Saturday, September 15

Cyn & Haleem Precious

3 ogos 2012 ari tu akhirnya cyn lepas terlebih due seminggu selamat lahirkan seorang baby cute yang diberi nama yang cantek iaitu hana nourisha. lahir ari jumaat tak silap. so sabu la baru saya gi tgk baby tu.
Alololo.. cute kan baby tu. keras kejung je saya pegang dia hehehe..
Hana Nourisha Haleem Izman. semoga jadik anak yang baik dan membanggakan ibu bapa kamu yer. membesar bagai johan dear!

Thursday, August 9

Minggu Ketiga Ramadan

Salam Ramadhan korang. dah masuk 20 puasa baru nak apdet blog hehe.. alasan takder lain memang malas huhu.. alhamdulilah sepanjang 19 hari puasa ni tak penah lagi pi pasar ramadhan. semua masak sendiri. gigih kan kitaorg. ala masak simple2 je. nasik lauk sayur macam biasa. ada la sekali buat nasi jagung ngan ayam kurma n acar. ina plak penah buat nasik ambeng. saya gak penah buat puding triffle ngan kuih jagung kastard. ari minggu aritu kami buat BBQ ayam, kambing, pari ngan sotong. alhamdulilah sedap. tak beli pun makanan kami variasi gak huhu.. jimat pun jimat.

Minggu ni baru sehari buka puasa kat umah. tu pun ada lebih ayam panggang. ina buatkan kuah percik n tuang je kat ayam then masak sayur siap. ari selasa buka ngan qisha n mommynya kat alamanda. ala makan kat food court je. saya makan sizling yee mee je pun. kami keluar dah maghrib pun. so org dah takder. semua dha siap buka. kami je baru nak sibuk2 makan huhu..

Semalam plak wawa ajak buka puasa umah dia kat KL. gigih la saya naik erl gi KL sentral lepas opis. sampai sana ina ambek then terus ke umah wawa. nasib baik dah beli makanan siap2. sampai umah wawa dah pukul 7. biasa la bulan2 puasa ni mana2 jalan semua nak jem. tak paham betoi.  

Sampai sana jumpa la budak lasak ni. ini naufal anak wawa. mak aii lasak no budak ni. bila dukung mengeliat2 dia nak turun. sib baik saya nak ambek gambar dia beri kerjasama. kalau tak tu bergerak je. nak ambek gambar pun susah hehe.. pueh pujuk2 suh tgk kamera. kat umah wawa semalam kami buat stail potluck. beli je. tapi bukan saya yang gi beli. saya makan je. kalau dah namanya beli macam2 ada. murtabak, buah melaka, asam pedas, samosa, kari daging, sambal petai, pajeri nenas, siput sedut lemak, ayam golek, apa tah lagi dah lupa. tapi memang meriah la. lepas makan borak2 jap terus balik. mata dah melekat ngantuk. minggu ni tido tak normal gara2 sukan olimpik. gigih kan hahaha..

Wednesday, July 11

Nasi Ayam

Isnin aritu tetiba roh rajin datang. tetiba je rasa nak masak nasik ayam. sibuk carik resepi kat internet. jumpa satu resepi tapi lupa mana saya cilok hehe.. sebab roh rajin datang rehat tengahari saya dah keluar gi beli barang2. balik umah bersihkan ayam rebus pastu perap terus. blend sambal dia semua. kupas2 bawang semua sebab nanti balik tinggal masak je.

Pukul 2 ptg saya dah ada balik kat opis dengan tangan bau bawang putih hahaha.. petang balik terus kelam kabut masak2 semua. panggang ayam, masak sambal, buat sup, masak nasik, potong2 sayur pukul 6 saya n housemate dah mengadap nasik ayam huhu.. rasa boleh la setakat nak bukak kedai hahaha.. takder aa. rasa ok2 je. ada le rasa nasik ayamnya. nak resepi? ala carik je kat internet tu. saya pun main campak2 je ni. tetiba dah masak jadik nasik ayam. kira bertuah la kan huhu..



