Wednesday, April 28

Karipap

Malam tadi payah betoi nak tido. tah naper. nak kata paneh tak pun. malam tadi sejuk wooo.. saya tido pakai selimut. heaven betoi hahaha.. dah lama tak tido pakai selimut. maklum umah banyak dosa. panas semedang huhu.. dalam dok golek2 tu macam2 benda la pikir. lepas dekat sejam golek2 saya bangun bukak lampu n kira duit dalam tabung hehehe.. tadek keje betoi la. eh! dah banyak rupanya duit dalam tabung saya. tu belum campur yang kat opis. bleh aa setakat nak beli bedak kompek ngan moisturizer skin food saya huhu..

Minggu lepas seperti biasa lepas gaji balik kampung. lama gilo rasa tak balik kampung w/pun sebenarnya baru 3 minggu tak balik huhu.. sejak2 'menstruktur' kewangan sendiri ni jarang dapat balik kampung. saya target mau strukturkan semula kewangan sendiri sehingga akhir tahun ni. so sehingga akhir tahun ni saya hanya bleh balik kampung sebulan sekali je. nak balik banyak2 kali cam dedulu tak bleh dah. kena jimat2. kang kewangan dah mengalir cam sungai balik baru bleh enjoy lebih2 cam dedulu huhu..

Balik kampung jumpa ain. ain dah kuar spital. lepas 12 hari kena warded ain kuar jumaat 23hb tu. ain kena sejenis penyakit kulit cam tu la. kulit dia berkudis2, bernanah, berair bagai. sian dia. baru 3 tahun dah kena penyakit yang tak sepadan ngan umur. asyik nangis je. masa dia kena warded saya tak pi melawat pun. kata jimat. harus la tak dapat balik kan. itu pun dah balik kudis2 dia still tak baper nak baik lagi. kadang2 tengah2 main pun menjerit2 cakap gatal suh kakak2 dia ni garukan. sebelum balik putrajaya isnin aritu ain pesan "kakak nanti beli kek yer.." huhu.. demand kata adik saya ;p

Saturday, April 24

Ole2 Dari My BestFriend

2 hari lepas dapat msg dari my best pren apis

Assalamulaikum... eija! Nk add yang aku leh courier parcel pd ko..

Terkejut gak dapat msg tu. dah lama giler mamat ni tak msg saya. tetiba msg mintak add mau courier parcel lagi. ingat mau antar kad jemputan kawen ke apa. katanya dah namanya parcel tak kan kad jemputan dia berparcel katanya. betoi gak kan. dia just cakap ada ole2 untuk saya dari bandung. wah! ingat gak dia pada saya eh. suka2 ;p

Tadi petang daus datang antar barang kat saya. tertanya2 gak. apa bendanya n sapa kasi. serius lupa yang apis ada kim parcel kat saya. saya kasi add opis so parcel tu sampai kat opis. first time dapat parcel kat opis. selalu kalau benda2 personal saya memang kasi add umah. tapi dah tak larat plak nak ambek kat pos opis dah. so kasi je la add opis. kompem saya ada je. kalau tak der pun bebudak kat opis tu bleh tolong ambek untuk saya then letak je atas meja.


Terus kelam kabut bukak. kata teruja hehe.. nampak benda kat atas ni. baru teringat apis antar parcel kat saya. naper tengok benda ni ingat apis? sebab dia cakap ole2 dari bandung. tgk bungkusan cantek ni kompem aa telekung kan hehe.. memula pelik gak. ni telekung mainan ke betoi2 ni. kalau betoi cam ner bleh muat masuk dalam beg kecik cam ni. serius kecik beg dia. beso tangan je lebih kurang. bila bukak..

