sini. dulu w/pun jawatan sama ngan sini kita pakat2 duk belakang lah eh. kat sini jawatan ni dah beso woo.. tak pasal kena duk depan sekali. malu gak memula. tapi dah org tarik2 gi gak la.

Duk depan mana sonok. nak silang kaki pun malu. duk aa tegak cam patung huhu.. tadek aa cam patung. tapi tak dapat silang kaki je. kat sini perhimpunan lebih kurang sama ngan opis lama. mula dengan bacaam doa. pas aminkan doa kena nyanyi. sama lah cam opis lama. memula nyanyi lagi negaraku. pastu yang bestnya setelah lebih 13 tahun saya tak nyanyi lagu negeri pahang tadi saya nyanyi balik lagu negeri pahang. semangat betoi nyanyi. ingat lagi tu sebijik2. lepas 13 tahun rupanya ada 2 3 patah perkataan di ubah. saya selamba je nyanyi lama versi lama. sib baik nyanyi slow. kalau tak malewww..

Pas nyanyi lagu negaraku nyanyi lagu perkhidmatan awam. sama lah cam opis lama. beza dia kat sini takder koir. semua pun nyanyi sendiri je. pastu kat sini sebelum amanat pengarah ada tazkirah. alhamdulilah kita kira majlis ilmu jugaklah kan. abeh majlis ilmu sesi kenalkan pegawai baru kat PTG. lega nama saya tak der. kalau tak malu jugak nak bangun kenalkan diri hehe.. mungkin saya tak sempat diperkenalkan kat sini sebab kat sini perhimpunan tu di buat 3 bulan sekali ehem.. ehemm.. selamat hehe..

Pastu baru pengarah berucap. bercakap dalam 15 minit kita makan! huhu.. makan tak agak2 tu. makan satu meja ngan pengarah. bukan nak kata tak biasa tepuk tampar ngan pengarah sebelum ni. tapi kat sini pengarah dah cam ketua pengarah plak. nampak sayup2 je dari bawah ni hehe.. dah aa dato' plak tu. malu2. tapi makan punya pasal kita bantai je lah. abeh makan 3 ketui roti jala saya balik n tulis entry ni :) oklah nak solat asar. pastu nak balik kampung ooo balik kampung.. babai!

Pajak Gadai Islam

Semalam duk sesorang kat umah. cik manis kuar pi men boling. cik didi plak cam biasa balik lambat. so sorang2 tu tetiba tertengok forum perdana ehwal islam. semalam tajuk pajak gadai islam. so ustaz2 tu teranglah cam ner konsep pajak gadai islam ni. saya ni nak ngulas tak baper nak reti. satu lagi takut2 salah2 ulas kang lain jadik nya.

Bila dengar citer pasal riba (interest) ni terus rasa insaf plak. yelah saya punya kete pakai pinjaman konvensional. dah tentu2 ada riba kan (astagfirullah..). tetiba rasa mau refinance balik pinjaman kete tu. tapi sebagai manusia insap kejap je iskk.. iskk.. iskk.. ok lah. nak ulas banyak2 takut salah plak. nak tau lebih lanjut klik sini. insyallah kita bleh sama2 paham konsep ni dan mengamalkannya, amin..

Wednesday, October 20

Orang Baru

Sebagai orang baru di opis ni saya mana lah kenal orang sangat kan. yang kenal pun bos strata. yang lain tu tak kenal. tapi masa dikenalkan memula lapor diri aritu ada aa salam2 ngan bebudak ni. dah namanya salam je kan. mana lah nak timbul gambar muka diorg kat otak ni. so kita konsider je lah tak kenal.

Tapi tak kenal pun ada je yang rajin negur. tadi masa pi toilet ada kakak ni tegur

"baper ari dah kat sini?"

"dah 3 hari" saya jawab sambil senyum.

Sambil tu duk pikir. sapa aa kakak ni. oleh kerana dia tanya camtu so kompem lah dia tau saya baru kat sini. pueh aa otak ni pikir sapa lah kakak tu. kat mana saya or dia kenal? tapi sebab dia pakai tudung labuh otak bleh pikir sket. kat taskforce ni takder kakak2 n takder jugak org pakai tudung labuh. so bukan org taskforce. kat strata pun tak der kakak2. alamak kat mana kakak ni kenal saya? pastu baru teringat yang strata sebelah ngan audit. maybe kakak ni kakak audit. masa pi beli makanan tadi saya jenguk kat strata. ya betoi! kakak tu ada kat situ. ok kompem kakak audit hehe..

Saya beli lunch dah lebih kul 2 tadi. kul 1 saya bantai tido. giler ngantuk. sini tak macam tempat lama. kalau tempat lama nak turun pi cafe kul 2 pun takut. sini saya turun kul 2 ramai lagi kat bawah. tengah2 ambek makanan,

"makan tu je cik?" sorang pompuan tanya sambil senyum lebar kat saya.

"a'ah tapi nak tambah ni sket" saya jawab sambil tangan tunjuk kat kopok lekor.

Sudah.. sapa plak la minah ni. siap panggil saya cik lagi. mesti dia kenal saya. kalau tak, tak kan dia tegur saya n panggil saya cik. saya teringat masa turun lift nak beli makanan tadi saya terserempak ngan 4 5 org bebudak PT taskforce. baru balik beli makanan jugak kot. so ati buat kesimpulan dengan kompidennya ni mesti budak taskforce ni. then saya tanya lagi,

"sorang je ke?"

"tak la, saya ngan EO tu.." sambil tangan tunjukkan kat sorang lagi pompuan n tambah "kami beli bungkus je" dia jawab lagi sambil senyum lebar.

Haa..! EO. kompem bukan budak taskforce sebab kat taskforce takder EO. kalau ada EO yang kenal saya budak2 strata je. balik kebetulan 1 lift. kompem bebudak strata sebab dia masuk kat pintu strata hahaha.. payah jadik org glamer ni. ada je yang tegur. nak cakap tak kenal kang takut org kecik ati plak hehe.. nak tak nak layankan je lah :)

Ketiga

Dah 3 hari keje kat sini. perkembangan terbaru? maaflah saya mungkin tak kan kembang kat sini hehe.. yelah umah dah tingkat 2. naik turun tangga tiap2 hari. kat opis plak parking agak jauh. pastu jalan kaki ke opis. petang nak balik lift selalu penuh. so balik turun tangga je. sib baik opis tingkat 3 je. kalau tak huhu.. so perkembangan tu tak mungkin terjadi kat sini.

