Thursday, December 31

Hari Terakhir 2009

Hari ni dah 31/12 kan. esok tahun baru. bertambah lagi setahun umur kita. lelagi saya yang lahir bulan 1 ni. cepat je bertambah umur. apa yang saya dapat tahun 2009 eh? sama je kot. saya jenis org yang tak berazam time tahun baru. azam untuk berubah bleh jadik bila2 masa je. ikut suka ati saya sebab saya sebenarnya tak suka pada perubahan mendadak, lelagi bukan kehendak sendiri a.k.a terpaksa. kalau perubahan tu jadik bukan kehendak sendiri saya memang tak bleh nak ikut. saya kalau nak berubah kena slow2. kalau kena berubah bukan dengan kehendak sendiri automatik saya akan menyusahkan diri sendiri.

Dulu masa kementerian terpaksa pindah ke putrajaya hati memang tak moh pindah. tapi terpaksa pindah. dan2 tu saya menyusahkan aa diri sendiri selama sebulan. punyalah tak bleh terima duk putrajaya saya sanggup drive dari keramat ke putrajaya tiap2 hari hampir sebulan. padahal umah sewa kat putrajaya ada je. dah bayar pun. barang2 umah pun dah pindah. tuan punya badan je tak pindah2 lagi. hehe.. sanggup bangun kul 6.00 pagi tiap2 hari. kuar umah paling lewat 7.00 pg. sampai opis kul 7.45-8.00 pagi. balik plak sanggup meredah jem dari putrajaya ke kl. penah tersangkut dalam jem sampai rasa nak tinggal je kete then lari je balik kl. hehe.. bengong tak bengong. padahal kalau duk umah sewa kat putrajaya tak sampai 5 minit pun nak pi & balik opis.

Saya yakin korang mesti ada azam masing2kan. apa pun azam korang saya harap kita dapat yang lebih baik dari apa yang kita ada sekarang. saya juga harap tahun 2010 ni lebih baik untuk saya la. baik dari semua segi la. tak kira la amal ibadat ke, kerja ke, kewangan ke, family ke n semua la. secara specifik tak bleh nak cakap sebab saya kan suka2 ati je bleh salin kulit huhu..

Tapi saya niat nak bercuti ke obersea tahun depan. pi mana tak tau la lagi. sebab tahun ni tak pi obersea pun. tahun ni just bercuti ke langkawi ngan family. 2 tahun sebelum tu dah pi bali, singapore n aussie. kali ni kalau ada rezeki lebih ingat nak bawak family bercuti-cutian ke obersea plak. wah niat tak ingat. cam aa kaya kan. huhu.. tak per yang penting niat ada. dari niat tu la kita cuba realisasikan. harap2 jadik la. amin.. dan tahun depan jugak seperti yang telah diwar2kan saya 'terpaksa' beli kete. sebab tuan punya kete kiut tu dah abeh study. so dia mahu pulang ke pangkuan tuannya lah. tak per kita pulangkan je lah dia. harap2 dalam 3 tahun saya jaga dia, dia pueh hati. hahaha.. saya tuan yang baik tau w/pun cuci dia 3 bulan sekali. huhu..

Kata tak der azam tadi. eh! tu bukan azam maa.. satu niat je. niat tak semestinya jadik. niat kena mula dengan insyallah dengan izin Allah. kalau tak der aral terlaksanalah niat tu. satu lagi tu memang wajib. bukan sebab tahun depan ke apa. 3 tahun sebelum ni saya dah tau bila tuan punya kete abeh study kete dia kena pulangkan balik. so saya bersedia je dari 3 tahun lepas. oklah tu je nak tulih. saya tak paham naper saya tak reti nak buat penutup cerita sekarang. so kita akhiri dengan sekian terima kasih. ;p

Wednesday, December 30

Chatting

Status di YM

"lepas 10 tahun dah jemu chatting.."

Banyak betoi respon yang saya dapat. ada cakap ye ke? hehe.. ada cakap saya dah ada boipren. hahaha.. tak agak2 alasan tu. ada gak yang cakap saya makin tua. hmm.. alasan yang tu saya bleh terima kot. sebenarnya? entah! saya pun tak tau naper sebenarnya saya dah jemu chatting. atau mungkin jemu sebulan je kot then sambung balik pas ni. hehe.. seriusly sejak 10 tahun lepas chatting dah jadik sebahagian dari hidup saya. tak lengkap idup kalau tak dapat chatting. dulu2 kat kampung sanggup pakai dail-up semata2 nak chatting.

Saya mula kenal chatting masa saya study kat u lagi dalam tahun 1999. kawan saya linda kenalkan. zaman2 tu tempat chatting paling popular adalah mirc. macam2 nick saya guna. zaman tu bukan pening kepala nak study tapi pening kepala nick apa nak guna masa chatting. hehe.. sepanjang chatting saya penah guna 3 nick je. listriana, dewi^carina n crisda79. siapa yang chatting kat mirc dalam tahun 2000-2003 cam tu mesti penah tengok nick dewi^carina. zaman tu saya memang betoi2 gile chatting sampai kalau bleh nak chatting 24 hour.

Sekarang saya dah tak chatting kat mirc. nak bukak pun dah tak reti kot. dulu hebat tu chatting pakai skrip bagai. semua command2 pun ingat kat kepala je. sekarang hampeh langsung tak tau nak bukak pun. sebenarnya saya dah lama niat nak benti chatting. agaknya dengan niat la yang timbul rasa jemu kot. sekarang ni kalau bleh nak kurangkan semaksimum mungkin berchatting. harap2 satu hari nanti saya bleh benti chatting.

Chatting ni berhantu sebenarnya. kalau dah mula memang payah nak benti. ketagih! tapi sebab chatting la saya menaip laju. dulu masa memula jumpa pc menaip pakai 1 jari je. 5 minit satu perenggan pun belum siap. hehe.. sekarang ni kalau nak suh ambek hansed pun saya bleh. dah agak laju aa menaip. bleh aa keje kat parlimen jadik jurutaip hansed kat dewan rakyat huhu..

Tetiba otak blank. sampai sini je aa citer chatting. kang kalau rajin sambung lagi eh. excited nak pi KL ni.

tata..

Sunday, December 27

Entah

Giler lama tak apdet blog kan. banyak citer sebenarnya tapi giler maleh nak apdet. tak tau naper jadik sangat maleh sebenarnya. saya ni tiap2 ari berlalu dalam bulan 12 ni makin berdebar plak rasa. hitung ari bukan main lagi. tapi tak buat apa2 persediaan pun lagi. takut la. cam ner ni. ada siapa2 nak tolong saya tak?

Tak per la. kalau ada yang nak tolong pun korang tak bleh nak tolong. semua saya kena buat sendiri. bak kata lecturer2 kat ILKAP "keje siapa?" "keje IO.." huhu.. ye 12 ngan 13hb jan ni saya ada bicara kat melaka. dan saya kena kasi keterangan kat mahkamah sebagai saksi terakhir. takut ni. debar2 rasa w/pun belum sampai arinyer. dah aa banyak statment saksi belum rakam semula. serabut perut betoi.

oklah tu je nak citer. makin banyak tulih makin serabut perut. saya online just konsentret menuai kat farmville ngan kasi ikan makan kat fishville je la ni. mood mau menulih tadek. tapi korang jangan caya saya ni. kang tup2 2 3 entry kuar kang. hehe.. saya ni tak bleh mula nulih. kang duk asyik nak nulih je. tapi kaau dah benti nak mula balik giler maleh. huhu..

Monday, December 21

Mak Cakap..

Dulu kecik2 mak selalu cakap kalau makan dalam periuk or besen nanti kawen ari hujan. so kitaorg takut nak makan dalam periuk or besen masa kecik2 dulu sebab takut nanti kawen hari ujan. hehe.. apa motif tah. biar aa kawen hari ujan ke tak kan. bukan kena kawen tengah padang pun. huhu..

Sabtu aritu jiran sebelah umah kawen. majlis menyambut menantu. kawen ngan org banting. hari sabtu tu ujan bagai nak rak. tapi dalam setengah jam benti. pastu hujan balik sampai 6 7 kali cam tu. saya cakap ngan mak,

"mesti o.g makan dalam periuk kan mak. sebab tu dia kawen ari ujan" kata saya serius.

"tak der makan dalam periuknya lah" balas mak.

"dah memang musim hujan pun. sebab tu aa ari ni ujan" sambung mak lagi serius jugak.

Agaknya mak dah lupa apa yang dia cakap kat kitaorg masa dia muda2 dulu kot yang makan dalam periuk kawen ari ujan. hahaha..

Thursday, December 17

Salam Maal Hijrah

Selamat menyambut tahun baru 1431 hijrah.
semoga kita semua di dalam rahmatnya dan amalan semakin baik dan terus meningkat.
amin..

Malaysia Menang Bola

Balik kije terus tido. hajar datang umah pun tak sedo. sib baik cyn ada umah. dia bukakkan pintu. kalau tak hajar duk luar je la. huhu.. memang dah set dalam kepala tak moh tgk bola ptg ni. sebab selalu kalau saya tengok mesti kalah. so maleh nak tengok. bleh? tido tak ingat dunia. sedar2 dah kul 7.30 malam. bangun basuh baju then bukak tv. tak ingat langsung ada bola malam ni. tetiba cyn kuar bilik jerit2 citer pasal bola. terus alih tv2. minit ke 69 masih 0-0.

Oleh kerana takut kalah saya alih oasis. tengok org ngaji. malam ni kan malam jumaat. pastu malam maal hijrah plak. harus banyak org ngaji. sambil2 tu doa dalam hati mintak2 malaysia menang. sekali2 alih gak. tapi still 0-0. tetiba dengar org depan jerit2. kompem gol lah tu. cepat2 alih tgk tv2. gol jaringan sendiri. hehe.. GOLLLLL.. jerit sorang2. ;p

Sampai minit ke 90 ada tambahan 6 minit lagi. hati ni debar2 cam saya plak yang men bola tu. serius debar2. takut giler lah kalau malaysia kalah coz 20 tahun tunggu tu. abeh minit ke 96 dari baring terus bangun sambil peluk bantal. hati duk cakap bila lah refree ni nak tiup visel. dan... yey!!! akhirnya penantian 20 tahun berakhir. malaysia menang 1-0 dengan vietnam. saya bangga.. rasa nak nangis pun ada. huhu..

Pemain2 malaysia dengan bangganya menyanyikan lagu negaraku. gue bangga seh..

Rasa nak nangis tengok bendera malaysia kat atas sekali antara bendera vietnam ngan singapore.

Syabas dan tahniah untuk pasukan K. rajagopal. w/pun kat atas kertas memang peluang malaysia untuk menang pingat hampir tak der langsung tapi incik rajagopal buktikan semua dakwaan atas kertas tu salah. marilah kita berbangga dengan pasukan malaysia beramai2. huhu.. MALAYSIA BOLEH!

Makan Donut Manis

Oleh kerana arini gaji semalam balik opis saya pi soping. ye seperti biasa saya suka soping sehari sebelum gaji. dan itu lah pun yang saya buat kebelakangan ni. syiok soping time org tak der duit ni. haha.. tak yah nak rebut2. semalam pas opis terus heret hajar ke alamanda. memula pi carik adiah kawen jiran kat kampung. pastu jenguk2 buku kat MPH sementara tunggu hajar pi solat. terbeli gak 1 novel. huhu.. tak per. lama dah tak beli novel.

Jalan lenggang2 carik tempat makan. tanya hajar nak makan apa dia jawab nak makan yee mee. hayoh! sudah ketagih makan yee mee plak minah ni. dulu saya yang yer2 promote kat dia. la ni dah ketagih. duk asyik nak makan yee mee je. so kitaorg decide makan kat food court je sebab hajar nak makan yee mee. saya malam memang jarang makan. so makan je yong tau foo.

Siap makan pi big apple donuts. nak beli donut untuk bebudak opis. dah janji kalau gaji nak banjer makan donut. so beli 18 bijik donut semalam. 6 bijik untuk adik saya. 12 bijik untuk kawan2 kat opis. so dapat free 2 buah kalendar. itu pun sebenar niatnya. beli donut sebab nak kan kalendar je. hehe.. beli atas rm15 dapat 1 kalendar. beli atas rm30 dapat dairi. semalam belian saya bernilai rm35.50. saya tak nak dairi. so mintak 2 buah kalendar. dia kasi. suka..