p/s : pasni nak try buat nasik hujan panas plak ;p

Tuesday, July 10

Sally Wedding

Sabtu 7/7/2012 sahabat saya sally selamat menjadi isteri orang dengan err.. tak tau baper kali lafaz sebab saya tak gi dia nikah hehe.. saya memula maleh nak gi kenduri ni sebab jauh pastu saya baru lagi balik dari kampung 4 hari sebelumnya. tapi kenangkan dia dah beriyer2 mengajak saya pun terpaksa la 'bergolak bergadai' gak datang huhu.. majlis dia buat kat umah kakak dia kat bandar jerantut. saya bertolak dari putrajaya kul 9.30 pagi camtu sebab plan sampai terus ke kenduri je. dalam 12.30 cam tu sampai umah pengantin. duk dalam 1/2 jam pengantin sampai. ambek2 gambar, teman adik saya makan terus balik. maleh mau lama2.
Sally diapit oleh anak sedara dia. majlisnya simple tapi meriah maklumlah ni majlis kawen terakhir untuk anak-anak pak ismail ni hehe..

Untuk sally n husband selamat pengantin baru. semoga kekal hingga ke akhir hayat dan bahagia selamanya amin..

Thursday, July 5

Al-Fatihah


Saya agak rapat dengan arwah masa di pahang sebab dia keje direct terus dengan saya. dia banyak bantu dalam hal-hal keje kat opis tu dulu. selalu cerita masalah peribadi dengan saya dan saya selalu cuba menolong setakat yang termampu. tak sangka semalam dalam pukul 4++ petang dapat berita dia telah pergi meninggalkan kita semua. meremang bulu roma masa dapat berita dari ex staff di pahang. arwah meninggal akibat accident masa ambil anak dia balik sekolah. tu memang rutin dia setakat yang saya kenal dia. tengahari balik rumah untuk ambek anak balik sekolah. malang berlaku tengahari semalam apabila arwah accident bersama anaknya. alhamdulilah anaknya selamat tetapi dia lebih disayangi Allah. terbayang2 lagi wajah arwah depan mata saya. paling tak bleh lupa dia yang tolong saya angkat barang-barang saya masa saya dipindahkan ke putrajaya semula dan dia hadiahkan sebuah buku untuk saya last day saya di pahang. katanya dia sedih saya akan pindah. dah takder bos yang boleh tolong backing dia dalam apa-apa masalah di office. masa tu saya hanya mampu senyum.

Al Fatihah untuk Allahyarham Khairul Nizam b. Abdul Karim. semoga rohnya dicucuri rahmat. amin..

Takziah untuk keluarga Allahyarham terutama wife n 3 orang anaknya. semoga tabah dan sabar menghadapi dugaan ini..

Wednesday, June 20

Random IV

1. Hari ni ada jamuan perpisahan untuk big boss. 25hb ni dia lapor diri kat tempat baru. dia pindah keluar terus dari jabatan n kementerian. perasaan? takder perasaan pun. lagipun dia dah lama kat sini n dia sendiri yang mintak pindah. dah dia kena pindah apa bleh buat kan. kita yang tinggal ni teruskan lah sisa2 perjuangan yang tak selesai2 ni huhu..

2. Patutnya minggu ni balik kampung. sebab minggu depan kononnya kena outstation. tapi outstation tu ditangguhkan plak sebab bigger boss pi obersea tak balik2 lagi. so budjet takder yang nak luluskan. cancel la balik minggu ni sebab plannya memang nak balik minggu depan. semalam tepon mak dia cakap rumah dah siap. terus teruja rasa nak balik kampung dan2 tu jugak. tapi mak kata takper la balik je minggu depan kalau tak bleh balik minggu ni. rumah tu bukan ada kaki pun nak lari2 hahaha.. pandai mak saya buat lawak ;p

3. Semalam tengok CSI. akhirnya watak cathrine ditamatkan. kononnya dalam citer tu dia ditawarkan keje ngan FBI. yelah dah 12 musim dia berlakon citer tu kan. maybe dah boring kot. so babai cathrine willows. harap2 ada buat kemunculan sebagai cameo bebila nanti. lepas ni CSI tinggal sara sidle n morgan je la sebagai bunga. takper. tinggal semua lelaki pun saya tetap tengok CSI :)

4. Hujung minggu ni sorang2 kat umah. housemate tak balik lagi dari melancung bersama family. apa nak buat ek sorang2. nak gi jalan2 dah pokai. maklum la isnin baru gaji hahaha.. oo maybe saya kena habiskan baca buku2 n novel2 yang banyak2 saya beli tapi belum buka2 lagi tu. ada 8 novel, 10 majalah n 1 buku yang tak keluar lagi dari plastik untuk saya baca. mak ai giler banyak. tu pun ada hati duk belek2 novel online lagi tu hihihi..