Pusing kuantan pun blum. kata baru 3 hari kat sini kan. tau jalan pi ngan balik opis je sekarang. tapi semalam cik manis baik ati ajak pi ECM (east cost mall). apa yang menarik? biasa la. dah namanya shopping kompleks. sama je memana pun. tapi sebab ECM ni baru so cantek la. besar pun besar. nanti lain kali pi tempat lain plak saya citer lagi eh. tapi belum sempat makan sotong celup tepung. alamak terasa2 kat tekak huhu..

Kreatif

Jalan2 kat blog kak rahmah nampak dia citer pasal barang2 antik tetiba teringat pasal citer saya zaman2 sekolah dulu. lepas darjah 6 saya beriyer2 cakap kat ayah form 1 mau duk asrama. so ayah carik kan la sekolah asrama. lagipun masa tu kat kampung saya takder sekolah menengah pun lagi. kalau ada may be saya sekolah situ je kot. namanya sekolah asrama haruslah duk asrama kan.

Asrama sekolah harian biasa. zaman2 awal 90-an plak tu. apa je yang ada. memang daif betoi lah. tv takder. iron takder. tapi kena aa redha je. takder tv agak menyusahkan la. saya kan suka tengok tv. susahnya takder tv. surat kabo pun tak baca. so langsung lah jadik katak bawah tempurung.

Tapi iron takder masalah sangat pun pada saya. saya masa sekolah rendah pun mana gosok2 baju ni. angkat dari jemuran terus pakai je. takder nya nak gosok2. tapi paling saya ingat kreativiti senior2 saya yang suka gosok baju. diorg buat betoi2 cara konvensional. depan asrama kami adalah court tenis kot. tak ingat. yang pasti ada court la. so bila tengahari kan panas. so diorg ambek tin biskut yang besar tu then jemur tengah panas tu. tin biskut besar tak kenal? ala.. tin biskut yang selalu jual biskut timbang2 tu. selalu ada kat kedai. dedulu kami kan asrama kampung sket. supper ngan minum petang makan biskut je. dapat aa 2 3 keping sorang. jangan harap nak kuih2.

So bila tin biskut tu dah kosong diorg pi ambek kat dining hall then jemur tengah2 hari rembang tu. bila panas pegang ngan kain then bentang baju or kain yang digosok tu pastu tolak je tin tu kat atas baju. kretif tak kreatif senior2 saya dulu. abeh tu dah tadek iron. kalau baju kedut sangat terpaksa aa carik alternatif lain.

Tuesday, October 19

Laporan Kedua

Arini bermula agak awal. pi opis sama masa cam pi opis dedulu. kali ni pi sendiri. alhamdulilah tak sesat dan tak baper nak jem. maybe sebab saya kuar awal kot arini. semalam kuar agak lewat. trafic light panjang kete berbaris. pastu sampai opis parking agak jauh. so menapak pun jauh gak huhu..

Arini dapat parking dekat sket. tapi cam biasa still kena jalan sket. masuk2 ada 2 org je dalam opis. diorg masuk 7.30 pg kot. saya sampai 7.40 pg. awal kan huhu.. perjalanan nak pi opis takder a jauh mana. lebih kurang pi opis putrajaya je. tapi kat sini kena tempuh 3 trafic light. so kalau sampai trafic light tu kuning (bersedia untuk benti) agak lama aa nak tunggu.

Kat opis baru saya dah dapat bilik sendiri. bilik 2 pintu. tapi bilik ni agak panas. maklum bangunan lama. air cond pun dah tak baper rajin nak sejuk. so nak sejukkan sket bilik ni kena bukak pintu kasi angin sejuk dari luar masuk. ingat nak mintak kipas je. kalau rasa panas sangat bleh bukak kipas je. tapi kalau dapat air cond pun best hehe..

Monday, October 18

Lapor Diri

Alhamdulilah dah selamat sampai ke kuantan semalam. gerak dari umah jam 2.45 ptg sampai kul 5.30 ptg sebab tunggu cik manis ambek. saya kan fail jalan2 kat kuantan ni. main redah je. sib baik tak sesat huhu.. konon2 mau gerak pas zohor. tapi kul 1.30 saya duk leka nengok man laksa lagi. pastu main ngan ain kat atas katil terus terlena.

Jaga dah kul 2 ptg. mak pun terlena kat atas kusi. basuh2 muka makan pastu mandi terus gerak. lalu ikut LPT masuk chenor kuar gambang. giler gamble. sib baik aa tak sesat. kalau tak mau nangis kot hehe.. yelah saya memang tak biasa ngan kuantan ni.

Sampai2 angkat barang semua. rupanya umah cik manis takder lif. gigih la saya bawak troli. ampeh tak bleh guna. kena gak la guna kederat ngangkat barang2 naik. sib baik umah tingkat 2 je. kalau lagi tinggi muscle2 la tangan hehe..

Tadi pagi lapor diri pastu melangut kat dalam bilik coz bos strata takder. antar anak pi klinik. so duk melangut la dalam bilik ni. sib baik ada pc. bleh gak surf2. setakat ni masih melangut. kot2 jap lagi ada keje tah aa plak. sekian laporn dari kuantan ;p

Tuesday, October 12

Turun

Bulan puasa aritu membawak ke raya ke 10 kan saya demam. makan pun ala2 je. yelah dah demam pastu puasa lah pulak. mana lah nak makan sangatnya. nak balik raya aritu dah rasa jeans saya longgar. pastu ambek tape ukur lebih 2 inci. mak oii ni memang betoi2 dah kurus ni. dulu memula beli jeans tu muat2 je. kalau gemuk sket kompem tak bleh pakai.

Pastu raya keempat mamat masuk spital. kena denggi. sebagai jiran yang baik ati kami sekeluarga berbondong2 pi spital lawat mamat. kat spital kan ada timbang. so dengan rasa berdebar2 (w/pun dah tau berat akan turun) saya pun naik aa timbang tu. 47kg ko.. sebelum demam saya timbang berat saya 52kg. masa 52 kg tu meratap bukan main lagi. yelah saya beriyer2 jaga jangan berat lebih dari 50kg. sekali naik sampai 52kg. ambek ko hehe..