Balik simpan donut dalam peti ais. pagi tadi bawak pi opis. wah omputeh sangat kitaorg pagi tadi. semua pakat2 sarapan donut gitu. haha.. padahnya perut rasa lain macam. maybe sebab pagi2 dah makan benda yang sangat manis kot. nak jadik omputeh sangat la. tak der maknanya. kena sarapan makanan melayu jugak baru perut sedap. hehe..

Entry Maleh

Serius maleh giler nak apdet blog la ni. memalam balik tgk tv je. tak der nak online2 bagai. ingat nak balik kampung je esok ni. huhu.. padahal baru je 3 minggu tak balik kg. korang tgk je aa gambo kat bawah ni ek.

ain bergambar dengan ayam. "senyum.." kata ain pada ayam. huhu..


Ain makan ayam bakar. "cedap!" ;p

ok dah la. tu je nak apdet. terima kasih. huhu..

Saturday, December 12

Walimah Nora

Semalam kitaorg bertiga (saya, jalil ngan alya) telah menjalankan misi ke segamat untuk pi kawen nora. nora ni dulu classmate saya masa degree then bila dah keje, 'ter'keje kat tempat yang sama. so kitaorg adalah 'ter'kamceng w/pun sekarang keje bahagian lain2. huhu..

Seperti biasa bila sampai haruslah makan dulu kan. makanan org kawen cam biasa la. nasik kuning ngan ayam n daging. ada sayur sket. sedap gak org segamat ni masak ek. huhu.. saya makan ciput je. sebab dah kenyang makan macam2 sepanjang perjalanan. berjalan ngan mak buyung harus keje makan je dalam kete. hahaha..

Pengantin senyum lebar. inilah nora. cantek tak? hehe.. bini orang.. bini orang. hahaha.. masa ni kitaorg dapat panggilan dari sorang lagi geng kamceng dari jepun iaitu iryd. tu yang nora senyum lebar tu. tapi dia tak dapat nak cakap coz bz nak bersanding.



Orang tak ramai. cuaca pun tak baper nak panas tapi berpeluh gak la. kitaorg sibuk nak bergambar w/pun acara merenjis tak mula lagi. so dapat aa gambar sipi2 je. hehe..

Pengantin atas pelamin. gambar ni khas untuk iryd. iryd kawan kita dah kawen. hehe.. pasni ada kawan 'membuyung' sekali la. haha..

Yang ni juga untuk IRYD. tengah 'menyibukkan diri' tengok pengantin bersanding saya pandang belakang then nampak family ni. family iryd datang untuk raikan nora. ada lagi 3 org adik dia mai tapi tak masuk plak dalam gambo. hehe.. yang penting gambar umar ada kat sini. hehe..

Kami ngan pengantin. kelam kabut bergambar sebab sibuk nak balik. ye perjalanan kami masih jauh tau. terpaksa aa gerak awal sket. janji dapat tengok nora sanding. pada nora n hubby selamat pengantin baru!

Friday, December 11

Mas Kawen Selangor Naik RM300.00


Bila pahang punya nak naik jugak? huk huk..

Monday, December 7

Kenangan Jeti Penambang

Apa persamaan gambar di atas? huhu.. ye kami memakai tudung yang sama. beli bersama di tempat yang sama gak tau. hoho.. kat mana kami tu? kami kat tebing sungai tahan dan sungai pahang. sajer masing2 gatai datang ke tepi sungai untuk tengok sungai. bleh? huhu.. pada saya banyak kenangan sungai tu. dulu nun di seberang sungai adalah sekolah menengah saya. duk asrama tapi tiap2 bulan balik kampung saya akan naik bot untuk balik semula ke seberang sini. nostalgik betoi kan.

Inilah jeti ke sekolah menengah saya. jeti ni jugak digunakan bagi sesiapa yang nak ke taman negara ikut jalan air. tapi selalunya diorg guna jeti batu langgup. selalu kawan2 saya masa sekolah dulu nak balik taman negara naik bot kat jeti ni lah. kalau ikut jalan darat lalu kat kampung saya. tapi untuk ke seberang still kena naik bot. saya paling ingat ada beberapa org kawan sekolah penah jatuh dalam sungai ni depan mata saya. puncanya tak der orang pegang bot masa naik ke jeti. orang depan naik dengan tak sengaja tertolak bot ke tengah n kawan saya tu tak pandang bawah terus melangkah. debush..!! terus ke dalam air. sib baik pakcik bot cekap. terus terjun selamatkan kawan saya.

Aritu saya pegi ke sana dah tak banyak bot tambang untuk ke seberang. mungkin orang lebih suka guna jalan darat dari guna jalan air kot. lebih selamat. hampir 15 minit kitaorg berdiri kat tepi sungai baru nampak pak cik bot jalankan botnya. ada 2 orang penumpang. pak cik tu saya nampak pusing 4 jeti untuk ambek dan turunkan penumpang. dulu2 tambangnya tak sampai seringgit. sekarang tak tau lah baper. hajat hati teringin jugak nak ke seberang. sajer jalan2 tengok2 pekan kuala tembeling dah dah lebih 15 tahun saya tinggalkan.

Tapi sebab musim2 ujan ni kan. takut plak nak naik bot. lagipun dah lama sangat saya tak naik bot. so tak jadik aa pi. teringin nak ke seberang untuk tengok sekolah lama. jumpa auntie yang ada kedai runcit tempat kami student selalu beli barang keperluan hari bila outing hari minggu. lalu di antara lorong yang ada kedai2 kecik kat tepi jeti penambang yang jual macam2 barang2 dapur. wah kenangan betoi. nak jugak melawat sekolah lama. tapi mungkin tak naik bot kot. better ikut jalan darat. bila? entah la. saya tak penah ikut jalan darat ke sekolah tu. huhu..

Sunday, December 6

Makin Addicted

Saya bukan pemain games tegar. tapi tau aa men games2 kat komputer. tak der aa buta sangat sampai tak reti men games langsung. dan sebelum ni games bukan aa prariority saya kalau on komputer. kalau dah tak der keje sangat n dah boring men internet n wat kije saya tutup je pc. langsung tak terpikir nak men games pun.

Ada satu hari tu cyn kasi saya games. ada aa dalam 10 games. memula maleh nak men. yelah memang saya tak suka men games kan. tapi ambek aa jugak. mana tau kot2 rajin nak men. memula buh kat laptop opis. pastu buh kat laptop. pastu dah berjangkit kat laptop adik. lastnya kami semua giler men games. huhu.. tapi setakat tu je la. abeh level men semula pastu dah abeh mula smeula. tu je la keje saya. gilo tak gilo.

Sampai satu ketika saya bising2 tak reti men games kat facebook. ada plak makhluk tuhan yang rajin nak ajo saya. datang meja saya semata2 nak ajar saya men games kat facebook. jasa hang aku kenang sampai bila2 la. huhu.. nampaknya aku lagi terer dari hang. dah potong level hang dah ni. haha..

Sekarang masalahnya saya dah addicted ngan games kat facebook. balik dari mahkamah bleh ingat games dulu dari kije yang menimbun2 tu. gilo2. kadang2 duk leka ngan games langsung lupa nak bukak blog pun. bahaya ni. sampai blog pun dah lupa nak bukak ni. rasanya saya patut buang tabiat tak bagus ni. games sudah over shadow blog maa.. agak2 cam ner nak kasi slow down men games ni ek? ada cadangan tak?

Nota tangan kanan : abehlah pasni duk usung laptop je la. nak men games punya pasal huhu..

Saturday, December 5

Belum Pegi Dah Penat

Esok nak pi langkawi. sonok? tak! huhu.. pi wat kije beb.. bukan pi jalan2. kalau pi jalan2 memang melompat la sukanya. belum tentu dapat jalan2 pun nanti. tah2 3 hari tu duk la terperap dalam hotel. langsung tak ke mana. lagi satu tak excited sebab saya baru lagi pi langkawi ngan family bulan 5 aritu. so rasa excited tu takder dah.

Ni belum pegi lagi ni dah penat. sebab pi naik kete. bayangkan perjalanan 6 jam nanti dengan naik kete waja. amboi! menyebutnya je dah naik semput dah ni. belum jalan lagi. badan dah tua2 ni tak larat aa nak jalan jauh naik kete lagi. balik kampung tu terpaksa drive. kalaulah ada kapal terbang landing depan umah saya mesti naik kapal terbang balik kampung tiap2 bulan. hohoho.. berangan!

Friday, December 4

Penat Otak & Jantung

Seminggu ni memang giler. kalau tak pikirkan keje lama dah saya giler kot. huhu.. mula dengan sms yang masuk pada ari raya haji kedua dari PO saya mintak kumpulkan saksi untuk briefing sebelum bicara kes arini. lepas dapat sms tu tido dah mula tak baper nak lena. jap2 jaga.. jap2 jaga.. mimpi tak yah cakap la. mimpi pasal kes tangguh la. mimpi pasal OKS ngaku salah la. memacam la. tak tenteram betoi idup. oleh kerana kes tu cuti terpaksa dibatalkan. saya sepatutnya cuti sampai 1/12 terpaksa balik 30/11 sebab nak kumpulkan saksi dan siapkan semua dokumen terlibat.

Mula ari rabu 2/12 hidup semakin teruk. tak terurus. huhu.. pepagi lagi kena bertolak ke melaka untuk briefing saksi. w/pun saya akan dipanggil sebagai saksi paling last coz saya IO tapi seperti biasa IO diperlukan di mana2. nak tak nak terpaksa pegi untuk bincang n briefing sekali ngan PO n saksi. rabu tu datang tak bawak baju untuk bermalam kat melaka. so petang terpaksa patah balik ke putrajaya. soalan untuk saksi keempat tak sempat siap. gilo. dari pukul 10.30 pagi duk kat kerusi sampai kul 5.00pm punggung duk melekat je kat kerusi. lunch pun tak. itu pun briefing tak siap. giler tak giler. patah balik putrajaya terus ke opis. siapkan eksibit semua. fotostat semua eksibit mengikut permintaan PO. pukul 9.30pm baru balik umah.

Semalam dalam pukul 9.30 pagi gerak balik ke melaka. terus ke MPAG untuk ambek pengesahan untuk cukai taksiran pengadu. sib baik urusan lancar je. pastu terus check in hotel, solat then terus ke PTG sebab saksi ketiga belum brief. kena ke sana untuk bincang n brief saksi ketiga. lepas siapkan briefing n susun eksibit terus gerak ke hotel. otak dah beku gilo. jantung plak debar2 nak pi mahkamah.

Kuar dari hotel dalam 7.30 pagi. terpaksa kuar awal sebab nak kena ambek saksi di cheng. saksi tu takder kenderaan. sebab dia kena kasi keterangan arini dan sebagai IO yang baik saya ambek dia kat umah n bawak pi mahkamah. baik betoi IO ni kan. huhu.. sampai mahkamah 8.30am. jumpa ngan OKS. bleh dia tak kenal saya. hehe.. borak punya borak dia kasitau lawyer dia tak bleh datang coz ada kes kat tempat lain. ingat tangguh aa kes. hati dah gembira2 sebab mungkin tangguh kes coz lawyer tak datang. rupanya judge suh jalan kes jugak.

Saya sepatutnya tak yah nak debar2 aa kan sebab saya tak beri keterangan arini. tapi tak der maknanya. saya rasa saya lebih debar2 dari saksi2 lain. kes ni kira kes sulung siasatan saya sepenuhnya yang bicara. penah ada sebelum ni tapi just IO gantian. pastu OKS ngaku salah plak. tak der aa bicara. tapi saya still kena duk kat bilik saksi coz saya kena dibuat pengecaman. w/pun buat pengecaman tak perlu nak cakap apa2 saya berdebar macam nak tercabut jantung. giler kan.

Dalam kul 3.00pm kes ditangguhkan ke bulan 1 tahun depan. banyak keje kena buat lagi ni. lepas bincang2 ada 1 2 saksi lain nak kena panggil. so semua pun kena buat rakaman tu. ada jugak saksi yang dah ada kena buat rakaman semula untuk kuatkan kes sket. harap2 kitaorg menang la kes ni. w/pun sebenarnya kitaorg tak kisah pun sebab ni macam kes percubaan tapi kalau menang itu satu bonus untuk pasukan kitaorg. bak kata PO saya "kalah menang lain citer, yang penting kita cuba yang terbaik!"