Wahhhh.. telekung! cantek. bukan mainan yer. bleh digunakan. pastu kocoh2 cari hp mau sms apis wish tQ kat dia. teruja2. cantek kan. ni buat ati makin teruja mau pi bandung ni. sapa mau ikut rombongan cik kiah? jom pi bandung hehehe..

p/s : TQ very2 much apis. tak sangka dalam bergembira kat bandung tu ko ingat gak kat aku. ko memang kawan terbaek aku lah. cayang ko ;p

Friday, April 23

Mimi

Mimi dah sihat lepas seminggu demam. complete set tu. dengan demam. pastu idung sumbat. pastu selesema. pastu batuk bagai. hehe.. cam org plak kan. eh mana tau dia sakit tu semua? saya agak je huhu.. abeh dah macam bersin2 tu kompem la selesema kan. pastu bunyi tersedak macam nak tercekik tu kompem aa batuk kan. pastu bernafas ikut mulut. tercungap2 je. kompem aa idung dia sumbatkan kan. sian mimi 2 malam tak bleh tido sebab tak reti tido sambil bernafas ikut mulut.. pastu plak lastnya badan panas giler ni memang demam la sebab bawak jumpa doktor pun dia cakap mimi demam. itu pendapat pakar eh. kena terima huhu..

Mimi sebelum demam. tektik nak mintak makan. tido atas tangan saya. kan dah tak bleh gerak. abeh cam ner mau menuai ni? iskk.. iskk..

Petang jumaat lepas saya bawak mimi pi klinik lepas saya rasa dia demam teruk n selalu bersin2. sib baik klinik mesra dah bukak kat putrajaya. kalau tak payah plak nak bersesat barat mencarik klinik. sampai klinik doktor terus bawak masuk treatment room. saya isi borang bagai then nampak doktor tengah ambek suhu badan mimi. pastu tgk mimi kena inject. pastu doktor suh saya pegang mimi. doktor kata suhu badan mimi panas agak melampau. saya jeling jangka suhu tu 42 darjah! panas tu. wawa cakap suhu kucing 38.6 je normal. sian mimi. cam ner aa bleh demam teruk cam tu.

Doktor cucuk 2 kali then kasi ubat demam ngan ubat kahak kat mimi. bawak balik mimi duduk je. mata pejam pastu kuar air sebab panas sangat badan dia. 4 5 hari lepas tu saya tengok mimi makin teruk. makan dah tak nak semua. saya dah ingat dia nak mati dah. nak bawak pi klinik lagi ubat belum abeh. so tunggu ubat abeh baru bawak semula. sepatutnya khamis saya bawak mimi pi klinik tapi rabu ptg saya balik keje dia dah sihat. ajaib betoi. apa petua? saya bentikan dia dari makan ubat. betoi selasa malam tu saya dah tak kasi dia makan ubat. pagi rabu pun saya maleh dah nak kasi dia makan ubat. tetiba balik keje rabu tu dia sihat plak.

Saya balik keje dia kejar. pastu cam biasa dia suka cakar2 tayar kete saya. tu memang habit dia. saya balik keje dia kejar pastu terus cakar2 tayar kete saya. masuk umah saya sajer gorengkan ikan, dia makan separuh. pastu saya suap makan biskut dia makan banyak! kagum betoi saya. kompem sihat dah aa tu. dah nak makan minum semua. gembira betoi rasa. huhu..

Ni mimi semalam. dah sihat. nak manja2 ngan saya. sampai tersengguk2 saya tunggu dia bangun. tak bangun2. memula cam sian nak bangun dia sebab dia tido atas peha saya. lastnya saya tolak dia ke tepi saya masuk bilik then tido. ngantuk tau hahaha..

Wednesday, April 21

Lagi


Lepas2 makan tadi duk belek2 muka. eh biasa la kan pompuan belek2 muka ni. huhu.. tetiba terpegang kelopak mata. alamak! ada rasa berbijik2. terus ambek cermin. a'ah la ada bengkak sket kat mata kiri. nak sakit mata lagi aa ni. tah apa la nasib saya ni. suka no sakit mata. baru baik yang kanan sambung belah kiri plak. memang kena pi klinik gak ni. asyik sakit mata je..

Eceh..!