5.  Esok dah 1 syaaban korang. sebulan je lagi nak puasa. pastu raya yey! eh. ;p tahun ni raya kena ambek cuti lebih la nampaknya. tak nak balik time2 jem. fobia hahaha.. nasib baik la jugak cuti giler berlambak lagi. tah bila nak cuti tah la. takper la tak abeh kita claim je. dapat gak duit hehe..

Oklah tu je. maleh dah nak nulis. tata..

Tuesday, June 19

Rindu Kuantan

Ahad aritu keluar gi jumpa niza. kawan masa kat PTGP dulu. tapi dia pindah labuan sebelum saya pindah balik putrajaya. sembang2 dia citer one of my staf kat sana ada blog. so baca la blog dia. tetiba terus rasa rindu ngan kuantan hahaha.. tapi rindu kat makanan je la. rindu kat cendol, rojak n nasik kukus sebelah bank rakyat. rindu nak makan mee kuah ngan mee calong beserah, rindu nasik minyak tg api huhu.. saya rindu gak kat puding raja. memang tak dapat dah la nak makan kot. payah nak jumpa cik puding tu. kat jerantut pun tak penah jumpa. lagi la kat putrajaya kan.

Saya rindu gak kat almond london sedap kak syima. tah bila dapat makan lagi. ayam tempayan pasar malam IM1 pun best gak. waaa.. banyaknya makanan yang sedap2 kat kuantan. jangan dilupa mokna dengan ana bakar petai. rupanya ada jugak yang diingati kat kuantan. ingat takder kenangan duk kuantan dah sebab benda2 lain tak baper nak best la. haa.. saya rindu gak balik kampung tak jem. duk area KL semula sekarang ni jadik fobia bila jem. tengah laju2 tetiba kena break sebab jem hati mula berdebar2 hahaha.. tah apa2. dulu masa duk berulang dari KL ke putrajaya ok je tiap2 petang lalu sg besi tu. jem patah kaki lagi. kali ni takut plak. ngade!

Ngaku je la yang kuantan pun best sebenarnya huhuhu..

Tuesday, June 5

PANASH

Eh2 terajin plak nak apder blog hahaha.. nak citer pasal panas sekarang. giler panas la sekarang kan. ke saya je rasa? nak kata panas terik sangat tah la saya pun tak baper nak perasan. tapi rasa cam cuaca ok2 je. kadang2 pun ada time tengah malam ujan jugak. tapi panas tetap panas. tido malam berpeluh2. sampai bila bangun pagi rasa cam pesal panas sangat ni? kelenjar peluh aku prob ke apa ni. bangun pagi je baju basah semua hehe.. bangun pagi rambut lekat2 kat muka. horror betoi.

Tak tau mana lagi mau tido. nak tido dalam ekon tak tahan aa plak 24 hour berekon. kang cepat tua hahaha.. walaupun ;p. tido kat bilik sendiri memang tiap2 ari pun bangun pagi berpeluh2. malam tadi saya tak tahan buat keje giler pasang 2 kipas serentak. kipas siling pasang no 4. pastu pasang plak kipas meja no 3. tala betoi2 kat badan. pastu letak kepala sedar2.. jam bunyi! dah pukul 6. mak aii.. lena betoi tido. mungkin terlebih sejuk semalam hahaha.. so malam ni bleh buat lagi. ni kalau bil api datang jangan buat2 terkejut sudah hahaha..