Patutlah jeans saya giler longgar. rupanya berat turun 6kg. padan lah pun. sebulan saya demam. dah aa demam bulan puasa plak tu. pastu lagi tragis bila makan je muntah. agak2 lekat tak makanan dalam perut saya ni? tapi dalam gitu pun gigih gak puasa tu. bukan nya apa. duk pikir kalau banyak sangat tinggal kang bila plak nak menggantinya. saya ni bukan rajin sangat pun huhu..

Sabtu aritu saya gi umah ina. yelah sebelum pi majlis kawen Ena tu saya lepak2 kat umah dia dulu. pastu kat umah dia tu ada penimbang. seminggu sebelum tu saya timbang betoi 47kg. sama dengan penimbang hospital. so sabtu aritu saya naik balik timbang tu. mak oii.. turun lagi 2 kg. jadik 45kg je sekarang. jeans pun makin longgar dah. nak kena beli jeans saiz 25 or 26 balik aa camni. adakah berat mau kembali ke masa belajar2 dulu? iskk.. iskk..

Monday, October 11

Selamat Pengantin Baru Ena!

Lanjutan dari entry sebelum ni sabtu malam 9/10/10 aritu saya ngan ina pegi majlis kawen Ena kat dewan perdana felda. kitaorg bertolak dari umah ina lepas maghrib. sampai dalam pukul 8 malam. memula call wawa tapi dia tak sampai lagi. so kitaorg masuk dulu.

saya ngan ina kat meja makan :)

Dalam pukul 9 malam pengantin sampai. lepas pengantin duduk di pelamin majlis bermula dengan bacaan doa. pastu cam biasa majlis kawen org melayu ada tepung tawar. saya tak konsentret pun time tepung tawar ni. tah sapa yang tepung tawar pun tak tau. yang pasan lastnya mak ayah Ena yang tepung tawar.

Ena ngan hubby di atas pelamin. jauhnya gambar hehe..

Pastu pengantin turun makan. dengan itu kami pun makan jugak. tengah makan ada org nyanyi2. lagu apa eh? maleh mau recall. tapi ok gak aa. yang nyanyi pun pakcik2 je. tapi suara bleh tahan la :)

Serius cantek giler aa Ena ni. yelah org memang cantek kan. pakai apa pun cantek. Ena u look so beutiful!


Tengah makan2 aiskrim+tapai ada tayangan video mengenalkan pengantin. time gambar Ena ada gambar kami kat bali. terus teruja hehe.. sian wawa.. tak per wa. lain kali kita gi poya2 sama2 plak eh :)

Lepas dah abeh majlis kami sempat bergambar ngan pengantin. untuk Ena n hubby selamat pengantin baru. semoga hubungan ini kekal hingga ke syurga :)



p/s : gambar2 semua cilok n diberi kredit kat FB wawa.

Friday, October 8

Raikan Cinta Ena

Baca2 kat facebook nampak status kat wall Ena. dia tengah tunggu akad nikad. terus terimbas kenangan 2 tahun lepas masa kitaorg sama2 gi bali dulu. Ena ni sebenarnya kawan wawa. saya ngan ina tak kenal pun dia sebenarnya. dia nak ikut kitaorg pi bali. so wawa ajak la. dah siap mintak 2 bilik tetiba wawa tak lepas nak gi bali. urat kaki dia putus. dengan itu kami terberkawan ngan Ena ni :)

Gambar saya ngan Ena kat airport masa kami nak gi bali 2 tahun lepas. baru kenal 5 10 minit. saya yang malu2 tapi Ena cepat mesra ngan kitaorg :) to Ena selamat pengantin baru. semoga kekal hingga ke syurga. insyallah kami (saya, wawa n ina) akan datang meraikan pengantin malam esok kat dewan perdana felda.

Gastrik

Punca Penyakit Gastrik:

Punca penyakit gastrik adalah amalan tabiat makan (minum pagi, makan tengahari dan makan malam) yang tidak mengikut waktu yang tetap. Sebagai contoh kadang-kadang makan tengahari pukul 11.00, kadang-kadang pukul 12.00, kadang-kadang pukul 1.00, kadang-kadang pukul 2.00 dan kadang-kadang bila tersangat sibuk sampai pukul 4.00 petang belum makan tengah hari. Apabila amalan ini diteruskan untuk tempuh kira-kira 5 tahun, insyaAllah Allah akan memberikan penyakit gastrik. Setelah penyakit gastrik dikesan, namun tabiat ini masih diteruskan, insyaAllah dalam tempuh 2 tahun lagi, orang ini akan mendapat penyakit yang lebih serius lagi iaitu peptic ulcer atau ulser perut.

Tempuh matang untuk penyakit gastrik ini akan dipercepatkan lagi sekiranya seseorang itu merokok, suka makan nenas, makan mee segera, jeruk kering dan basah, junk food, minum minuman bergas, makan makanan berangin seperti pisang nangka, ubi dan cempedak / nangka; makan makanan terlalu pedas, makan hingga tersangat kenyang, makan ubat doktor atau tradisional tertentu dan makan makanan yang bercuka.

Tanda-tanda penyakit gastrik:

  1. Kerap sakit kepala di bahagian kanan kepala terutama apabila perut kosong atau lewat makan nasi.
  2. Sakit kepala ini kadang-kadang diikuti dengan perasaan loya atau mual dan sebu perut dan hilang selera untuk makan. Kadang-kadang simptom ini dialami tanpa sakit kepala.
  3. Demam yang saya panggil demam gastrik apabila selalu miss makan pagi, tengahari atau malam.
  4. Muntah kadang-kadang berwarna kuning dan kadang-kadang ada darah dalam muntah atau darah beku bergumpal.
  5. Sakit perut yang kadang kala teramat sakit.
  6. Keluar angin dari mulut macam sendawa terutama apabila bahagian tertentu badan digosok atau diurut.