Wednesday, December 2

Sempoi

Sempoi dak header baru cek tu? oklah kan dari tadek. cek mana nak reti buat header cantik2. janji ada sudah. tu nasib baik nak letak. kalau tak togel je aa header cek tu. oklah nak dekat kul 1.00 pagi. esok pepagi cek nak pi melaka plak. ada briefing ngan saksi. jumaat ni ada bicara. puh2.. mintak2 OKS ngaku salah lagi. berdebar cek nak jadik saksi ni. huhu..

Tuesday, December 1

Usaha Kungfu Panda

Yey! akhirnya dapat gak tgk kungfu panda. baru abeh ni. sonok2. dari 29hb aritu masa tayangan pertama kat HBO duk gedik2 nak tgk. tapi 29hb kat kampung. astro kat kampung tadek movie. so tak dapat tgk. duk tunggu aa balik umah sewa baru nak tgk. duk tgk astro view tu bila lagi ulang tayang citer tu. siap letak reminder kat hp takut terlepas tayangan. huhu..

Sepatutnya saya bercuti sampai arini kat kampung. tapi oleh kerana ada keje yang sangat mendesak saya terpaksa balik ke umah sewa semalam. rugi cuti 2 hari. tapi apa kira. saya cuti gak. pi opis jap je pastu balik umah. nak jugak cuti. huhu.. oleh kerana saya balik umah sewa awal bleh aa tengok kungfu panda arini. arini tayangan dia kul 3.00 pagi, 7.00 pagi ngan kul 5.15 ptg. hahaha.. tau detail tu. itulah gunanya astroview tu. huhu..

Saya memula dulu tengok citer ni kat wayang. tgk ngan sapa lupa dah. lama dah pun kan citer ni. tak tau naper saya suka citer ni. padahal katun je. tapi kalau tengok di sebalik yang tersirat tu banyak pengajaran dia citer ni. bukan setakat citer katun budak2 je. saya paling suka bila ayah po cakap,

"Untuk jadikan sesuatu istimewa tak perlu ramuan rahsia,
hanya perlu anggap ianya istimewa dan ianya dah jadik cukup istimewa"


Satu lagi tentang kepercayaan. memula shifu langsung tak caya yang po tu dragon warrior tapi bila oogway kasi semangat dan cakap kepercayaan tu ada dalam diri shifu n kalau shifu percaya po boleh jadik kungfu yang hebat mesti akan jadik kenyataan. dengan itu shifu dapat ajar po kungfu dalam masa singkat w/pun po langsung tak penah belajo kungfu sebelum tu sebab dia tanam kepercayaan dalam hati dia yang po adalah dragon warrior. betoilah kalau kita percaya dengan sesuatu benda tu tak mustahil dia akan berlaku. yang penting percaya. jangan cepat putus asa. usaha je sebab bila kita percaya semua benda bleh jadik. usaha kan tangga kejayaan. tuhan dan janji kalau kita usaha kita mesti dapat. so usahalah selagi bleh!

Friday, November 27

Hari Ini Hari Raya

Tapi saya tak pakai baju raya pun. beriyer2 lah pagi tadi gosok baju raya. sudahnya pakai kain nya je tak sampai sejam dah salin pakai suar. betoilah tahun ni raya cam tak raya je. orang datang pun tadek. kitaorg pi umah orang jangan cakap la. memang tak der lah kan.

Naper raya haji kita kena rasa camni. rasa tak macam raya. padahal raya haji takbir berkumandang 3 hari. raya puasa pas solat raya dah tak bleh takbir raya dah. raya haji ada ibadah korban tapi raya puasa takder. mungkin raya puasa sebab kita puasa sebulan kot. sebab tu excited lebih nak raya. ada ke org buat baju raya haji? tak penah dengar kan. tak baik tau korang 'menganaktirikan' raya haji. sama lah jugak dengan org yang menulih ni pun. huhu..

Saya penah tak balik kampung masa raya haji n saya yakin ada ramai yang penah tak balik kampung time raya haji kan? jangan tipu. tak baik. dosa. huhu.. saya penah sekali je la. masa tu study lagi kat jb. tengah struggle buat tesis masa tu. giler kalau tak lulus. oleh kerana hari raya korban terpaksa lah saya berkorban tak balik kampung demi mengenangkan tesis yang tak siap2 tu. sib baik akak jiran sebelah sedekah ketupat ngan rendang. dapat aa rasa sorang sket. huhu..sedey plak bila kenang balik.

Saya gak penah balik kampung masa raya haji sampai petang raya. masa tu kije kat kl. tak der kete lagi time tu. balik nek bas. tiket beli on the spot. mana nak ada ye dak. w/pun org tak baper nak balik tapi tiket bas still abeh tau. so terpaksa aa naik bas lambat sket. sampai aa petang dalam pukul 6.00pm. sedey gak masa tu. tapi apa nak buat. gitulah cara org merantau. haha..

Sekarang ni bila dah ada kenderaan sendiri petik jari je nak balik bila. tinggal nak tak nak je nak balik. rasa agak2 nak balik start enjin terus pecut. 2 setengah jam pastu terpacul depan umah mak. huhu.. selalu gak la buat cam tu. sib baik mak ayah bukan jenis rajin berjalan. kalau tak sampai umah takder org. padan muka. huhu..

Thursday, November 26

Selamat Hari Raya Korban

Selamat hari raya korang. tak sangka plak saya rajin menulih malam2 raya ni kan. ngantuk ni sebenarnya tapi maleh nak tido. esok raya dah. tapi naper cam tak rasa nak raya ek? huhu..

Pepagi tadi hantar mak pi hospital. dia nak ambek ubat dia. balik singgah kat dowin mak nak beli barang2 jahit dia. dowin tu kedai jual barang2 jahit. ada gak jual bunga2, kelengkapan kawen, kain pasang pun ada jual. ramai plak tempah baju sekolah tahun ni kat mak. so kena aa beli barang2 jahit.

Balik dowin singgah pasaraya. beli barang makanan. huhu.. kitaorg kalau duk umah memang keje makan je sampai tak penah rasa lapo. kat umah saya gak minum air manis. kalau kat umah sewa memang duk teguk air tawar je tiap2 hari. bleh kira baper kali je minum air manis. ingat pas balik pasaraya nak singgah HPA sat. tapi ramai giler org kat jalan nak masuk ke area HPA tu. so cancel then terus je balik umah.

Sampai umah ayam dah potong, bawang lada dah siap tinggal nak mesin n perah kelapa je. tapi untuk wat lemang memang satu haram tak siap sebab tiap2 tahun pun tu mak je buat. kitaorg langsung tak penah usik. so kena gak tunggu mak balik baru buat kecuali raya haji tahun lepas. tahun lepas mak kena tahan kat wad. luka bedah dia bernanah. sehari sebelum raya baru kuar. petang baru sampai umah. so nak tak nak terpaksa aa kitaorg buat2 pandai je wat lemang nya.

Tahun ni mak ambek alih balik tugas dia. wat lemang. ayah plak seperti biasa tukang bakar lemang. ni tiap2 kali raya pun memang wajib sebab dia tak menolong masak kat umah. so keje dia tiap2 kali raya bakar lemang je. lain2 semua kitaorg buat. nak suh saya tok sah harap la. nak idupkan api pun tak reti. tak penah idup kecuali dengan pertolongan minyak gas. huhu..

Ye lemang kami dah siap. buat 5 batang je. tapi 2 batang dah selamat masuk perut. esok idang je la 3 batang. kot kalau abeh kita pakat2 minum air je la raya ni ek. nak kata idang kuih memang tak der la. huhu.. tetiba plak ilang idea. selamat hari raya aa korang ek. maaf zahir batin huhu..

Monday, November 23

Berjaya..! Berjaya..!

Lama kan tak apdet blog. padahal sabtu ahad duk la mengadap internet. tapi apdet nyer tak jugak. tak der mood nak apdet. laptop saya tak bleh bukak farmville. eee.. sakit ati betoi la. ari minggu tu duk bz mengodek laptop tu. gigih dengan baca tuto nyer semua pun still tak bleh nak bukak. sudahnya mood mau apdet blog ilang sudah. semua keje pun tak buat. lastnya tutup tv tutup laptop zzZZzzzZzz.. sepanjang ari. nikmat betoi. haha.. sampai malam langsung tak bleh nak tido. mata duk kedip2 je.

Malam ni pun mata duk kedip2 jugak. tak der plak ngantuk. abeh la. virus tak moh tido sudah menyerang. petang tadi balik keje terus mandi n solat asar. siap solat duk golek2 ngan mimie atas katil. akhirnya dedua lena. gilo betoi! jaga2 dah kul 7.30 malam. sib baik dah solat asar. kalau tak babas la jawabnya. tengah gosok baju bob call ajak kuar makan. katanya pas berita kul 9.00. saya jawab okey!

Siap gosok baju belum kul 8 malam lagi. so bukak laptop siap2 nak sambung buat artikel majalah yang dah lama tertangguh. kena siapkan jugak malam ni coz esok ada satu lagi 'karangan' nak kena siapkan. kali ni untuk big bos plak. kena buat teks ucapan penutup bengkel nanti. mak aii.. satu kije plak lagi. lama dah tak buat2 ucapan bagai ni. nak bantai kot mana pun dah tak ingat. dapat plak kije ni pagi tadi. sib baik ada teks ucapan dulu2 bleh aa tiru2 ngan modified sket2. pun kena siapkan esok. sebab lusa gue sudah mula cuti. yahoo..!!

Ni baru je siapkan artikel majalah tu. sajer apdet blog sket memalam eh! dah lebih kul 1.00 pagi rupanya. bila mau tido ni. internet slow giler malam ni. lelagi pakai IE. giler lembab. sajer install mozilla balik lepas konon2 uninstall aritu untuk install browser lain. farmville punya pasal aa tu. abeh semua browser saya try. tapi hampeh! satu pun tak bleh nak bukak farmville.

Pas install mozilla bukak blog. teringat nak apdet. sambil2 tu bukak aa facebook. tangan ringan je bukak farmville w/pun tahu tak bleh nak bukak. sedapkan ati saya bukak sebab nak send free gift kat kawan2. pas send gift try tekan butang play dan MENAKJUBKAN! saya bleh bukak kebun saya malam ni. yey!!!.. BERJAYA. rasa cam nak buat sujud syukur je sebab berjaya bukak farmville malam ni kat umah! hehe.. masuk kali ni dah banyak kali duk bukak katup games tu. punyalah teruja punya pasal. oklah saya nak masuk tido la. malam ni tido sambil senyum. GEMBIRA!


p/s : punyalah susah payah baca tuto semua, uninstall n install browser baru semua. chait! rupanya sesenang tu je. tak per. pengalaman. huhu..

Thursday, November 19

(',')

ADA YANG PERASAN TAK? SAYA DAH TUKO TAJUK BLOG DARI ..ALL IN MY HEART PADA ..MACAM-MACAM SAYA. NAPER? ENTAH! NAK MEMBUDAYAKAN BAHASA MELAYU KOT. HAHAHA.. SILA GELAK BERAMAI2 ;P

Tuesday, November 17

My Feberet Boy n Girl

Ini dua orang makhluk lelaki n pompuan adalah anak jiran saya. pompuan nama ain n laki plak nama akim. ain umur 2 tahun 3 bulan cam tu n akim dah form 1. diorang 2 org ni adik beradik. jauhkan jarak diorang. ingat akim dah bongsu dah. rupanya 'teraksiden' plak. lahir aa ain masa akim darjah 5. dari kecik suka bertandang ke rumah mak saya dan jadiknya macam rumah diorang.

Amboi ko ain. silang panggung kaki ek ;p

"ini ain punya" kata ain pada mak long.

Si akim ni susah sket nak bergambar. so kena aa ambek gambar curi2. kalau suh pose memang tak der aa nak ambek gambar dia. jangan main2 mamat ni. kecik2 dah ada gepren. minggu lepas saya balik siap tunjuk gambar awek kat saya. cute! siap kasi biodata tu. biasa aa budak2. hehe.. ain plak kalau suh berpose terus tak reti nak senyum. so kalau nak ambek gambar dia kena ambek spontan. kalau tak mesti berdiri tegak n muka masam. tak paham betoi.