Hahahaha.. gelak org jahat dulu ;p. dah lama giler tak apdet blog kan. sebab seperti biasa maleh huhu.. pastu tgk jalil ngan cyn pun tak apdet2 blog ala2 org ilang passwd je. saya pun cam maleh jugak mau apdet blog ;p. tapi sekarang saya memang maleh pun. lelagi2 dah meninggalkan games2 kat fb secara besar besaran. lagi la maleh mau ngadap pc. rasa mau terminate je berukbeng tu huhu.. tapi sayang plak. kang kalo terdesak payah plak nak menggagau carik internet. dah tua2 ni pi cc rasa cam makcik2 plak huhu.. yelah dalam cc tu selalu bebudak sekolah je datang men games. mana der 'makcik2' cam saya ni pi sana dah hohoho..

Tapi jadik masalah plak bila tak mengadap pc memalam. selalu tak tau nak buat apa memalam. selalu balik keje tgk tv sat or masak then mandi solat asar the terus online. dah namanya online tu memang melarat2 la. paling2 pun sampai kul 9.30 tak pun kul 10. pastu sambung tgk tv pastu gosok baju sedar2 dah kul 11.30. solat isyak bagai dah kul 12. baru tido. ni sebab tak ngadap pc kul 9 dah tak tau nak buat apa. giler cam org bodoh je rasa. mula la tido awal. pastu kul 5 dah terjaga. ni kalau citer kat mak saya ni mesti dia cakap "bangun je la. buat2 solat hajat ngaji quran bagai" huhu..

Mimi tengah sakit sekarang ni. tapi dah kurang dah dari minggu lepas. yang peliknya masa dia sakit teruk aritu selera beso. asyik makan je. ni dah nampak cam sihat sket. dah lalu berjalan n lompat2 semua dah makan plak tanak. pelik betoi la. semalam balik keje gigih cari susu konon2 mau kasi dia minum susu la. haram dia nak minum pun. balik2 teguk air kosong. tu pun sket je. sian plak saya tgk. esok mau bawak dia pi klinik balik la. tapi tu la dalam sakit2 tu kuat lagi bergaduh tu. malam kelmarin ada kucing jahat masuk umah pi serang dia tgh tido. kuang ajo betoi la kucing jahat tu. dah aa mimi tu tengah sakit. dia pi serang plak. sib baik saya sedo. saya bukak pintu bilik dia kelam kabut kucing jahat kuar. pandai tu masuk ikut pintu bilik air.

Eh.

Tetiba blank. kita benti dulu la. nanti kalau rajin sambung lagi. tata.. ;p

Monday, April 12

'halijah'

Dedulu masa kecik n sekolah rendah selalu ingat nama saya pelik. lain dari org n tak kan ada nama yang serupa ngan saya. tapi bila masuk darjah 4 cam tu rupanya ada junior satu sekolah yang nama sama dengan saya. oklah dah jumpa seorang lagi 'halijah'. so tak der aa rasa nama saya pelik. tapi tu lah satu2 nya 'halijah' saya jumpa sampai saya masuk u keluar then masuk u balik n keluar. tu lah satu2 nya 'halijah' yang saya jumpa. sampai saya penah search 'halijah' dalam directory student UTM. memang tadek org nama halijah time tu. giler pelik nama saya kan. jadiknya saya mula rasa nama saya pelik semula. hahha.. yerlah sebab jarang jumpa kan nama ni.

Sampailah saya keje kat tempat keje sekarang. first saya jumpa sorang kakak kerani ni nama dia halijah. masa tu rasa teruja. akhirnya saya jumpa seorang lagi 'halijah' tapi org panggil kakak ni kak ha. terus terpikir naper saya tak suh org panggil saya ha dedulu ;p lepas tu bermula lah saya kenal ramai 'halijah' lagi. saya kenal plak siti halijah roomate hajar masa dia duk presint 9 dulu. tapi minah ni ada siti plak depan nya. yang penting nama dia halijah jugak kan :)