Rawatan penyakit gastrik:

  1. Pastikan mulai sekarang, waktu makan adalah mengikut disiplin waktu yang ketat contoh setiap hari makan tengahari pukul 1.00 tgh plus minus 15 minit.
  2. Pastikan bila makan nasi (tenghari dan malam) selepasnya minum air suam bukan air manis atau air batu. Pastikan juga minum hanya sesudah makan bukan berulamkan minum!!
  3. Elakkan makanan junk food, jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah dan juga mee segera.
  4. Elakkan nescafe, kopi, teh, minuman bergas, sunquick dalam botol, orange squash, air limau
  5. Jikalau peringkat gastrik berat, elakkan segala makanan mengandungi yeast seperti roti, donat, pau, piza dll
  6. Elakkan makan terlalu kenyang
  7. Elakkan cuka, makanan yang pedas
  8. Elakkan atau kurangkan daging dan ayam.
  9. Elakkan makanan ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung, dan makanan lain yang menyebabkan kembung perut atau banyak angin dan sendawa.
  10. Elakkan sama sekali dari mengambil sebarang ubat dari doktor dan klinik bagi rawatan gastrik seperti milk of magnesia dsb kerana ia akan merumitkan lagi gastrik.
  11. Minum susu segar atau susu tepung full cream (bukan HL atau low fat atau annelene) pada awal pagi (6.30 pagi), 10.00 pagi, 4.00 ptg dan 9.30 malam setiap hari sehingga benar-benar sembuh.
  12. Kalau sakit perut teramat sangat, muntah atau demam, ambil secekak pucuk jambu batu, rebus dengan 3 sudu ketumbar, rebus dengan 3 gelas air dan masak hingga menjadi 1 gelas. Bahagikan air ini kepada 3 bahagian, minum 1 bahagian air rebusan ini tiga kali setiap 4 jam.
sumber : sini

Thursday, September 30

'Raya Sakan Contest by Insan Tinggi'

Dah hari terakhir. tetiba nak join contest dari blog z@ck ni.


Syarat pertandingan :

1) Warganegara Malaysia.
2) Terbuka kepada lelaki dan perempuan.
3) Perlu melekatkan banner 'Raya Sakan Contest' di blog anda sepanjang tempoh pertandingan berlangsung dan link kan ke entry ini.
4) Pilihan untuk menjadi pengikut blog ini adalah optional.Tiada paksaan 'Mesti ikut blog aku!'.
5) Tempoh contest berlangsung adalah sehingga 30 September 2010.

Cara nak join:

1) Disebabkan aku ni gila gambar, maka contest pun haruslah pasal gambar kan.Korang just perlu tampalkan banner contest dan satu gambar korang (tak kisah seorang atau jemaah) sakan berhari raya.Ingat ye.Temanya ialah SAKAN. Sakan tu meluas. Boleh jadi sakan melaram di hari raya, sakan melantak ketupat di pagi raya, sakan konvoi di pagi raya, sakan buat ketupat di malam raya dsb. Apa-apa yang dirasakan sakan di hari raya.Gitu.

2) Selepas tu, sila berikan sedikit info pasal gambar sakan korang tu dan jelaskan kenapa korang rasa gambar tu sakan sangat.Haa...boleh?

3) Mesti letak tajuk entry 'Raya Sakan Contest by Insan Tinggi'. Tak perlu buat sticky post sebab aku sendiri pun tak gemar sticky-sticky ni.


Gambar yang dipertaruhkan..

Gambar raya bersama kawan2 GACOS. tengok lah bertapa sakannya beraya sampai ngan hidangan2 raya pun kami ambek gambar hehe..

MC n Insuran

Tengah bz menyuap mee + maggi goreng + paru sambal tetiba mau citer pasal mc. *benti makan serta merta hehe.. just nak citer yang sepanjang hidup saya tak penah ambek mc. kalau sakit ambek cuti terus. kalau larat jalan ke opis gigih jugak ke opis. namanya nak pi jumpa tuan doktor n ambek mc tidaklah hehe..

Sebab tu masa my friend promote insuran suatu masa dulu (6 tahun lepas) saya buat endah tak endah je. apa barang ambek insuran. saya kan jarang sakit. iskk.. iskk.. riak sungguh la time tu. satu lagi sebab saya punya gaji time tu paras hidung je. mana nak ambek insurannya. kang sebab ambek insuran tak makan plak. sebab tak makan sakit. pastu warded. haa.. kan dah dapat duit insuran free hahaha..

Tapi tah napa tetiba kesedaran ambek insuran timbul. rasanya sebab masa tu dah mampu ambek insuran. gaji pun dah paras tengkuk dah. tak der paras idung lagi. 5 tahun lepas (bulan 12 2005) dengan rasminya saya ambek insuran. ambek ngan org yang sama yang beriyer2 promote insuran kat saya suatu ketika dulu. memang rezeki dia ngan saya.

Sekarang w/pun tak penah claim pun insuran tu tapi kalau sakit rasa secure sket. tak der aa pikir mana mau dapat duit kalau bebetoi sakit teruk nanti. yang penting saya tak kan menyusahkan org lain. ini dah aa sakit dah menyusahkan org. pastu bil2 hospital pun nak menyusahkan org lagi. ini boleh menimbulkan marah hahaha..

So pada sesiapa yang belum ambek insuran tu saya nasihatkan ambek la. tak kisah aa sket ke banyak. janji ada untuk cover kita nanti. kita ni kalau nak sakit bukan boleh ditahan2. dia nak mai dia mai je. tak der kasi salam der. sama gak ngan accident. malang tak berbau yer. yang berbau kentut je hehe.. eh macam kata2 ejen insuran plak hehe.. ok saya bukan ejen insuran tapi just mengingatkan antara satu sama lain n untuk kesenangan kita dan keluarga jugak. dalam bahasa kasarnya tak der aa kalau sakit tu nak menyusahkan org je hehe..







p/s : saya ambek insuran prudential. kalau nak ambek berhubungan aa dengan org yang berkaitan yer. saya BUKAN ejen insuran :)

Tuesday, September 28

Cik Mimi

Mimi demam lagi. asyik demam je. kali ni rasanya sebab dia kena aircond masa balik dari kampung pas raya aritu. bising dia dalam kete. sejuk sangat kot. sib baik la tak jem. kalau jem lagi lama perjalanannya. sampai umah dia bersin kuar darah. takut saya tengok. tapi jap je. sejam pastu aktif balik. tapi esoknya mula demam plak. sian mimi. masuk kali ni dah 3 kali dia demam.

Nak tunjuk aksi2 mimi tido dengan sonoknya bulan puasa aritu. mimi kalau tido memang nyenyak tak ingat2. siap berdengkur2 tu hehe..