Dua2 pun memang rapat ngan kami 1 family. akim tu dari kecik memang kat umah tu aa tempat dia tido-baring-makan-mandi-tgk tv semua. dah macam umah dia dah. kalau mak dia tak der kat umah kitaorg aa dia merempatnya. huhu.. tapi best. saya kan tak der adik laki. so kira akim ni adik laki kitaorg la. best gak kongsi2 cerita ngan dia. kami pernah kipnep akim ni bawak jalan2 sampai ke kl pun. mak dia plak memang tak kisah. dulu kecik2 kalau tak der kat umah carik je kat umah kitaorg. kompem ada punyalah. kalau malam sikit punya susah nak suh balik. tektik nak tido umah kitaorg ialah tutup lampu siap2. then nanti mak dia tak kan carik dah coz ingat satu umah dah tido. hehe.. so selamat aa dia tido umah kitaorg malam tu.

Ain pun dah nampak cam tu gak perangainya. tapi tak penah lagi tido malam kat umah. kecik lagi pun. nak bawak jalan2 pun tak baper nak berani. minah ni buas sket. takut kang bawak jalan2 ilang anak orang. minah ni pandai nyanyi tau jangan tak caya. kalau petang2 kitaorg bawak pi main buaian kat taman kompem dia nyanyi. ala.. nyanyi lagu budak2. mak saya kan banyak koleksi lagu2 rakyat ni. ajar kat dia ingat plak tu. hehe.. minah ni gak suka giler main kat luar umah. kalau dah main kat luar memang payah nak bawak masuk balik. kecik2 ni bleh umpan2 lagi. selalu umpan ngan makanan la. huhu.. cam kucing plak. dulu kecik2 takut gile ngan kucing. kucing bunyi pun bleh nangis. la ni dah beso jumpa kucing je mesti nak hempuk2 kucing tu. gile ganeh la minah ni.

P/s : bila tanya ni buah apa? ain jawab BUAH CAWIT! huhu.. mentang2 anak peneroka sawit. semua buah pun cakap buat sawit. huhu..

Musim Peksa

Esok dah nak mula SPM rupanya ek. itupun dengar kat era pagi tadi. kalau tak memang tak tau pun bila masanya spm. kang sedar2 dah lepas je. huhu.. lamanya saya dah tinggal kan spm. bayangkan saya spm tahun 1996. la ni dah tahun 2009. dah nak masuk 14 tahun pun. saya plak tak der adik yang sekolah lagi. apa citer pasal sekolah pun kitaorg satu family tak tau w/pun umah depan sekolah je. tiap2 ari nampak budak2 pi sekolah so dengan itu kami tahu sekolah tak cuti lagi. itu je. hehe..

Pagi tadi kat era fm duk citer pasal persediaan spm bagai. tetamu dia dr fazley. macam2 tips yang diberi sebelum, semasa dan selepas menduduki exam. dan macam2 masalah juga yang diceritakan. pasal harapan ibu bapa. budak2 yang tertekan nak pi exam n macam2 lagi la. ada yang tak bleh tido la. berdebar2 la. takut la. memacam la.

Takut ke nak spm? entah. saya tak penah rasa takut nak pi exam masa sekolah. bukan sekolah je. masa study kat u pun cam tu. tak tau naper. tak rasa apa2 selalu la. huhu.. memang tak der perasaan kot. cikgu or pensyarah kata exam, saya study 2 jam camtu malam sebelum exam pastu esok terus pi exam tanpa ada perasaan takut or berdebar. prinsip saya masa study kalau dah tak bleh buat tu tinggal je. hantar je kertas kosong. huhu.. tapi alhamdulilah sepanjang saya jawab exam tak penah plak antar kertas kosong. 2 baris ayat pun saya gigih gak jawab n antar. rekod saya jawab exam 10 muka surat tau. haha.. tetiba teriak di situ. apa aa saya merepek tu kan. hajar cakap dia nak pi spm berdebar tapi tido still lena. huhu.. saya tido jangan cakap la. lena selena lenanya. bom jatuh pun belum tentu sedar. hahaha..

Lain orang lain rasanya kan. ada yang takut sampai tak lena tido. sampai mimpi2 pun ada. cam bercinta tu. mandi tak basah, tido tak lena mengenangkan exam. takut tak lulus. nanti mak marah. abeh la.. saya pun penah rasa fail. mana plak tak penahnya. biasa aa orang suka study last minute n memain cam saya kalau tak fail bohong lah kan. yang penting cepat sedar diri la. usaha lebih sket dari biasa. usaha ke? usaha aa lebih 5% dari biasa cam tu. 5% cukup la. kang banyak2 pandai sangat susah plak. haha.. dasar pemaleh!

Untungnya mak saya tak penah plak marah beriyer2 kalau saya fail sampai pukul2 bagai. dia bunyi2 tu biasa la. namanya mak kan. kalau tak bunyi tu bisu namanya. huhu.. dengar je. jangan jawab. dosa. pastu usaha 5% lebih. nanti lulus dia diam la. kalau lulus cemerlang lagi dia suka. petua tu. sila ikut. hahaha..

Oklah untuk korang2.. eh! adik2 yang nak ambek spm tahun ni study smart tau. tak yah nak study hard2 sangat last minute ni. jangan paksa sangat otak tu. kang pecah payah. langsung tak bleh nak pi exam esok. huhu..

Bukan Salah Ibu Mengandung

Naper aa kalau dekat2 nak raya maleh datang bertandang? huhu.. ayat tak agak2. mentang2 aa tengah buat satu artikel formal untuk majalah. semua jadik ala2 formal gitu. tak penah dibuat2 saya buat artikel formal sejak tinggalkan zaman belajo. baper tahun dah ek? kalau buat2 karangan zaman2 sekolah, form 5 dah tinggal 13 tahun tapi kalau zaman2 jawab esei 20 patah perkataan adalah dalam 4 tahun kot. lama aa tu kan. itu pun karangan zaman sekolah selalu pun dapat C je. mana penah dapat A pun. C tu nasib2 baik je. kalau tak dapat D dah cukup baik. saya memang fail betoi bab2 ngarang ni. cam ner lah bleh ada hobi nuleh blog sekarang ni pun tak tau la. selalu mengarut dalam blog ni guna bahasa pasar je. citer suka ati. kata ..all in my heart kan. harus aa tulisan sesuka hati ni je. huhu.. ilang tatabahasa2 yang cikgu bahasa melayu ajar masa sekolah dulu. ni kalau cikgu bahasa baca ni kompem pengsan. hahaha..

Raya dah dekat korang. kalau mengikut kalendar arini adalah 29 zulkaedah. hari tengok anak bulan. malam ni dato' ungku apa tah nama dia akan umumkan bila tarikh raya haji. saya dah apply cuti. korang dah? huhu.. dengan kebenaran mak saya dan baki cuti yang banyak saya telah cuti secara bermaharajalela. huhu.. jangan carik saya selama seminggu yer. blog ni pun entah2 tak apdet masa cuti nanti. saya mahu bermaharajalela makan lemang je raya ni. apdet2 blog ni mungkin tak der masa kot ;p

Artikel maleh nak buat. semalam baru buat separuh je. cyn suh buat 3 muka surat. semalam dah tuleh 2 muka surat. citer kat kepala ada separuh lagi sebelum bleh buat penutup atau kesimpulan. kalau jadik 4 muka surat cam ner ek? itu masalah paling besar kalau kasi saya menuleh. memula macam maleh. pastu rasa tak der idea. pastu rasa tak ingat cerita. semua dok rasa. tapi bila dah mula nuleh mula lupa diri. tak sedar meleret2 tah apa2 saya ngarut.akhirnya panjang jugak. tak paham betoi dengan diri sendiri. huhu..

Sebab tu saya suka tulih blog kot. tapi tulis blog ngan tulis artikel formal lain sket feel dia. tulis blog bleh tuleh suka2 hati je. tatabahasa, peribahasa semua tak payah nak jaga. tapi buat tulisan formal semua nak kena jaga. kira kalau tulis artikel formal kena sopan santun sket la. cam lalu depan bakal mak mertua bongkok cam rukuk solat subuh gitu. kalau tak mak mertua tak jadik nak wat menantu plak kang. huhu..

Sebab tu sampai sekarang artikel formal saya masih 2 muka surat tapi blog dah 2 kali apdet. padahal tulis blog bukan ada idea pun. tapi jari laju je menaip benda bukan2. tulis artikel formal kena pikir dan sopan santun. saya ni bukan ayu sangat pun nak control2 sopan. oleh kerana cyn cakap artikel ni nak sebelum ujung bulan, nanti ujung bulan aa saya sambung plak kot. mesti masa tu entry blog dah beranak2 tapi artikel formal masih 2 muka surat. hahaha.. bukan salahku. orang yang rajin tulis blog tak semestinya bleh tuleh artikel formal yer adik2. wah! dalam entry pun dah pandai berkiasan cam karam singh walia sejak2 buat artikel formal ni. ;p

Monday, November 16

Iskk..

Macam mana mau buat kije ni. mata makin teruk sakitnya. ngadap pc 5 minit pun dah kelabu2 mata. nak tuleh artikel untuk majalah lagi ni. dah aa banyak citer dah lupa. duk tanya kawan2 pun semua pakat lupa. kalau saya tipu2 je bleh dok? huhu.. nak ngadap pc lelama memang tak bleh sekarang ni. cam ner mau siapkan kije? kena tuleh tangan dulu kot kan. iskk..!

Wednesday, November 11

Rumahku Syurgaku

Ramai yang tanya tak boring ke duk umah sorang2. eh! jangan salah sangka. saya ada osmet. tapi dia jarang ada kat umah. orang tinggal sorang kat opis. harus aa banyak kije kan. hahaha.. so saya memang dah biasa sangat tinggal sorang2 kat umah. rutin saya tiap2 ari pun sama je.

6.45am ke 6.30am - bangun tido. dah terbiasa. kadang2 2 minit nak 6.30 saya dah terjaga sendiri. tapi golek2 dulu dalam 6.40-6.45 baru betoi2 bangun. kadang2 6.50 baru bangun. huhu.. bangun terus pi bilik air cuci2 muka sket then ambek wuduk n solat subuh.

7.00am - lipat2 selimut n kemas2 katil. kalau osmet tak der saya kasi mimie makan dulu baru pi mandi. mimie biasanya kalau tak tido ngan saya dia dah siap2 tunggu depan pintu bilik nak mintak makan. tapi kalau dia tido ngan saya kadang2 kul 3.30am dia dah sibuk2 kejut saya mintak makan. haru betoi aa nak makan kul 3.30 pagi. kalau ari cuti selalu kalau tak sambung tido saya tgk tv. tapi kadang2 tv tengok saya hahaha..

7.20am ke 7.30am : pi kije.

8.00am - 5.00pm : kije la. tapi kadang2 ada gak men games ngan chatting. hahaha..

5.10pm ke 5.20pm : dah sampai umah. dulu sebelum ada peraturan kena punch 3 minit selepas waktu balik tepat kul 5.00 saya dah punch. giler awal nak balik. haha.. sekarang dah tak bleh so dalam 5.05 baru turun bawah punch. mimie biasa dah tunggu depan pagar or atas pagar. kalau dia jauh, nampak dia lari2 balik bila nampak kete saya sambut saya balik.

5.30pm : pas bukak pintu wajib kasi mimie makan dulu. kalau tak dia sibuk duk ngeko saya je sampai nak jalan pun susah. duk pusing2 kat kaki saya. kalau ada tali kat badan dia kompen saya terbelit huhu.. siap kasi mimie makan baru duk n pasang tv. tukar2 channel carik citer best. kalau tak der saya akan gosok baju. saya memang akan gosok baju ptg pas balik keje ataupun malam. tak der keje lah nak gosok esok paginya. rugi tido ku kena bangun awal semata2 nak gosok baju. ;p

6.00pm ke 6.30pm : mandi n solat asar. saya jarang sangat solat asar sebelum mandi. mesti mandi dulu baru solat asar. tapi kalau nak masak biasanya saya siap2kan bahan2 masak. potong2, kupas2 semua baru mandi. kang siap solat asar campak je lam kuali.