Monday, June 4

M.A.L.A.S

Salam korang. dah masuk bulan jun pun kan. entry tak masuk2 jugak. saya maleh aa nak menaip sekarang ni. entry bulan 5 ada 2 je. teruk sungguh la. mungkin dah nak benti menulis kot. dah dekat 5 tahun saya menulis. dah jemu agaknya sebab tu entry makin lama makin kurang. entry bulan lepas adalah entry paling sikit dalam masa sebulan. oklah dah takder idea. kalau rajin yang tak tau tah bila saya menulis lagi ek. kalau tak korang baca je la entry ni banyak2 kali sampai hafal hehehe.. tata..

Thursday, May 10

Nora's Baby

Semalam petang nora msg kasitau dia dah kuar hospital. so bleh la lawat dia n anaknya kat umah dia. nora bersalin kat hkl. jauh no nak lawat dia kat sana. so tunggu dia kuar hospital je la baru lawat. pas dapat msg tu terus decide nak gi lawat. kang lambat2 langsung tak lawat le jawabnya. lepas keje je terus le ke rumah dia. nasib baik saya la dah penah gi umah dia. so takder aa melilau carik umahnya.



Baby2.. cute kan. tengok dari tepi macam qisha masa baby dulu plak huhu.. nora kata nama belum register. so w/pun saya dah tau namanya tak mau aa reveal dulu. kasi aa mak bapak dia umumkan sendiri. lagipun kot2 kang ada perubahan plak kan. so kita tunggu je la pengumuman rasmi dari ibu ayah baby ni.



Saya suka kaki dia. tecik n lembut je. pastu jari2 kaki dia panjang2. tu nanti beso mesti kaki panjang huhu.. untuk nora selamat berpantang. jaga diri lok2. untuk baby semoga jadik anak yang baik dan membanggakan ibu dan ayahnya amin..


p/s : bos nora datang lawat dia kat spital.. suprise tak? hahaha..



Wednesday, May 2

Doktor Umum

2 minggu lepas masa baca paper ternampak iklan pasal pre order untuk buku doktor umum memoir tun dr mahathir ni. ini buku yang sama dengan doktor in the house tu tapi dah diterjemah ke bahasa melayu. dah lama teringin nak baca buku doctor in the house tu tapi sebab dalam BI terus jadik maleh huhu..

So bila nampak iklan yang buku ni dah diterjemah ke BM cepat2 gi kat pc then bukak website mphonline. nasib baik saya memang ada akaun kat mphonline so tak yah nak register2 semua lagi. klik2 je terus bayar. kalau beli online masa pre order dapat 15% diskaun kalau tak silap. so agak murah la dari harga asal. dia cakap buku akan mula dapat lepas 30hb 4. 30hb saya cuti so tadi naik opis nampak buku tu kat meja. gembira2.

Best tak? belum abeh baca la. baru baca sampai muka surat 6. setakat ni menarik la. nanti dah abeh kita review ek. tu pun kalo rajin n dapat abehkan la hahaha.. yelah dekat 1000 muka surat tu. bukan novel plak tu. kalau novel 500 m/s 1 malam bleh abehkan. ni ilmiah ni. risau tak terabeh je huhu.. tah bila bleh abehkan hehe.. harap2 bleh la abehkan nanti. oklah nak mula membaca daaa..


Wednesday, April 25

Biskut Kering

Lapor.. tak tau nak makan apa. pandang2 jeling2 kat pantry belakang nampak biskut kering. boleh la dari takder. lama giler tak makan biskut kering cam ni. maklum orang berlagak mana nak makan biskut2 kering ni. ni dah lapor lantak la jugak. sekali2 makan pun sedap gak. biskut kering ni bleh buat gemuk tak? takut no gemuk hahaha..

Wednesday, April 18

Kek Lapis

Lama kan tak apdet blog. serius maleh bebeno la ni nak apdet blog tak tau naper. just letak gambar kek lapis yang bob kasi saya masa dia baru balik dari miri aritu. sedap tapi tak bleh lawan kek lapis masam manis yang saya beli masa gi kuching aritu. lagi mabeles la. rasa macam nak lagi je.

Tapi tah bila nak gi kuching lagi. nak suh member pos katanya kos penghantaran mahal. memang la dah la jauh berat plak tu. takper la. nanti ada rezeki gi kuching saya borong banyak2. nak buat niaga pun bleh hahaha..