Nyenyaknya tido

aksi akrobatik kiri


Aksi akrobatik kanan

adeh. sakit badan aku tido akrobatik.. ;p

Friday, September 24

Raya Strata 2010

Ini rasanya raya terakhir saya ngan strata HQ. tahun depan kat mana plak agaknya saya sambut raya. apa pun dah namanya raya harus bergembira. konsep raya tahun ni adalah potluck. masing2 pun bawak makanan masing2 pastu kongsi ramai2. saya seperti biasa dah jadik tokey rendang. tiap2 tahun pun bawak rendang. sonok dengar org puji rendang saya. pasni takder aa korang rasa lagi rendang sedap saya tu hehe..

Memula kita baca doa dulu. hj alias yang baca doa. amin.. jemput makan semua.

Dan selepas tu bermulalah aktiviti 'berebut2' ambek makanan. masing2 pun simpan perut.

Yang tudung pink membelakangkan kamera tu saya tau. orang tak penting harus gambar sipi2 je hak hak hak.. orang lain makan saya tengok. saya perati respon rendang saya. alhamdulilah tiap2 pinggan ada seketul rendang saya. pas makan siap puji2 lagi. TQ lah korang. ada rezeki ada aa lagi korang rasa rendang tu :)

Orang sibuk makan saya sibuk borak. apa tah saya borak ngan kama tu. cam ye2 je hehe..

Cantik puding ni. sedap pun sedap. saya makan ni je campur ngan coktail. tak lalu mau makan yang lain sebab hidung dah penuh bau rendang. macam2 menu ada tadi. tak der gambar keseluruhan. antaranya nasik dagang, sate, lemang, rendang, koktail, pusing, lontong, roti jala n so on. tak ingat dah. antara banyak2 tu 2 jenis je saya makan. yang lain tapau bawak balik makan kat umah :)

Dari kami warga seksyen strata HQ mengucapkan selamat hari raya aidilfitri. maaf zahir batin kepada semua. mesti saya rindu ngan gambar ni tahun depan. harap2 tahun depan kegembiraan macam ni dapat saya rasa lagi :)

Thursday, September 23

Bunga

Bila nak baik ulser kat mulut ni. dalam raya keempat aritu ada 3 tumbuh kat dalam mulut. 2 kat lidah n 1 kat bibir. cuba bayangkan cam ner mau makan dengan 2 ulser kat lidah? nak meludah pun payah jangan kata nak makan. arini tinggal 1 lagi kat lidah. lambat sangat baiknya plak yang ni. yang 2 aritu 3 4 hari baik dah. yang ni dah lama tak baik2. susahnya nak makan. itulah kan. tuhan baru tarik sket je nikmat makan. dah payah nak makan. sib baik payah nak makan je. kalau tak bleh makan langsung lagi lah masalah. bersyukurlah dengan apa yang ada.

Aritu masa pi klinik (time demam sebulan) doktor cakap saya ada gastrik. so takut dah nak ikat2 perut. dah la. semua pun cakap saya makin susut sekarang. mana tak susut. demam je sebulan. dah aa demam bulan puasa plak tu. cer cakap celah mana nak makan banyak. dah demam harus tader selera kan. buka ari2 makan sesenduk nasik je. tu pun kadang2 banyak buang dari masuk mulut. iskk.. iskk.. tetiba takut plak rasa. kang kurus balik cam zaman belajo2 dulu cam ner huhu..

Ok abeh citer mintak simpati tu huhu.. tadi hj alias datang. rupanya dia baru pasan kat unit ni saya sekuntum je bunga hehe..

hj : ooo.. kat sini satu je bunga..
saya : (sambil angkat tangan) yer! saya lah tu..
hj : (sambil gelak2..) diorg buli cik la camtu..
saya : takder lah. saya yang buli diorg hahaha..
hj : (gelak besar)

Nak balik kampung.. nak balik kampung.. tak sabo mau balik kampung. padahal baru je balik sini 4 hari aritu hehe.. suka ati saya lah. kampung saya. bukan saya nak balik kampung korang pun hahaha..

Tuesday, September 21

Reunion SKSR 86 - 91



Bermula dengan jemputan dari facebook ni. tak sangka kami dapat realisasikan reunion kecik kami. Saya ingat je reunion ni. tapi nak gi sorang2 malu plak. msg zaimah pn penganjur. kalau ada kawan takder aa segan sangat. saya masa sekolah rendah dulu mana berkawan sangat. kalau sorang tu saya kawan yang tu lah sampai kesudah. so bila nak jumpa2 ngan diorg ni malu plak rasa w/pun kenal mengenali :)

Sib baik zaimah reply msg saya dan rela hati nak ambek saya kat umah. tqvm zaimah. jasamu dikenang! dalam 5.05 zaimah ambek kat umah. zaimah datang ngan zalila. rasanya zalila ni saya jumpa last masa saya praktikal kat pejabat tanah tahun 2003 aritu. dia datang nak ambek borang SPA8 untuk mintak keje. lama kan tak jumpa :)

Pastu kami terus gerak ke rumah fazilah. fazilah volunteer nak buat reunion umah dia. so kami ramai2 berkumpul kat umah dia. saya, zaimah ngan zalila sampai dulu. ingat dah tak der nak mai lepas tu. rupanya ramai gak. sorang2 mai. semua ngan family masing2. zaimah je tak bawak suami. sorok katanya hehe..

Bebudak laki yang mai almost saya tak jumpa sejak darjah 6 kecuali idris sebab idris satu sekolah ngan saya tingkatan 4 ngan 5. so last jumpa tingkatan 5 la. pastu nampak2 dia naik motor lalu depan umah je. syukri plak lepas darjah 6 masuk MTD pastu terus fly ke jepun. last tengok dia dalam cari menantu tv9. dia masuk ngan isteri dia sekarang la. tapi masa tu belum kawen la :) dah ada anak sorang dah. kerja penterjemah katanya. ngan company jepun.

Sihabuddin sama cam syukri dari darjah 6 saya tak jumpa. yang saya tau dia sekolah agama lepas darjah 6. tak sure agama mana. sekarang dah jadik ustaz pun. dia ngajar kat sabah. dah 5 tahun katanya. azhar plak yang mesra ngan panggilan M sama ngan saya masa form 1 sampai 3. lepas tu saya pindah sekolah. dia? entah. stay situ jugak rasanya. bila tanya keje apa katanya buat reban ayam hehe..