7.00pm - 11.00pm : biasanya kalau masak pas maghrib baru makan. makan sambil tengok tv ye anak2. huhu.. pas makan baru konsentret tgk tv. tapi kalau citer tak best saya on laptop n chatting or men games. selalunya memang citer tak best pun. huhu.. dalam seminggu saya tgk 2 citer je. 1 isnin 10 malam awan dania ngan rabu 10.00 mlm CSI. lain2 tu kalau tetiba rasa cam best tgk la. kalau tak tv tgk saya men games or chatting la. huhu..

11.00pm ke 11.30pm : tido. ZZzzzZZZz..

Umahku syurgaku tu. duk umah saya sonok apa. seriusly sekarang saya jarang sangat kuar. kalau ada pun kuar time adik datang. tu pun paksa diri kuar. ikut ati memang maleh nak kuar. tapi sian plak diorg duk terperap je kat umah. tak kan nak suk diorg ikut saya terperap kat umah kan. kuar aa gak teman diorg.

"tak boring ke duk umah?" jawapannya tak. kalau boring tgk tv saya bleh surfing internet. kalau boring surfing saya tgk tv balik. kalau citer still tak best saya bleh tido or men2 ngan mimie. kadang2 cuti 2 hari sabtu ahad saya langsung tak bukak grill umah pun. pintu je bukak. giler tak bersosial kan. tak per. saya tak kacau org n harap org pun tak kacau saya. ;p

Tuesday, November 10

SAYA SAKIT..!!

Saya sakit mata.. tunggu masa nak pecah tu. tetiba ngeri plak bayangkan mata tu pecah then darah kuar buak2. haha.. over di disitu. doakan kesihatan saya ek. huhu.. sekali lagi over di situ. cam lah sakit teruk nak mati kan. ;p

Monday, November 9

Tak Moh Pi Dah Pasni..

Jumaat aritu cik dee datang ambek kete. dia nak 'pindah' dah. so nak kena angkut barang la. so kitaorg konon2 nak pi aa jalan2. tapi kali ni sajer gatai jalan2 kat kl di hujung minggu menaiki kenderaan awam. lamo gilo tak jalan2 nek tren. teringat masa duk keramat dulu. tetiap ari pi kije nek tren. memula kitaorg plan nak pi KLCC. lama giler tak pi sana. dulu masa keje kl umah 5 minit je dari KLCC. sehari 4 5 kali pun bleh pi. la ni nak pi KLCC ambek masa sejam (termasuk jem) so agak maleh nak melangkah. huhu..

Tapi nak pi KLCC kena naik putra. kitaorg plan nak parking kat erl je. kalau nek erl turun bandar tasik selatan kena naik komuter pastu tukar kat kl sentral sebelum nek putra. banyak kojo plak hai. kalau nak nek erl pi kl sentral pun bleh tapi tambang eh mahai lah plak. musim2 belum gaji ni agak tercekik aa nak bayar tambang sampai rm10.00 sehala kan.

So cancel pi KLCC. plan pi midvalley plak. pi midvalley senang. nek erl turun bandar tasik selatan. pastu tuko komuter terus turun midvalley. so dengan gigih dan gagahnya kitaorg pi aa tunggu erl. dalam 10 minit erl mai. naik. wah sojuk ja. sampai bandar tasik selatan turun n tunggu komuter. mai ai. orang sket punyo ramai lahai. dah aa tren ala2 lambat. tren sampai je ponuh!. cam mana nak nek ni. nak tak nak tolak je la. sib baik lah den kocik. tapi agak tak bernapeh gak la. nasib baik 2 stesen je. kalau tak mau pengsan dalam tu. kaki plak langsung tak gerak ni. tegak je.

Pas jalan2 buang maso (duit takdo nak buang, so kita buang maso yo lah) tiba time nak balik. lagi sekali keadaan yang sama berlaku. kali ni lagi teruk lah. den raso dah tersepit tulang selangka dah ni ado lagi orang tolak nak gak masuk lam tren. iskk.. iskk.. sib baik aa den ala2 ayu. kalau tak mau den jerit je. abang komuter tu saje je tutup pintu lambat2. patutnya dah nampak penuh tu tutup je lah. orang selagi yang tutup memang selagi boleh nak gak masuk.

Paling best den langsung tak pegang apa2. lentok kiri kanan harap badan orang je. kalau orang kiri kanan depan belakang jatuh den pun jatuh lah. tapi dalam keadaan yang lebih teruk dari sardin tu, dengan kaki tangan badan semuo tak bleh gerak memang agak mustahil lah nak jatuh kan. kalau org mati dalam tu pun kompem mati berdiri lah jawabnya. huhu..

Tragis betoi la kejadian tu. dalam hati menyosal gilo sebab tak pi nek kete. kot kalau terperangkap dalam jem pun tak der la den tersopit cam tu. nak adbencer lah konon. ambek kau. bukan lagi adbencer, dah sampai tahap ngeri dah tu. pasni memang tak lah nak jalan2 nek tren masa hujung minggu lagi. tobat2..

Tak moh nek tren hujung minggu dah!! huhu..



Nota Tangan Kanan : Den tuleh nogori sempeno n9 menang piala malaysia aritu yo. hahaha..

Thursday, November 5

Problem Sudah Solve

Banyak plak entry saya arini kan. tak per aa. pasni seminggu saya tak yah wat entry dah hehe.. tak der just nak kongsi kejayaan saya me'repair' saya punya blog list yang prob aritu. sekarang sudah kembali kepada asal. gembira2. banyak hit saya jatuh akibat perkara ini. saya beriyer2 apdet tapi kat bloglist sendiri dan kawan2 still kuar entry lama gak. so orang mesti agak saya tak apdet kan. 3 minggu tu masalah ni berlarutan.

Arini dah tak bleh tahan dah. surf jugak cam ner nak solve masalah ni. orang kata usaha tangga kejayaan kan. dengan gembiranya saya umumkan prob saya sudah solve. tapi tak tau aa sampai bila bleh bertahan sebab ada yang guna cara yang sama tapi prob still tak solve pun. tapi untuk sementara oklah kot. cyn ngan jalil tak moh belajo ngan otai ni ke untuk solve prob korang tu. hahaha.. agak berlagak di situ.

Nota tangan kanan : Saya tak pandai ngajar. try klik kat sini. mungkin bleh bantu nak solve prob tu.

LADS Berkubur

Dapat info dari en. razani my x lecturer from utm. course kitaorg (ijazah sarjana muda kepujian pentadbiran dan pembangunan tanah) akan jumud sesi 2010/2011. sedihnya dengar. teringat tahun lepas beberapa org lecturer dari jabatan LADS (arwah dr. asiah, cik man & dr. kathy) datang meeting ke NRE untuk fight supaya LADS kekal tapi nampaknya usaha tu tak berjaya. nak buat macam mana kan. dekan dah kasi kata putus. terima je lah. sedihnyer.. :(

Diskaun PTPTN pada pemegang ijazah kelas dua atas


KUALA LUMPUR - Pelajar yang memperoleh keputusan ijazah kelas dua atas mungkin diberikan diskaun amaun pembayaran balik pinjaman pelajaran yang diperoleh daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, cadangan itu kini dalam pertimbangan kementeriannya atas dasar ia boleh memberi kesan positif daripada segi pembayaran balik pinjaman.

"Saya rasa diskaun itu boleh menggalakkan lebih ramai pelajar mendapat keputusan cemerlang termasuk ijazah kelas dua atas,'' ujarnya di sini semalam tanpa mahu mengulas kadar diskaun yang mungkin diberikan.

Saya setuju 150%. sila buat secepat mungkin yer hehe..

Kucing disahkan dijangkiti selesema babi

Kucing disahkan dijangkiti selesema babi
05/11/2009 3:01am

WASHINGTON 5 Nov. – Seekor kucing di Iowa disahkan positif influenza A (H1N1) sekali gus menjadi kucing pertama dijangkiti wabak pandemik ini, lapor Pertubuhan Perubatan Veterinar Amerika Syarikat, semalam.

Kucing berusia 13 tahun itu dipercayai dijangkiti virus tersebut daripada penghuni rumah tempatnya tinggal.

Ia bagaimanapun telah pulih sepenuhnya dan tidak akan menjangkiti sesiapa pun.

Anjing dan kuda dikatakan turut boleh dijangkiti pelbagai jenis virus selesema, tetapi sehingga kini masih belum ada binatang ini yang dijangkiti wabak selesema babi ini. – Reuters

Baru duk sebut2 aritu. tengok dah kena. abeh aa mimi pasni. kena kuarantin la kat umah tak bleh bersosial nampaknyer hehe..

Tuesday, November 3

Perut Ngada2

Masalah betoi! tetiap petang balik keje dah set kan kepala malam ni tak nak makan. malam ni tak nak makan. konon2 diet la. makan malam kang gemuk. huhu.. chait! tak der maknanya. dah gemuk dah pun huhu..

Petang semalam balik kije tekak terasa nak makan coklat. dari tengahari lagi dok terbayang2 coklat. balik je terus pi kedai runcit kat umah. nak pi carefour maleh. pi kedai runcit sudah. beli coklat pastu 'terambek' biskut oat pastu 'terambek' lagi eskrim. giler banyak. sape nak makan ni?

Balik lepas maghrib makan semua benda tu. tapi perut still rasa tak sedap. tak kenyang aa makan benda2 tu. eee.. perut ni ngada2 betoi. lastnya kul 9.00 mlm saya bantai masak spegeti. masak simple2 ajer udah. makan sendiri. apa yang ada je letak.

Antara bahan spegeti simple saya. presentation tak nak kalah ngan cep wan tu. haha.. sedap? sedap je. kalau tak, tak der aa licin kan hehe..

Malam ni plak konon2 lagi sekali tak nak makan malam. makan lite2 sudah. eskrim ada lagi. coklat pun ada lagi. bleh aa buat lapik perut sementara nak tido. lagi sekali perutku ngada2. nak tak nak kul 8.30 mlm kelentang kelentung kat dapur masak. kali ni masak suka ati namanya. nama pun tak tau nak letak apa. ini aa padahnya suko no tgk AFC tu. masak pun main campak2 je feeling2 cam jamie oliver hehe..

Ini aa makanan saya tu. seperti biasa harus lah sedap kan. haha.. eh tapi tak tipu memang sedap maa.. ada ayam black paper. tak kaler itam sebab buh sket je black paper ngan kentang rebus then goreng sama drip ayam tu. thumb up!

Konon2 mau diet la. takut gemuk la. tak der maknanya. kalau dah mula masak pun kul 9.00 malam agak2 kul baper saya makan? pastu tido. huish.. abeh la. gemuk pasni ;p

Sojuk!

Baru la nampak cerah sket arini. nampak panas. kalau tak duk asyik ujan je manjang. dari minggu lepas duk asyik la ujan je. petang je ujan. kalau tak ujan duk mendung semedang. maklum dah dekat bulan 12 ni kan. dah nak mula musim tenkujuh lah katakan. tak lama lagi ada aa berita banjir kat tv tu.

Tapi banjir sekarang tak kira musim dah. dia nak datang dia jadik je. lelagi banjir kilat tu. pantang ujan lebat sket. kadang2 tu ujan tak sampai sejam pun banjirnya sampai sehari 2. pengalaman banjir? terjadi kat umah sendiri tak penah ada. tapi mengharungi banjir ada aa sekali 2. siap kena naik bot tu nak nyeberang banjir. nostalgik betoi ;p

Bab2 ujan ni saya suka time tido je. tido sejuk2 best. lelagi aa bilik saya tu ala2 banyak dosa kan haha.. panas je sepanjang masa. kalau ujan tu nikmat betoi tido. tido pakai selimut tebal ngan berstoking dan berhimpit2 ngan mimi. sangat syiok!

Tapi yang tak bestnya duk kat opis la. dah aa opis ni sejuk tahap air batu. pastu tambah lagi ngan cuaca sejuk kat luar lagi aa mencucuk2 ke tulang itam sejuknya. rasa duk kat kutub utara plak (macam penah pi kutub kan ;p). dah sejuk2 kan mula aa berulang ke toilet. duk sejam nak buang air. pastu duk lagi nak buang air lagi. penat den berulang ke toilet. dah aa air kat toilet pun sejuk semacam je. gigil2 tangan kena air.