Pastu masa check directory NRE jumpa sorang lagi 'halijah'. tapi saya tak kenal plak 'halijah' yang ni sebab tak penah jumpa. or may be saya kenal tapi tak tau nama dia halijah jugak. dan baru2 ni, saya tak tau sejak bila ada sorang lagi 'halijah' masuk ke tempat keje saya ni. kakak ni seorang cc. bermula lah saya jawab telefon 'bagi pihak' dia je. yelah may be saya 'halijah' paling lama kat sini. so bila directory tak baper apdet bila ada org cari 'halijah' automatik operator transfer kat saya. masa ni baru saya rasa yang 'halijah' ni nama glamer sebab ramai plak yang call carik 'halijah' ;p

Friday, April 9

Graduasi Cik Dee

Tarikh : 28 Mac 2010
Tempat : UTM
Majlis : Graduasi Cik Dee

Happy Graduation Day My Lil Sis!

Bertolak dari putrajaya pepagi ahad 28 mac tu. sebab cik dee konvo sesi petang. bertolak kul 7 pg budjet kul 11 sampai. tapi kul 10.30 dah sampai. ai drive sorang tau. yang lain semua jadik mem ngan tuan je. huhu.. gigih kan ai. sampai terus ke kolej lama cik dee coz mau antar baju kurung dia. pastu gi makan kat pesta konvo. saya tak makan pun. bukan kenyang tapi tak lapo. pusing2 jap kat gerai then terus patah balik ke kolej coz cik dee mau salin baju n daftar kul 12.00 tghari.

12.30 sampai masjid. orang dah ramai giler. ingat mau jumpa member saya yang konvo masters pagi tu tapi tak dapat coz diorg kuar awal. 11.30 dah kuar. saya 12.30 baru terhegeh2 daki bukit ke masjid. so tak jumpa. lepak2 kat masjid sampai siap zohor. pastu antar mak ngan ayah beratur untuk masuk dewan. tiket ada 2 je kan. so mak ayah je aa masuk. biar aa diorg masuk. anak diorg kan. bukan anak saya hahaha.. eh.

Pas mak ngan ayah masuk dewan pi melepak depan foyer HEP untuk tengok cik dee beratur masuk dewan. pas dia jalan then ambek2 gambar semua saya ngan cik kim terus pecut ke tmn U isi minyak. ada org nampak saya eh kat sana. hahaha.. glamer mak cik jap ;p. pas siap isi minyak terus pecut ke hotel. mau check in. pas check in hajatnya nak solat jap then nak jalan2 kat pesta konvo. huh! tak der maknanya. kalau dah jumpa katil tu dedua padam! hahaha..

kul 4.30 gerak balik ke UTM. ingat mau pi pesta konvo jalan2 dulu baru pi dewan balik. tapi cik dee msg diorg dah abeh dalam 4.45 cam tu. berkejar ke dewan. time ni aa jadik benda kelako. saya memang blank time tu. may be penat ngan panas kot. otak cair jap. duk bertepon2 ngan cik dee tapi tak jumpa2 dia. lama gak la sampai menaikkan marah hahaha.. sib baik jumpa. terus terpikir dulu masa saya konvo cam ner saya bleh jumpa mak ayah saya semula padahal zaman tu hp pun tak kenal lagi. pelik2 ;p

Pas bergambaran masing2 lapo. eh tapi saya tak. so pi SUB makan kat situ. ayah duk bising2 dia ambek sepinggan mee goreng RM1. apa ingat ni restoren mewah ke. ni tempat belajar kot. kalau mahai alamat student2 pakat tak makan la jawabnya. hehehe.. pas makan antar mak ayah balik hotel. dengan tenaga yang tinggal 20% je kitaorg bertiga gigih patah balik utm untuk jalan2 kat pesta konvo. giler lah. masa tengah jalan2 sampai satu tahap tu saya rasa pening ngan nak muntah dah. penat sangat kot. dengan tak makan satu harinya. pastu dok gigih perah tenaga. Lepas rembat tudung ngan beli makanan kami balik hotel. berkampung kat bilik mak ngan ayah sambil makan2. kul 8.30 cam tu balik bilik. mandi solat semua kul 9 saya dah lena. giler penat lah. tido mati. sedo2 kul 6.30 pg jam bunyi.