Yang pompuan plak fazilah last saya jumpa masa dia kawen 7 tahun lepas. bila salam mak fazilah dia cakap saya tak penah mai umah dia. penah la makcik. saya datang masa kawen fazilah mak cik hehe.. fazilah pun cikgu. salina or sally masa kawen maszuha tahun lepas ada jumpa. kebetulan sangat. saya balik bukan sebab majlis kawen tu pun. sajer2 balik. pastu mak ajak pi. pastu jumpa sally. memang kebetulan. sally keje HR rasanya kat APM.

Zaimah jarang gak jumpa. tapi selalu sms jugak. kami jadik rapat masa dia memula posting ngajar pas KPLI tahun 2003 kot. saya tumpangkan dia kat umah member2 kat tmn u. so kalau datang umah member2 tu ada aa gak jumpa dia. zalila plak pembantu cikgu ke apa tah kat kg bantal. jauhnya la. tapi tak per. rezekikan.

Antara yang sempat di snap petang tu.

2 dara dan 2 mak dara hehe.. dari kiri zaimah, zalila, saya n sally


Satu bapak budak, 1 belum jadik bapak budak n sorang teruna huhu.. dari kiri azhar, idris n sihabuddin.

2 bapak budak n 1 bakal bapak budak insyallah :) dari kiri syukri, azhar n idris.

Yang hadir ada aa 9 org termasuk tuan rumah. alhamdulilah. ada gak yang sudi nak datang. ada gak nak kata insyallah tapi tak nampak2. tak pelah. mungkin lain kali plak kita jumpa kan. nanti tahun depan kita buat besar besaran lagi. datang ramai2 tau. :)


Dari kiri depan saya, zalila, zaimah, sally, 3 org sebelah sally tu anak buah dia, syukri tengah dukung anak, wife dia kat sebelah.
Dari kiri belakang sihabuddin, suami fazilah, fazilah n azhar

Insyallah tahun depan kita buat lagi majlis camni eh. dapat gak mengeratkan silaturrahim dan bertukar2 cerita lepas dekat 20 tahun tak jumpa. tahun depan genap 20 tahun kami batch 86 -91 tinggalkan SKSR. harap tali silaturrahim kami bertambah utuh selari dengan kematangan umur kami. Selamat Hari Raya Semua. Insyallah jumpa lagi tahun depan :)


Monday, September 20

Aidilfitri 1431

Raya tahun ni macam tak raya. demam dan sakit kepala tak baik2. masin betoi mulut cakap saya akan demam sebulan. dan memang genap2 sebulan je terus baik alhamdulilah. saya mula demam 10 puasa aritu. semalam 10 syawal still demam2. tapi bangun pagi tadi alhamdulilah kepala ringan. rasa semangat je nak gi kije :)

Dah 11 raya kan. baru nak citer pasal raya. punyalah gigih bawak laptop ngan broadband balik umah semua. bukak kejap2 je sakit kepala baring terus terbiar huhu.. saya mula cuti raya 8hb. balik pagi tu lah. tapi lewat. dah kul 10 baru gerak sebab gatal pi jalan2 kat jalan TAR malam tu. kul 2 baru balik umah. dengan demamnya memang tak larat. ikut nasihat jalil saya balik lewat sket pagi tu. katanya saya sibuk sangat nak balik lepas subuh. cam lah tak der masa lain nak balik huhu..

Khamis barulah sibuk2 buat persiapan raya. cam biasa rumah kami akan hidang lemang ngan rendang pagi raya. tahun ni ayah buat 4 batang je. mak cakap pulut tak cukup. nak beli lagi kata tak payah pulak sebab nanti tak abeh. yelah tak abeh. pagi raya je dah abeh lemang2 tu semua. rendang plak buat 3 ekor ayam ngan sekilo daging. kuih? seperti biasa kuih tunjuk2 je. oleh kerana saya dikategorikan dengan sakit so kejap2 je saya jenguk dapur. tu pun mak sibuk suh saya baring huhu..

Pagi raya mak, ayah ngan adik gi solat raya. kami dua beradik (adik no 2) konon2 kemas umah, hidang semua la. adik kata kami kena buat sungguh2 nanti mak balik tak bebel. dah aa tak gi solat raya. keje kat umah pun tak buat huhu.. tengah kemas2 umah dah ada bebudak kasi salam nak raya. adik siap sound suh datang jap lagi "kakak belum mandi pun lagi" katanya hahaha..

Lepas mak ngan adik balik solat raya orang mula datang. jiran2 lah yang ramai. diorg memang suka datang umah kami. garang2 mak saya pun dah besar2 ni semua rapat ngan mak saya. sebab tu kalau ada menantu2 jiran yang berat mulut ngan mak saya dia bising2. sebab anak2 jiran semua ringan mulut ngan mak saya :)

Pas jiran datang plak rombongan blok. saya tak tau baper org yang mai sebab bz basuh pinggan ngan cawan kat dapur. baru rombongan angkat punggung anak sedara mak plak datang sefamily. riuh rumah. lepas diorg balik ada lagi jiran2 yang mai. sampai tengahari tu memang tak kering tangan basuh tangan huhu..

Bila lengang sket kami ambek peluang bergambar. gambar main2 je. lepas antar org kat pintu kami tetiba posing kat depan umah huhu..

Cik imah ngan ain jannah. org suh tunjuk gigi sebab selalu bergambar masam je. dah tunjuk gigi mata plak tutup hahaha..


Kami 3 beradik. tengok lengan baju saya bersinsing lagi. kata baru siap basuh pinggan hehe..


Kata baju sama. harus bergambar bersama. saya ngan cik imah. tak sama pun sebenarnya. lebih kurang je. kain pun jenis lain. tapi cam sama kan :)

Saya? tahun ni raya sebuah rumah je. hehe.. oklah tu. saya memang bukan kaki jalan. org kenduri kat kampung pun payah nak gi. biar nanti saya kawen tak der org mai huhu.. tapi sebuah rumah pun saya jumpa 8 org kawan ngan family diorg lagi. oklah tu. oklah ptg raya pertama saya gi reunion sekolah rendah saya dulu. yang tu nanti next entry eh. tata..