Jari2 pun dah start biru dah ni. itu le kelemahan saya. tak bleh sejuk sangat. mula aa jari2 naik biru lebam je. kadang2 tengok jari sendiri pun takut. tapi tu belum tahap sejuk giler aa. saya kalau sejuk giler hidung pun sejuk. cam hidung kucing hehe.. time ni mula lah rasa nak piknik kat jalan raya depan opis ni sambil baring2 feeling2 tepi pantai hahaha..

Monday, November 2

Bagus La..

Lepas lebih kurang seminggu kejadian kemalangan di Kilometer 1.5, Persiaran Selatan, Jalan Kajang-Dengkil depan umah saya. saya tengok dah tak der lagi pemandu2 melintas sepanjang divider kat situ. yang bawak motor pun dah tak der berani melintas kat area tu. alhamdulilah insap jugak diorang ek. jangan insap jap je. kang lama2 wat balik. ambak aa iktibar dari kejadian tu. jangan dah terhantuk baru nak terngadah. wah! cam karam singh walia buat laporan je kan.

Saturday, October 31

Kopak Den

Tadi sepagi kejenya 'ngubat' kete je. mula dengan sebis kul 10 pagi pastu melarat2 ke bangi sebey tayar. tayar belakang yang nyaris2 buat kitaorg accident aritu tak tuko2. dengan tayar tu saya dengan beraninya dah buat 3 kali perjalanan jauh. 2 kali ke melaka n sekali balik kampung. giler berani kan. alhamdulilah tak der apa yang jadik kat saya dan saya selamat pegi dan pulang sebab saya drive slow giler. bayangkan patutnya pi melaka bleh sampai dalam 1 jam ke 1 jam suku saya sampai lebih 2 jam. balik kampung plak patutnya bleh sampai dalam 2 jam setengah ke 3 jam saya sampai dekat 4 jam. giler slow saya drive.

Pastu siap sebis kul 11.00 terus berdesup ke seksyen 9 bangi untuk tuko tayar plak. cepat kan sebis. sejam je dah siap. itulah untungnya kalau buat apointment dulu. kalau tak buat appointment memang agak berjanggut gak aa nak nunggu. ye saya jumpa kedai tayar yang menawan hatiku. sebab tu secepat kilat ke sana tuko tayar plak. kat pusat sebis kena rm 100++ dah. kopak2..

En. kete yang tengah debar2 gayat duk atas.. eh apa nama binatang ni ek?

Tayar en. kete sudah di tanggalkan. haha.. en. kete dah tak der kaki ;p

Memula ingat nak pi makan masa tayar ditukar. uncle tu cakap dalam sejam. bleh aa pi makan kan. tapi akibat masing2 (saya pi ngan hajar) tak penah nengok proses tayar ditukokan n masing2 terkagum ngan macam2 alatan kat kedai tu kitaorg sanggup melangut tepi kete tu tengok uncle tu wat keje. bila uncle tu guna satu2 alatan kitapun cakap serentak "oo.. cam tu.." ataupun "oo.. guna cam tu". giler masing2 jakun ni. haha.. lawak2.

Pas penat berdiri sajer lepak dalam kedai plak. sejuk sket kan ada aircorn. depan mata ada macam jenis sportrim plak. sebab tak der pelanggan lain abeh semua pekerja kedai kasi tumpuan penuh kat kitaorg 2 org. rasa cam vip pun ada. bermula aa citer pasal sportrim. dengan ayat skema saya tanya budak yang jaga kat situ,

"bleh awak citerkan kat saya pasal sportrim?"

Budak tu dah tak der keje agaknya panjang lebar terang kat kitaorg. cam tu lah. cam ni lah. masing2 pun melopong je dengar. kagum2 hahaha.. tetiba uncle yang tukar tayar kitaorg tu datang. siap bawak lagi sportrim tu buat demo kat tayar kete saya. lupa nak snap gambar. kalau tak bleh tunjuk kat sini. giler cun lah kete gue tu kalau pakai sportrim yang uncle tu suggestkan. pikir bukan kete sendiri je. kalau tak agaknya dan2 tu saya tuko sportrim tu. ;p

Borak sket punya lama. uncle tu saya rasa tak der keje sangat kot. abeh semua tip2 pemanduan dia citer ngan kitaorg. kitaorg pun lopong sekali lagi dengar. hahaha.. sibuk sangat berborak sampai lupa dengan kete yang dah siap tuko tayar tu. kena rm 300++. huh! kopak lagi sekali gue. ni cam ner nak idup ni? lagi 4 minggu baru gaji tau. uwaaa.. makan lalang aa pasni ;p

Thursday, October 29

Kitaorang 3 Beradik

Baru pas gosok baju

Baru pas mesin kain

Baru pas makan sate.. brupp.. alhamdulilah..

Tetiba cam nak bercerita kat sini. agaknya mood dah mari kot kan. nak citer apa ek? citer pasal diri sendiri je la kan. senang. kot nak ngutuk2 pun diri sendiri. tak bleh nak marah diri sendiri. haha..

Kami hanya 3 beradik. tiga2 pompuan (girl power! huhu..). umur selang 2 tahun. kalau sorang darjah 2 sorang lagi darjah 4 n yang sulung (den lah tu) darjah 6. cam tu la berterusan sehingga abeh sekolah menengah tingkatan 5. ye kami 3 beradik semua sekolah setakat tingkatan 5 je. tak der pun yang masuk form 6. eh tapi saya penah masuk form 6 2 minggu kat SMJ. abeh 2 minggu bersamaan abeh minggu orientasi saya dipanggil ke U. huh! penat kena dera. kalau tau U nak panggil takder maknanya nak seksa diri kat form 6 tu. huhu..

Mak lahirkan saya (anak sulung) lepas 8 tahun kawen. 8 tahun tu. lama kan. mak lahirkan saya masa umur dia 35 tahun. mak kawen umur 27 tahun. betoi! saya penah tengok surat nikah mak ngan ayah. gigil2 nak baca sebab tulih jawi. haha.. maklum saya ni agak buta jawi. kalau slow2 bleh aa. kalau suh baca laju2 tah apa2 aa saya sebut kang. ;p

Kitaorg adik beradik masa kecik tak reti bersosial. seriusly! korang bleh interview mak saya kalau tak caya. huhu.. kitaorg hanya pandai kawan bertiga je. kesian betoi. main bertiga. makan bertiga. tido bertiga. semua bertiga lah. yang paling saya ingat kalau pi kenduri. tak kira aa kenduri kawen ke, kenduri doa selamat ke, kenduri bersunat ke, kitaorg tak kan berlekang dengan mak. mana mak duk kat situ aa kitaorg duk. kalau mak bangun abeh tiga2 ikut bangun. lapang tempat duduk. haha.. ate dah bila bangun, empat2 bangun haruslah tempat duk lapangkan. ;p

Cam belangkas! mengikut je ke sana ke mari. yelah dah namanya tak reti bersosial. harus aa takut nak berkawan kan. duk je melekat ngan mak. sama gak kalau balik kampung. ngan sepupu2 pun tak reti nak berkawan. so kejadian yang sama jugak berlaku. mana mak ngan ayah pegi kitaorg wajib ngeko. mak siang ikan abeh ketiga2 ikut siang ikan. mak makan abeh ketiga2 makan. haha.. lawak plak bila ingat.

2 minggu lepas masa lepak umah mak cik lepas balik hospital mak ngan mak cik dok la bercerita pasal kitaorg kecik2 dulu. citer2 pastu gelak. huh! tak sopan betoi gelakkan anak sendiri hahaha.. tetiba mak cakap kat mak cik saya,

"Ini bila dah beso tak sangka plak bebudak ni jadik cam ni"

Huh! terharu plak saya dengar. betoi gak kan. tak sangka kitaorg 3 beradik yang takutkan orang dulu sekarang dah beso bukan main berani lagi. hahaha.. bukan berani apa la. dah pandai berkawan. bleh berdikari. tak bergantung pada mak ngan ayah lagi. pandai je uruskan diri sendiri masing2 pun. masing2 pun sambung study kat tempat yang jauh2 plak tu. hidup je plak kan. tak der plak nangis2 masa mak ngan ayah antar masuk U dulu. eh tipu plak. ada aa nangis sket. tapi tak der aa meraung2. biasa aa kat tempat baru. semua pun agak sedih aa kan jangan nak bohong ek..

Saya sendiri tak sedar yang kitaorg 3 beradik yang berjaya mentransform diri kitaorg dari orang yang tak reti langsung bersosial pada yang terlebih sosial. haha.. tak der aa terlebih. lebih skettttt je. huhu.. kiranya kitaorg dulu dah kena transformasi aa dari budak2 AF tahun ni ;p. cuba bayangkan kalau kitaorg tak berubah2 dari dulu sampai sekarang apa agaknya jadik kan? kompem kitaorg 3 beradik melepek je aa kat umah sampai arini jadik katak yang tak tau citer dunia luar. huh! ngeri betoi nak bayangkan.

Tiga beradik yang telah ditransformasikan ;p

Wednesday, October 28

Mood Talak Mali..

Tak der mood nak apdet blog sekarang sebab blog list problem. w/pun tak der kena mengena2 ngan apa yang saya apdet tapi cam frust aa sebab tak bleh nak tgk recent apdet kawan2. nak kena bukak semua link list satu2 untuk tgk saya yang apdet n siapa yang tidak. penat mak nok! apa prob dia ek? saya sorang je kena ke korang pun kena gak? oklah nanti2 aa saya apdet ek. tunggu mood mari dulu.

Amir & Family

Cam mana nak mulakan citer ni ek? aritu nuar datang opis ada jemputan jamuan perpisahan untuk dia dan beberapa org lagi kawan2 yang dah transfer. tak sempat nak wat jamuan lagi kan masa dia transfer. so alang2 jamuan raya kitaorg buat sekali dengan jamuan perpisahan.

Time lepak2 tu sajer mintak tengok gambar amir anak dia. pastu terus suh bluetoothkan ke hp saya. nak masukkan dalam blog. saya kan suka kongsi2 cerita dengan kawan2. mostly kawan2 mesti baca blog saya. so kalau saya tau or dapat apa2 citer lebih senang saya masukkan dalam blog ni then semua org pun bleh baca. tak perlu nak bertepon2 bagai. jimat!

Amir pakai songkok. cute! huhu..

Amir dah beso. yelahkan dah 7 bulan. tak kan makin kecik kot kan.

Dan akhir sekali gambar amir ngan mummy n daddynyer. wah mummy daddy gitu. tak der aa. apa tah amir panggil mak ngan ayah dia. tak penah plak tanya. kitaorg jarang jumpa amir sebab mak ayah amir tak duduk sekali masa dia lahir dulu. amir duk ngan mak dia. mak amir ngajar. tak dapat satu tempat ngan ayah dia. so duk asing2 la kejap. pas amir lahir n umur baper bulan tah baru ayah amir dapat transfer. saya pun penah jumpa amir 2 kali je. sekali time 'terjumpa' sama2 makan kat secret recipe n sekali lagi masa amir wat lawatan kat opis beberapa hari sebelum daddy dia pindah ke melaka.

Harap amir cepat2 membesar bagai johan tau. nanti bleh wrestling ngan daddy. hahaha..

Saturday, October 24

Potato Wedges Cyn

Tadi petang pi alamanda sat. balik2 cyn dah ada kat umah. masuk umah tetiba nampak ada sekantung kentang kat atas mesin basuh. ye mesin basuh. umah kitaorg mana der kabinet dapur bagai. buh je la mana sempat. jangan letak kat lantai udah le.

saya : beli kentang? kan kentang banyak lagi tu
cyn : a'ah, aku nak buat potato wedges untuk majlis makan2 malam ni.
saya : oo..
cyn : tapi resepi tak der.

Secepat kilat surf internet carik resepi. itu aa untungnya ada internet ni. semua benda bleh carik dalam tu. mak ayah je tak der. haha.. ye jumpa! senang je nak buatnya. nak resepi? nanti last saya kasi. kita abehkan citer dulu ek.

Lepas cakap kat cyn bahan2 yang diperlukan dia pun mula masak. saya sekali2 jenguk gak. first time ni minah ni masak yer2 depan saya. kalau tak tu asyik2 masak air, sup ngan megi je. haha.. teruja gak nak tengok ;p

Tengah tengok2 tv,

cyn : kak ija nah ko rasa. naper tak rasa cam kfc punya ek?