Pagi tu sarapan kat hotel satu family. pas sarapan kuar pi jusko taman U. masa kitaorg sampai jusko pun tak bukak lagi. gigih tunggu kat luar. dalam 10 minit baru bukak. berkejar masuk. cam tak penah jumpa jusko je ;p. cik dee pi settlekan pasal konvo dia kat HEP. pulang jubah then ambek sijil n transkrip bagai. lepas tu dia ambek kitaorg kat jusko then terus balik putrajaya sebab esoknya cik dee kije. balik tu sempat lagi singgah nilai 3 tu. sempat rembat 7 pasang kain. giler!

Thursday, April 8

Rambut

6 hb aritu cukup 2 bulan saya potong rambut. potong pendek giler. eh tapi tadek aa cam laki tu. just tergantung dari bahu n tak bleh nak ikat. untuk pengetahuan sejak sekolah menengah saya tak penah berambut pendek. paling pendek pun takat ketiak cam tu. ni aritu gatai mulut cakap mau potong atas bahu. haa.. ambek ko. dah aa minah tu potong tah apa2 je sampai adik saya kata dia pun bleh potongkan kalau potong cam minah tu buat. ye bila dah basahkan rambut nampak rambut saya macam kena makan tikus je. panjang pendek. benggong la. rugi RM15!

Seksa betoi la rambut pendek ni. tak bleh nak ikat tapi bila gerak2 rambut main2 tengkuk. adoyai. tak selesa betoi. bila la rambut ni mau panjang. sekarang ni nak mandi pun susah. nak kena pakai shower cap bagai. kalau tak abeh hujung rambut basah. kalau mandi malam tak per aa. pas mandi bleh keringkan or biarkan dia kering sendiri. tapi kalau pagi mana sempat nak keringkan. pastu nak pakai tudung plak. rosak aa rambut ai yang dah sedia rosak ni huhu.. cepat aa panjang rambut...

Wednesday, April 7

Pemakanan Sihat

Merayap2 ke blog2 sahabat2 then jumpa satu entry menarik di blog mama hanis cik nani. citer tentang kolestrol dalam badan. kalau nak kolestrol kurang kena ikut adab2 makan seperti di bawah eh.

JANGAN MAKAN

1. Daging merah (sekali seminggu tidak mengapa) - kadang2 hari2 huhu..
2. Daging yang diproses - Jarang sekali
3. Daging organ dan bahagian dalam seperti hati dan limpa. - pun kadang2 hari2. saya suka hati ayam ;p
4. Kulit ayam atau itik. - my peberet! cam ner ni?
5. Makanan bergoreng dan kuah berlemak seperti nasi lemak. - also my peberet! :(
6. Produk tenusu yang tinggi lemak. - tak suka produk tenusu. sib baik :)
7. Kurangkan gula putih bertapis dan makanan berproses. - memang minum air suam je tiap2 masa pun. selamat!
8. Buangkan pengoncang garam. - saya suka masin! :(
9 Minyak masak dan majerin, dan produk komersial yang mengandungi asid lemak trans (lemak berhidrogen dan separa berhidrogen). - jarangggggggg sangat :)
10.Elakkan ikan masin, jeruk, belacan dan kicap komersial. - selamat! saya tak makan ikan masin :)
11.Makanan yang hangus kerana memanggangnya atau menggoreng pada suhu yang tinggi. - hangus buang la. buat per makannyer :)
12. Hadkan makanan yang mengandungi bahan pengawet, pewarna tiruan dan perisa. - tapi saya suka. cam ner?