Friday, September 3

Mood Raya

Lama saya tak apdet blog kan. entah naper bulan puasa tahun ni dugaan besar betoi. saya duk asyik la dengan demam. ni pun tak sihat betoi lagi. kepala still pening2 lalat. batuk plak tu. sib baik tak baper nak teruk. sebab demam abeh semua keje terbengkalai. umah dah macam tongkang pecah. tak berkemas. terawih jangan cakap la. tahun ni baru dapat 2 hari terawih. teruk betoi la. duk asyik demam je. nak bangun pun tak larat. besar betoi dosa saya agaknya sampai demam berlarutan sampai lebih 2 minggu dah ni. bila lah nak sihat ni. moga2 Allah ampunkan dosa saya :)

Kat radio era ni duk pasang lagu raya je. terus rasa nak raya makin meluap2. sabar2 lagi 4 hari je lagi. pasni babai putrajaya n hello to jerantut hehehe.. dari 3 beradik saya yang akan sampai kat kampung dulu (rabu pagi). adik no 2 katanya rabu petang. n yang bongsu khamis pagi huhu.. sampai awai bleh cop parking bawah bumbung hahaha..

Monday, August 30

Roh Rajin

Ngantuknya lah. bahana tengok 1957 : hati malaya semalam. kat program cakap sampai kul 12.00am je. sekali ambek kau sampai 12.30am baru abeh semalam. pastu kocoh2 gosok baju pastu baru tido. kul 1 gak la tido semalam. tak per hati malaya punya pasal kul 1 tido pun sanggup. saya tak tau naper suka giler ngan citer tu. maybe sebab citer sejarah kot. saya kan giler sejarah. bleh target dapat 1A je PMR semata2 sebab sejarah. saya sangat yakin sejarah saya kompem A n yes saya dapat A. sonok mak noks!

Arini dah 20 ramadan. lagi 10 hari raya. tahun ni kalau ikut kalendar kita puasa 30 hari. tapi sekarang selalunya ikut kalendar tu dah betoi dah tu. bukan cam dedulu kadang2 kalendar tak betoi. memang kena melangut depan tv tengok pengumuman hari raya. penah dedulu ayah buah lemang malam raya sebab tetiba pengumuman raya cakap esok raya. kelam kabut buat lemang huhu..

Mentang2 dah gaji duk bz lah buka kat luar. rabu kan gaji. so khamis 26hb buka puasa ngan ina kat johnny alamanda. gigih booking. sib baik dapat :) jumaat plak buka kat the curve. makan ayam penyet. semuanya gara2 pi ikea ngan alya. konon2 nak tengok2. sekali kau banyak plak yang diambek huhu..

Sabtu roh rajin datang. kan saya cakap kalau roh rajin datang saya akan masak. so sabtu aritu masak rendang ayam. yum! makan ngan nasik je. pastu masak sup sawi. makan 3 ketul rendang masa buka. 2 ketul lagi makan masa tengok tv kul 2 pagi. tak yah sahur dah huhu..

Thursday, August 26

Bakal Anak2

Semalam petang antar lan balik umah dia. biasa aa kitaorg kan jiran2 so kalau sapa2 tadek kete boleh main tumpang2 je. bak kata nabi jiran dikira 40 umah kiri dan kanan umah kita. w/pun umah lan tak dikira 40 umah tapi sebab setaman kira jiran2 jugak la. eh panjang plak citer pasal lan ni.

Saya nak citer balik dari umah lan semalam saya nampak seorg pompuan (maybe maid) tengah tolak basikal seorang budak. terdetik dalam ati bebudak sekarang kan main2 semua benda moden2 je. saya dulu tak dernya. kami (ngan anak2 jiran sebaya) main permainan tradisional je. main polis sentri, main masak2, main nyorok2, main buaya, main 'milo', main baling selipar, main congkak (korek tanah bawah umah untuk buat lubang congkak. kalau sekarang takder dah aa sebab umah semua dah turun ke bawah. dah takder umah bawah) n macam2 lagi la.

Permainan dedulu sihat. kompem kuar peluh punya. tak kuar peluh tu maksudnya org tu berpenyakit la tu. kelenjar peluh tak berfungsi huhu.. bebudak sekarang saya tengok dah tak reti nak main semua tu. bebudak pompuan saya perati dah tak main masak2. kalau main pun main pakai cawan ngan pinggan plastik yang permainan tu. tu tak syok. kami dulu main pakai semua benda2 'real'. masak pakai piuk betoi. api pun pakai api betoi. masak la segala daun semua tu. kalau yang kami masak tu memang boleh makan kami makan betoi2. baru real hahaha..

Eh terpesong plak. saya nak citer apa yang terdetik dalam ati masa tengok pompuan tu tolak basikal budak tu. ni betoi2 jauh punya pikir. saya pikir anak saya nanti tak nak kasi main mainan moden tu semua. nak ajar main permainan tradisional cam saya zaman bebudak dulu. baru aa best sket kan. ada la sihat sket. ni main basikal pun org tolak mana nak kuar peluh huhu..

Tapi.. boleh ke? terpikirlah pulak bakal anak2 saya nanti dilahirkan zaman moden. kalau saya ajar main permainan tradisional nanti ngan sapa dia nak main. budak lain mana mak ayah diorg ajar main permainan tradisional. dengan itu kompom aa anak2 tak reti nak main baling selipar ngan polis sentri semua tu kan. kalau adik beradik ramai cam pasukan bola sepak bleh la. kalau 2 3 org je celah mana nak main baling seliparnya hmm..

p/s : Hidup memang 'terpaksa' ikut peredaran zaman kan.

Tuesday, August 24

Saya Demam

Berlanjutan dari entry lepas. betoi2 saya demam. teruk plak tu. sampai tak bleh bangun n muntah dengan teruknya. selalu demam camtu kalau saya stress je. kali ni jenuh duk pikir stress ke saya? rasanya tak. tapi kena gak. pelik2 :).

Lama dah tak demam teruk cam tu. last masa tunggang terbalik wat tesis tahun 2004 dulu. time tu memang giler. buat tesis katanya. memang stress. lelagi dapat penilai yang tak baper nak masuk ngan saya. naper tah tak bleh nak masuk ngan cik tu saya pun tak tau. saya kasi pendapat dia kata salah. suh buh pendapat dia. saya plak rasa salah. abeh cam ner tak stress huhu..