Hoh! ko ingat ko anak sedara kolenel kfc tu ke? haha.. sedap aa tu. buatan tangan sendiri memang cam tu. yang kfc punya tu dia dah awet. pastu ada aa rempah2 rahsianya yang dia buh dalam tu. sebab tu rasa dia lain sket.

Saya terus klik! klik! ambek gambar sambil cakap "aku buh dalam blog yer.." :)

Eh hampir lupa nak kasi resepi ek. ok kat bawah ni resepi nyer. cuba la. sodap!

bahan A
Kentang (ikut suka korang aa nak baper bijik kan)

bahan B
tepung gandum
serbuk lada hitam
serbuk lada putih
kunyit
garam
gula

1) kupas ubi kentang, basuh then potong2

2) rebus ubi separuh masak. tapi kalau masak pun ok. kang goreng kasi masak kulit je sebab dalam dah masak.

3) bancuh bahan B dengan air agak2 cam nak buat goreng pisang.

4) celupkan kentang dalam bancuhan tepung dan goreng. n siap!

Friday, October 23

BAJET 2009

Pembentangan bajet dah abeh. terima kasih kat DS najib sebab kasi bayaran khas pada kitaorg yang bergred 41 -54 sebanyak rm500. yelah dari tak der rm500 pun duit ye tak? memang aa kalau ikutkan hati tak cukup n sket kan. tapi dari tak der rm500 pun bleh la. bersyukur je la dengan pemberian itu w/pun tak pueh hati. haha..

DS najib juga bermurah hati memberi penjawat awam membuat pinjaman komputer setiap 3 tahun sekali. pada siapa2 yang tak der pc lagi tu bleh aa buat pinjaman. 3 tahun sekali tu. kalau 10 tahun bleh dapat 3 pc la. pastu benti keje bukak cybercafe je. untung gak. hahaha..

Banyak gak benda2 yang best masa DS najid bentang bajet tadi. paling best student2 la. macam2 inisiatif dapat. antaranya yang best :

1) Pakej netbook dan jalur lebar kepada pelajar universiti dengan bayaran RM50 sebulan selama 2 tahun. Tawaran oleh Telekom Malaysia kepada 100,000 pelajar di semua universiti tempatan bermula 1 Januari 2010. - Yang best pada student2 baru la sebab dia kasi tawaran 2 tahun. yang tak bestnya cybercafe la. bila semua student dah ada broadband sendiri kompem tak pi cc dah. banyak aa cybercafe bungkus pasni. ;p

2) Diskaun tambang 50% tambang perkhidmatan kereta api jarak jauh kepada pelajar berumur 13 tahun sehingga mereka masih bertaraf pelajar. - Best tu. pasni ketapi mesti penuh ngan student je la. 50% banyak tu. kalau tiket rm30.00 bleh dapat rm15.00. dah aa tambang ketapi lagi murah dari bas. makin sesak aa stesen ketapi pasni.

3) Menukar pinjaman PTPTN kepada biasiswa bagi pelajar yang berjaya menamatkan pengajian ijazah sarjana muda kelas pertama atau setarafnya bermula tahun hadapan. - Yang ni penah buat dulu tapi dah buang. la ni dia buat balik. memang aa berbaloi. tapi lagi berbaloi kalau dia hapuskan terus charge perkhidmatan untuk semua student. huhu..

4) Menganugerahkan biasiswa nasional kepada 30 pelajar terbaik di kalangan yang terbaik berasaskan merit sepenuhnya. - Yang ni no komen. ;p

Dengan bertambahnya inisiatif ni buat saya rasa nak study plak. best tu macam2 dapat. cam tambang tu kerajaan kasi 50% dari umur 13 sampai selagi bergelar pelajar tau. tak kira tua mana pun student tu lah kan. huuuu.. best2.

Bagi pembayar cukai plak ada beberapa inisiatif diberi. antaranya

1) Penurunan 1% kadar cukai pendapatan individu maksimum dari 27% ke 26%. -Yang ni tak der kaitan ngan saya sebab saya tak layak lagi bayar cukai. maklum org gaji agak kecik.

2) Pembayar cukai individu dibebaskan cukai pendapatan sebanyak RM500 bagi mereka yang melanggani jalur lebar. - Saya suka dengar pengumuman ni. kerajaan sangat prihatin dengan teknologi namanya. haha.. tapi seperti di atas saya masih tak layak bayar cukai. so tak dapat aa pengurangan cukai w/pun saya guna broadbeng kat umah.

Ada juga pengumuman yang mencekik diri sendiri. hehehe.. ayat tak agak2. antara yang agak menjerut tengkuk adalah :

1) Kerajaan mencadangkan cukai perkhidmatan RM50 setahun dikenakan ke atas setiap kad kredit utama dan kad caj termasuk kad yang diberi secara percuma. Kerajaan juga cukai perkhidmatan RM25 setahun bagi kad kredit tambahan berkuatkuasa 1 Januari 2010. - Baru je pagi tadi borak2 ngan opismate kata nak terminate kad plastik ni. rupanya DS najib nak umum benda ni dalam bajet. nampaknya dah wajib terminate lah ni. huhu..

Banyak lagi yang DS najib umum dalam bajet tu tadi. banyak gak la inisiatif2 yang diberi pada beberapa sektor2 utama negara. saya bab2 sektor2 utama ni tak reti nak komen. saya komen yang ada kena mengena dengan saya. antara lain yang agak menarik seperti :

1) Kerajaan membenarkan kadar potongan caruman KWSP dinaikkan semula ke kadar 11 peratus secara sukarela berkuatkuasa serta merta dan mulai 1 Januari 2011 caruman KWSP akan dikekalkan pada kadar 11 peratus. - Pada siapa2 yang nak tukar dah bleh sekarang. pada saya biar aa kekal 11%. itu simpanan hari tua. hari di mana kita dah tak kuat nak kerja. at least ada aa sket untuk sara diri bila dah tua nanti. kalau dah simpan sikit, sikit aa untuk hari tua nanti ye tak? tak beza sangat pun 11% ngan 8% tu.

2) Bagi memastikan hanya kumpulan sasar diberi subsidi minyak, kerajaan akan melaksanakan satu sistem pengurusan subsidi minyak pada awal 2010. Sistem yang mesra rakyat ini akan menggunakan pakai MyKad. -Yang ni pun saya setuju. biar aa kumpulan sasar je dapat subsidi. takut ada orang yang tak disasar ambek kesempatan atas subsidi yang diberikan. yang rugi kita.

3) Sejumlah RM1 bilion disediakan untuk meningkatkan lagi perkhidmatan PDRM pada 2010. - Harap2 pihak PDRM bertambah cekap menangkap penjenayah n jenayah makin kurang.

Itu je kot yang ada kaitan secara langsung dengan kehidupan saya sekarang ni. banyak lagi subsidi dan inisiatif yang diberikan. cukup lah kot saya komen setakat ni. nak komen banyak2 apa hak kita betoi tak. bak kata mak saya bersyukur dengan apa yang diberi. apa yang saya komen ni pun pendapat saya je. lain orang lain pendapatnya. korang plak apa komen? ;p

Thursday, October 22

BONUS

Cuepacs, MTUC minta bonus 2 bulan

Oleh Syuhada Choo Abdullah
choo@bharian.com.my

KUALA LUMPUR: Cuepacs dan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) masing-masing memohon kerajaan memberi bonus dua bulan gaji kepada 1.6 juta kakitangan dan pesara perkhidmatan awam serta dan memperkenalkan dasar gaji minimum RM900 sebulan bagi semua sektor pekerjaan dalam Bajet 2010, yang akan dibentangkan esok.

p/s : dapat ke? berdebo2 ni. hahaha..

Tuesday, October 20

Kucing Jari 6

Aritu balik dari antar mak pi hospital singgah umah mak cik kat jengka. sambil2 menghantar barang sambil2 ziarah la. saya kan tak datang lagi umah dia raya tahun ni. huhu.. dan saya jumpa dia ni. si cute ni. serius kiut. rasa nak picit2 je. dah aa manja. paling istimewa empat2 jari kaki ngan tangan dia (eh! kucing ada ke tangan?) ada 6. kucing kan selalu ada 5 jari je.

Pueh nak ambek gambar dia ni. sibuk nak gerak2. bunyi plak bukan main nyaring lagi. eeeeeeee.. naper awak kiut sangat..

Cuba kira tu. betoi kan dia ada 6 jari.

Sebab kaki ngan tangan dia ada 6 jari so jadik aa cam ni. kaki dia kembang. huhu.. kalau dia jalan kiut je. cam kaki ronald mc donald tu. beso! hahaha..

Kad Privilege

Orang itu : Kami dari f**f** malaysia ingin memberi cik baucar tiket penerbangan percuma berserta kad privilege...

Orang Itu : Kami dari koperasi serbaguna **** . tahniah anda telah memenangi ...

Hoh! bosan betoi. tak abeh2 nak promote kad diorang tu. saya yakin org lain yang ada kad kredit mesti selalu dapat panggilan2 cam tu. saya bukan nak salahkan diorang. saya tau diorang pun bekerja untuk dapat customer. tapi kadang2 cara diorang tu salah. lepas kasitau benda yang konon2 kita menang baru cakap yang kena bayar semua. sepatutnya diorg kena terangkan awal2 yang kad tersebut kena bayar. tak kira aa bayar sekali seumur hidup atau cam ner pun.

Saya penah kena sampai saya dah kasi no kad kredit semua baru dia cakap semua hadiah2 tu kena bayar padahal sebelum tu saya dah tanya kena bayar ke tak dia jawab tak payah bayar. bila tanya balik tadi cakap tak yah bayar dia bleh belit plak cakap tak yah bayar bulan2. tapi bayar sekali seumur hidup. tak kisah aa bayar cara macam mana kan. itu maknanya still kena bayar. bagi saya itu adalah penipuan. kawan saya pun penah kena sampai dia charge dalam akaun. padahal takder pun cakap setuju dengan apa yang dia cakap.

Tadi ada lagi sorang telepon saya. yang lagi saya geram suara memang orang yang sama sebab dah banyak kali call saya tapi bleh ngaku dari syarikat lain pulak. yang buat lagi geram bila saya cakap elok2 dan lembut2 "tak per, saya tak nak.." dia bleh hempas telepon. tak der adab ke? cam tu ke cara ko nak dapat customer? dah aa ada unsur2 menipu. kurang adab plak tu. apa salahnya cakap terima kasih n letak telepon elok2. tak paham betoi la.

Monday, October 19

Kepentingan

Hidup sebenarnya satu perjuangan. Bak kata pepatah yang kalah jadi abu yang menang jadik arang. Perjuangan adalah satu perkara yang indah dalam hidup jika berani menghadapinya. Berjuang maksudnyer berusaha. Berjuang maksudnya tidak mengaku kalah. Dalam hidup ni sebenarnya jika mahukan sesuatu mahu atau tidak kita terpaksa berjuang. Perjuangan untuk mendapat kemenangan atau sebaliknya. Bila kita menang kita gembira. Tetapi bila kita kalah kadang2 kita salahkan pihak yang menang. Itu lumrah hidup.

Bagi saya jika kita telah berjuang (berusaha) tetapi kita tetap kalah itu juga adalah satu kemenangan. Yang penting kita telah berjuang. Kalah atau menang itu bukan persoalannya. Tapi dalam asyik berjuang kita kadang2 lupa satu persoalan penting. Bahawa kemenangan pada pihak sendiri adalah kekalahan dan kekecewaaan pada pihak yang satu lagi. Apabila kita terlalu pikirkan kepentingan sendiri (kemenangan) kita sebenarnya telah abaikan kepentingan pihak yang lagi satu yang kadang2 sebenarnya telah menganiaya mereka. sedar ke korang?

Kita sepatutnya redha dengan ketentuan tuhan. Kemenangan atau kekalahan dalam hidup adalah lumrah kehidupan. Kemanisan hidup akan dapat dirasai apabila kita dapat merasa kedua2 situasi tersebut. Semua eleman kena balance. Barulah nikmat hidup dapat dirasakan sepenuhnya. Dengan hanya merasa nikmat kemenangan semata akan membuatkan timbul rasa angkuh dan bongkak dalam hati. Manakala hanya merasa kekalahan semata pula akan membuatkan diri rasa serba kekurangan dan tidak berguna langsung.