SILA MAKAN

1. Daging putih daripada ayam itik. - me love ayam so much :)
2. Ikan terutama sekali yang mengandungi lemak EPA (tiga kali seminggu seperti salmon, tuna, tenggiri, sardin dan hering). - hayoh! saya hanya makan ikan kalau masak sendiri. so tiap2 ari kena masak lah ek :(
3. Produk tenusu berlemak rendah. - sekali lagi. saya tak suka produk tenusu.
4. Buah-buahan beraneka warna yang kaya dengan antioksidan daripada flavonoid dan karotenoid, vitamin B dan gentian (serat). - suka buah tapi maleh mau pi beli. so cam ner? ;p
5. Sayur-sayuran beraneka warna yang kaya dengan beta karotena, vitamnin C, E dan B, gentian tinggi dan flavonoid. - suka sayur but also maleh mau pi beli ;p
6. Kacang dal dan kacang-kacang lain. - kureng makan kekacang.
7. Majerin - pilih majerin lembut mono tak tepu yang bebas daripada asid lemak trans. Banyak gunakan minyak zaitun. - jarangggggg makan benda alah ni.
8. Bijirin, kacang-kacang dan legum. - kan dah cakap. kureng makan benda2 kacang ni.
9. Pasta - hmm.. apa benda ni eh. cakap tak penah makan bleh ;p
10.Bakar atau panggang makanan bukan menggorengnya. - ayak! umah saya tadek oben mau bakar2 :)
11.Pilih karbohidrat kompleks seperti beras perang, capati, roti gandum asli, bijirin oats dan jagung. - ni bukan makanan org sakit ke? ;p
12. Banyakkan makan bawang putih, bawang-bawang lain, halia dan kulat. - suka bawang besar very much!
13.Minum lapan gelas air bersih atau air mineral setiap hari. - tengah cuba la ni.

Hayoh! cam mana ni. banyak plak pantang larang untuk jaga kesihatan ni kan. tapi kena la buat. lelagi umur dah meningkat ni. kena jaga kesihatan betoi2. baru umur panjang. wah! bleh gitu. jodoh, pertemuan, ajal maut di tangan tuhan yer. tapi insyallah kalau kita usaha Allah janji akan ada hasilnya. so tak salah mencubakan. bukan kena bayar pun. nak beli barang makanan kena bayar bleh plak beli kan hehehe.. so jaga lah kesihatan sementara sihat. kang dah sakit baru nak makan makanan2 sihat dah tadek maknanya. pesanan khidmat masyarakat ini di bawa dengan ikhlasnya oleh saya untuk anda. selamat jaga kesihatan semua!

Friday, April 2

Pergi Tak Kembali

Akhirnya dia pergi jugak setelah bertarung hebat dengan virus2 denggi. pergi jugak penceria pagi saya. dia telah kembali ke rahmatullah kira-kira jam 12.30 tengah malam tadi. yang menariknya dia pergi pada hari jumaat. penghulu segala hari. lepas ni saya tak kan dengar lagi suara arwah di radio. bagi saya dia pelawak yang genius. selalu terpikir di mana dia dapat idea2 spontan untuk buat sawancara ngan drama sebabak masa pagi di era. itu maknanya otak dia pantas seperti kilat. cepat tangkap dengan keadaan sekeliling.

Seriusly saya bukanlah tamak. mahukan arwah terus menceriakan pagi saya sampai bila2. doa saya seminggu ni harap2 dia sihat sahaja. saya tak kenal pun arwah. just kenal dalam radio je. dan sebelum ni saya tak penah pun minat arwah. tapi sejak dia digandingkan dengan aznil di pagi di era, saya jadik minat dengan arwah. jadi bila dengar dia jatuh sakit n kritikal di hospital rasa sangat sedih. rasa dia sangat dekat dengan saya. may be sebab hari2 saya dengar suara dia di radio.

Terngiang2 ayat yang dia cakap masa final raja lawak baru2 ni kat alex. katanya "jika saya tiada lagi di era, awak akan ganti tempat saya" masa tu semua org sorak dan tepuk tangan sampai afdlin pun cakap kalau din berenti dia nak mintak keje kat era. rupanya itu petanda yang dia memang nak tinggalkan kita semua.

Allah lebih menyayangi Allahyarham Meor Ahmad Fuad Meor Badri a.k.a Din Beramboi. Semoga roh beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan di sisi orang-orang yang dikasihi Allah di sana. Abg Din, kami peminatmu pasti akan merindui kamu. Al-Fatihah...