Tu demam paling teruk saya rasa sepanjang saya hidup. sebulan saya batuk. pastu dlm seminggu nak antar tesis tu saya demam tak ingat punya. makan je muntah. ada sekali tu saya makan mee goreng tak sempat abeh lagi dah kuar balik. giler betoi. lastnya saya lembik cam org puasa seminggu. abeh dah tak bleh nak makan. makan je muntah. makan je muntah. teguk air je la seminggu tu.

Naper tak gi klinik? sebab saya duk risau ngan tesis la. ingat mau settlekan tesis semua sampai antar kat penilai baru mau gi klinik. sebab tau dah kalau gi klinik kompem kena tahan kat wad punya lah. serius settle je antar tesis saya gi klinik terus kena tahan kat wad masuk air. dekat seminggu perut kosong. makan asyik kuar balik je memang kena tahan lah jawabnya. kena masuk air 2 botol. iskk.. isk..

Abeh citer demam teruk akibat buat tesis. kali ni syukur saya demam tapi tak batuk. kalau batuk lagi lah sengsara. ahad aritu gi klinik. 3 4 buah klinik gi semua tutup. memang klinik tutup eh ahad? saya baru tau hehe.. so carik klinik 24 hour kat presint 9. doktor check then kasi ubat yang banyak. so makan. tapi tak baik2.

Petang isnin mak call. paksa2 gi hospital. risau kot denggi. tapi ati saya kuat cakap bukan denggi. bleh plak ikut ati sendiri hehe.. so pagi tadi pas punch card pi aa klinik jugak. seperti biasa memang kena ambek darah coz dah demam lebih dari 3 hari. memang nak nasib baik bukan denggi sebab doktor cakap darah clear. tapi dia duk bekal lagi ngan ubat ubatan yang banyak. sampai bila nak kena makan ubat ni. penat dah makan ubat huhu..

Friday, August 20

Main Masak2

hadoi! sakit kepala. tekak rasa nak muntah. perut memulas2. harap2 larat aa puasa sampai buka nanti. betoi aa doktor cakap semalam kalau makan antibiotik ni tanpa makan apa2 akan jadik cam ni. pasni tak nak makan dah aa. makan malam pas buka je. gigih tunggu kul 12 ni. nak balik umah baring..

Dah 10 hari puasa kan. dalam 20 hari lagi raya yey! huhu.. korang dah apply cuti raya? baper lama dapat cuti? saya dah apply 13 hari haha.. giler lama. tak sabo mau cuti ;p

Korang makan apa buka semalam? saya masak ikan siakap sweet sour. tapi kurang garam plak. jadik kurang kick sket. tapi tetap licin huhu.. sayur plak masak lemak nenas ngan ikan masin. first time masak cam tu. jadik aa jugak dari tadek huhu.. gambar? tadek. maleh mau ambek gambar huhu..

Wednesday, August 18

Terawih

Dah 8 hari kita puasa rupanya. jap je kan. tapi terawih kat masjid baru sehari lepas. iskk.. iskk.. awal2 puasa tahun ni tuhan duga ngan arwah makcik sakit. so kami berulang tengok dia kat hospital lepas buka puasa. malam kedua ngan ketiga puasa kami di hospital. malam pertama (malam kedua puasa) datang sendiri. malam kedua bawak mak pulak.

Jumaat malam plak balik kampung pas buka. so tak buat jugak terawih. malam2 di kampung memang tak buat la. duk melepek makan buah je keje. ahad pas buka baru balik putrajaya. sampai dah kul 11.30 malam. terus tido. isnin plak tetiba dapat berita mak cik meninggal. dalam kelam kabut balik jengka.

Oleh kerana idup tak normal seminggu ni semalam balik dari jengka lepas kebumi dah tak larat nak pi solat terawih. pas buka. tengok tv jap pastu terus lena. harap2 lepas ni dapat aa hidup normal balik. malam ni nak pi terawih. harap2 niat kali ni menjadi :)

Dah Nak Raya

Giler maleh mau apdet blog sekarang. lagipun memang tadek citer. lain aa cyn yang sambut anibeseri tetiap bulan tu hehehe.. saya pun bleh gak wish birthday tetiap bulan. jangan kata bulan. hari pun bleh. saya lahir kul 2.45 ptg. so tetiap ari kul 2.45 ptg adalah anibeseri hari lahir saya huhu..

2 minggu lepas pi nilai. beli baju raya la. beli 4 pasang. tak pilih sangat pun. mai rembat je mana yang nampak ok. cam beli ikan kat kedai gayanya. tak tau naper maleh mau pilih beriyer2. may be sebab tak larat mau jalan kot. lagipun saya tengok semua kedai pun jual corak lebih kurang je. ada 2 3 kedai saya masuk ada jumpa corak sama pun. so kita rembat sajer. gambar? tadek. maleh mau ambek gambar. kang dah siap then pakai kalau rajin baru ambek gambar eh :)

Al Fatihah

Semalam mak cik saya (kakak mak saya) dah selamat dikebumikan setelah menderita lebih kurang 5 tahun. mak cik saya meninggal kat PPUM isnin aritu dalam pukul 1.40 ptg dan bawak balik ke jengka petang tu jugak. oleh kerana bulan puasa agak payah nak kebumi waktu malam. so kebumi ari selasa.

Lepas dapat berita dari mak saya bz berfikir. mau balik ke tak sebab ahad malam saya baru sampai putrajaya. lebih sejam pikir akhirnya decide balik jugak. masalah2 lain tolak tepi. lagipun tu lah satu2nya makcik saya. dan saya agak rapat jugak ngan dia. tak kan la saya tak bleh nak beri penghormatan terakhir kat dia kan. Kul 3 pas tepon adik saya balik umah. siap2 semua dalam 3.30 ptg kami gerak terus ke jengka.

Alhamdulilah ramai sedara mara yang datang untuk beri penghormatan terakhir kat makcik saya. abang2 mak saya dedua datang. tapi adik mak yang kat penang tu tak dapat datang. jauh sangat. sepupu2 mak pun ramai yang datang. anak2 dan cucu2 makcik pun alhamdulilah semua ada.

Semoga mak cik saya Aminah bt Ontak dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman. amin.. al fatihah.