Bagi yang merasa nikmat kemenangan harus diingat hidup umpama roda. Tidak selamanya kita berada di atas. Sampai satu masa kita akan berada di bawah. Bersyukurlah dengan nikmat kemenangan yang Allah kurniakan kepada kita selama ini. Allah maha adil. Kita juga kena percaya dengan konsep balasan. Setiap yang berlaku dalam hidup ini akan dibalas tak kira balasan baik atau buruk. Rasa bersyukur dan redha dengan ketentuan tuhan (setelah berjuang) akan membuatkan kita menerima dengan seadanya ketentuan yang telah tersurat.

p/s : ini baru betoi2 dari hati saya.. :)

Kenapa Berkahwin?

Holaa... lama tak apdet kan. cam biasa kalau balik kampung memang maleh nak apdet sebab internet kat kampung slow mengalahkan siput. so kita mula kan arini dengan sedikit tazkirah ye adik2. wah.. feeling2 ustazah ni. saya copy paste dari email. sila kan baca untuk mencuci minda sket pagi2 ni ek..

Saban tahun beratus malah mungkin mencecah ribuan rakyat Malaysia berkahwin. Dan sekiranya kita bertanya kepada mereka kenapa mereka berkahwin? Maka beberapa jawapan seperti di bawah akan kedengaran.

1 – Saya berkahwin kerana hendak mendapatkan zuriat.

Allah SWT telah berfirman :
Wahai sekalian manusia! Bertakwalah kepada Tuhan kamu yang telah menjadikan kamu (bermula) dari diri yang satu (Adam) dan yang menjadikan daripada (Adam) itu pasangannya (isterinya iaitu Hawa) dan juga yang membiakkan dari keduanya zuriat keturunan, lelaki dan perempuan yang ramai dan bertakwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan
menyebut-nyebut nama-Nya, serta peliharalah hubungan (silaturahim) kaum kerabat; kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawas) kamu. (QS an-Nisaa’)

2 – Saya berkahwin kerana saya memerlukan pertolongan seorang isteri untuk berbuat kebaikan dan melarang membuat kejahatan.

Allah SWT telah berfirman :
[9.71] Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan dan melarang daripada berbuat kejahatan dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat, serta taat kepada Allah dan RasulNya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana. (QS at-Taubah)

3 – Saya berkahwin kerana perkahwinan membuka pintu rezeki.

Allah SWT telah berfirman :
Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurnia-Nya kerana Allah Maha Luas (rahmat-Nya dan limpah kurnia-Nya), lagi Maha Mengetahui. (QS an-Nur)

4 – Saya berkahwin kerana saya mahukan bersenang hati, hidup mesra dan berkasih sayang serta belas kasihan.

Allah SWT telah berfirman :
Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaannya dan rahmat-Nya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikan-Nya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi
keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir.
(QS ar-Ruum)

5 – Saya berkahwin kerana sunnah Nabi.

Sabda Rasulullah SAW :
Diriwayatkan daripada Anas r.a. katanya : Sesungguhnya beberapa orang sahabat r.a. bertanya kepada isteri-isteri Rasulullah SAW mengenai amalan yang dilakukan oleh baginda secara diam-diam. Maka ada di antara mereka yang memberitahu bahawa dia tidak akan berkahwin. Ada juga yang memberitahu bahawa dia tidak makan daging dan ada pula yang memberitahu bahawa dia tidak pernah tidur di atas hamparan. Mendengar hal itu semua, Rasulullah SAW memuji kepada Allah dan bersabda,

“Apa kena dengan kaum itu, mereka berbicara itu dan ini, sesungguhnya aku mendirikan sembahyang dan aku juga tidur, aku berpuasa, berbuka dan aku juga berkahwin. Maka sesiapa yang tidak suka sunnahku, dia bukanlah golonganku iaitu umatku.”

6 – Saya berkahwin kerana saya nak jadi seorang suami dan seorang ayah yang soleh.

7 – Saya berkahwin kerana semua orang berkahwin.

8 – Saya berkahwin kerana saya dah tua. Saya tak nak orang panggil saya bujang terlajak.

9 – Saya berkahwin kerana nafsu saya bergelora.

10 – Saya berkahwin kerana saya rasa sunyi dan perlukan teman.

11 – Saya berkahwin kerana nak menutup malu, kami dah terlanjur.

12 – Saya berkahwin kerana kesian dekat dia. Saya nak bantu dia.

13 – Saya berkahwin kerana ayah dan ibu saya paksa saya berkahwin.

14 – Saya berkahwin kerana ada yang akan menanggung serba-serbi kehendak saya.

Sekiranya saya meneruskan lagi senarai ini pastinya senarai akan bertambah panjang. Dan saya tidak dapat menafikan bahawa setiap perkahwinan tetap mempunyai sebab yang tersendiri. Cuma kalau kita selidiki apa yang Rasulullah SAW katakan bila berbicara tentang perkahwinan,

“Dikahwini wanita itu atas empat perkara : harta, keturunan, rupa dan agama. Kahwinilah atas dasar agama nescaya kamu akan mendapat kebajikan.”

(Diriwayatkan oleh al-Bukhari (3/242), Muslim (2/1086), Abu Dawud (2047), Nasaie (6/68) dan Ibnu Majah (1858))

Kesimpulan, setiap perkahwinan mempunyai visi dan misi yang tersendiri. Sama ada dari al-Quran mahu pun dari hadis Rasulullah SAW, ianya telah menyatukan dua insan yang berbeza untuk hidup dalam satu bumbung dan berinteraksi, berkomunikasi dan berbicara sama ada secara fizikal mahupun secara batin. Visi dan misi ini yang memberikan kekuatan bagi seorang suami dan seorang isteri untuk menghadapi kehidupan di dunia.

Namun ramai yang terlupa kenapa mereka berkahwin? Apa matlamat mereka berkahwin? Ringkasnya sama ada untuk memenuhi tuntutan akal atau nafsu, batin atau zahir, emosi mahupun fizikal ianya adalah demi untuk kebaikan semua pihak.

Lantas kenapa timbul isu-isu seperti di bawah?
1. Suami/ isteri saya sudah tidak sehaluan.
2. Suami/isteri saya telah berubah.
3. Suami/isteri sudah tidak serasi
4. Suami/isteri tidak bertanggungjawab.
5. Suami/isteri sudah tidak saling cinta mencintai.
6. Kasih sayang sudah pudar.

Asasnya, ramai yang berkahwin kerana nafsu. Ini merujuk kepada ayat al-Quran dalam surah ali-Imran yang bermaksud :

Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia: kesukaan kepada benda-benda yang diingini nafsu, iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak; harta benda yang banyak bertimbun-timbun, dari emas dan perak; kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih; dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia. Dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya (iaitu Syurga).

Dan sekiranya kita merujuk kembali hadis Rasulullah SAW bahawa wanita dikahwini kerana empat sebab iaitu rupanya, hartanya, keturunannya dan agamanya, dapat kita simpulan bahawa ianya memenuhi sifat yang ada pada manusia. Kesukaan kepada rupa, harta dan keturunan namun perkara yang paling penting ialah agama kerana dengan agama sahaja kita akan kembali
kepada Allah SWT.

Jelas sekarang bahawa semua isu yang timbul di kemudian hari ada berkait rapat dengan matlamat perkahwinan.

Dari Amirul Mukminin, Abi Hafs Umar bin Al Khottob radiallahuanhu, dia berkata, “Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda : Sesungguhnya setiap perbuatan itu tergantung niatnya. Dan sesungguhnya setiap orang (akan dibalas) berdasarkan apa yang dia niatkan. Siapa yang hijrahnya kerana (ingin mendapatkan keredhaan) Allah dan Rasul-Nya, maka hijrahnya kepada
(keredhaan) Allah dan Rasul-Nya. Dan siapa yang hijrahnya kerana dunia yang dikehendakinya atau kerana wanita yang ingin dinikahinya maka hijrahnya (akan bernilai sebagaimana) yang dia niatkan.”

(Hadis riwayat dua imam hadis, Abu Abdullah Muhammad bin Ismail bin Ibrahim bin Al Mughirah bin Bardizbah Al Bukhori dan Abu Al Husain, Muslim bin Al Hajjaj bin Muslim Al
Qusyairi An Naishaburi dan kedua kita Shahihnya yang merupakan kitab yang paling shahih yang pernah dikarang)

Tuesday, October 13

Menatap Matamu

"kak, donlodkan lagu baru aril menatap matamu kalau xsilap tajuk dia" cik kim via sms.


"Ok" via sms.


Sepantas kilat on laptop dan donlodkan lagu tu.


Menatap matamu by aril

Sungguh indahnya hari berlalu
Menunggu kasih tambatan hati
Ingin rasanya selalu berbagi
Bersamanya kala suatu nanti

Andaikan kau jadi milikku
Selaluku nyanyikan lagu rindu
Andaikan kau dan aku bersatu
Dunia ini berseri selalu

Ku ingin dirimu dekat dihatiku
Berdua kita kan raih bahagia
Ku ingin dirimu turut merasa
Rasa rindu untuk menatap matamu
Menatap matamu

Bagaikan bintang nun jauh di sana
Terangi malam yang semakin gelap
Jika kau sudi menemaniku
Takkanku lepas walau sedetik pun

p/s : Siapa sudi nyanyikan lagu ni kat tinger gue?

DAH CAPAI 10,000

Yey! dah cecah lebih 10,000 hit. suko2.. tapi tak dapat capture 10,000 tepat. tak per aa.. yang penting lebih 10,000 kan. siapa aa yang bertuah tu kan masuk time 10,000 tu. anyway saya nak ucap tq aa untuk semua yang sudi jenguk2 kat blog comey ala2 mengarut ni. tanpa sokongan anda semua tak mungkin impian saya untuk cecah hit 10,000 tu tercapai. wah! dah macam ucapan menang award FFM gitu. haha.. eh tapi saya ikhlas tau. siapa2 yang dapat capture hit 10,000 tu jangan malu2 nak email ek kat crisda79@yahoo.com. tq very2 much aa pada semua. tanpa anda siapa lah saya. wah gitewww..!! ;p

Lagi 100

Sudah hampir angka 10,000. wah teruja ni. lagi 100 je nak sampai 10,000. bertahun nak tunggu tau.. harap2 dapat aa capture angka 10,000 tu nanti. sapa kalau masa masuk dapat angka 10,000 tu print screen aa ek n email saya kat crisda79@yahoo.com. kerjasama anda amatlah dihargai. terima kasih. huhu..

Monday, October 12

Saya Suka Gambar Ni

So sajer nak menyemakkan blog letak gambar giler glamer ni. huhu..

..Atau Nama Pena Saya Wajib Tayang

Kelako gilerlah citer PAPADOM ni. sakit perut saya gelak. kadang2 ada part2 yang orang lain dah abeh gelak tapi saya tak abeh2 gelak lagi. gilo.. penangan afdlin memang syiok!

Semalam saya pi tengok PAPADOM ngan 'biopren skandal' saya. haha.. ngan jalil la. korang tu mula aa nak pikir bukan2 tu. hehe.. kitaorg pi tengok show kul 7.30 malam. kat alamanda la. kat mana lagi. w/pun umah jalil jauh dari alamanda tapi saya telah memaksa dia datang jugak ke alamanda untuk tgk sama2 ngan saya. hahaha..

Kuar umah dalam 6.30 ptg sebab nak kena ambek tiket dulu. namanya booking kan. harus aa ambek. kang lewat langsung tak dapat. tu pun semalam penuh wa cakap lu. sib baik kitorg dah booking awal2. tu pun dapat belah tepi. hujung sekali plak tu. teleng2 kepala tgk movie. sib baik best. huhu.. lepas ambek tiket masing2 jadi orang beriman duk dalam surau sambil tunggu azan maghrib. tepat jam 7.04 malam masing2 laju2 solat. pastu terus ke gsc menunggu tayangan.

Serius citer PAPADOM best. memang tak sia2 filem ni menang filem terbaik FFM aritu. tapi tak bleh lawan sepi la. saya suka sepi by kabir bhatia. bagi saya sepi super terbaik. tak tau naper 100 kali tengok pun still tak jemu. siap beli vcd dia tu. kalau korang tak caya baik korang pi tengok sendiri PAPADOM. saya tak bohong. dalam babak2 sedih tetiba terselit secalit kelakar yang bleh buat kita ketawa tak sedar diri. afdlin memang giler.