Gambar ambek guna instagram.. orang jakun memang macam ni huhu.. cantek tak? warna kek tu nampak menggiurkan betoi kan haha.. selamat menjamu mata lah ek korang2..







Saturday, April 14

testing2..

baru dapat gadjet baru. so try send entry dari gadjet baru. hai semua ;p

Saturday, March 31

Earth Hour 2012

Saya sedang sokong earth hour 2012 ni. tepat pukul 8.30 malam tadi semua lampu tutup. laptop pun pakai bateri je ni. ada setengah jam lagi kempen ni berlangsung. tiap2 tahun saya sokong aktiviti ni. tahun lepas saya sambut kat kampung. mak ngan ayah terpaksa la sokong gak sebab anak2 gigih menyokong. sonok gak duduk dalam gelap sekali sekala huhu..

Tahun ni sambut kat umah baru. kata baru pindah kan. on laptop sambil dengar JoHaRa akustik era. layan lagu2 akustik sempena sokong earth hour gak la ni. tapi yang tak bestnya nyamuk plak menghurung saya ni. sibuk la nyamuk ni. orang nak sambut earth hour dia sibuk carik mangsa plak. mesti dia teruja tengok cahaya kat laptop saya ni. sibuk semua terbang hurung kat sini. yang jadik mangsa saya le. abeh dah kaki tangan gatal2 ni. oklah nak carik minyak mau sapu kaki tangan. selamat menyokong earth hour bagi yang tutup lampu!




Monday, March 26

Selamat Siang Putrajaya

Assalamulaikum..

Pekabo semua.. (hala mic kat odien sambil tangan kiri kat telinga) hahaha.. lama kan tak apdet blog. saya bz le. dedulu duk kat hq takder aa bz. la ni dah bz plak. baru nak gembira2 duk hq tak bz cam dedulu tapi hampeh hehehe.. arini dedua bos takder. cuti. so agak senggang sket la. keje dah buat tapi bos takder tangguh esok la nak bawak ngadap bos huhu..

Citer pun takder apa. citer semua 'manis2' je. yang masam2 kelat semua belum ada lagi. seperti yang semua tau sekarang tengah kecoh isu penyelarasan gaji bagi penjawat awam. so tiap2 ari ada je sorang dua menimbulkan isu. pastu kang ada yang lain tambah2 nasik plak. so macam2 versi la saya dengar. sebab maleh nak masuk campur kita tunggu je la gaji masuk kang. kalau ada alhamdulilah. takder kalu redho je la hahaha..

Saya sebenarnya lebih teruja tunggu claim pindah yang tak masuk2 ni. macam2 plan nak buat ngan duit yang ciput tu. itulah org kata, duitnya belum dapat tapi sebenarnya dah abeh dah hahaha.. tah2 kang dapat saya simpan je. saya kan kudukut. semua plan nak beli semua pun tak jadik bila duit dah ada kat tangan. last2 'peram' je dalam ASB.

Saya dah 2 minggu tak baper sihat. udara kat putrajaya ni tak nak bekerjasama ngan saya dah kot. minggu first syabas sihat walafiat. masuk minggu kedua mata mula pedih2. dah sudah. nak sakit mata lah tu. setahun lebih saya kat pahang mata clear je. tak penah sakit mata pun. duk masuk putrajaya balik dan2 dia mai semula. akhir minggu kedua dia keluar nanah bagai kat mata. takut aih.

Mata baru nak baik manja2 dia buat bengkak tonsil plak. tau dah kalau bengkak tonsil samada nak demam or nak batuk. n yes hencek batuk datang menyerang. batuk sampai sakit2 dada. sampai arini tak baik2 ni. masalahnya nak jumpa doktor maleh. so tanggung je la. anggap je la penyakit ni menghapuskan dosa ;p


Wednesday, March 14

Hari Terakhir Kat Kuantan

Dah masuk minggu kedua di putrajaya. dah masuk seminggu saya kerja kat opis baru yang lama huhu.. tak sempat2 nak nulih sebab sekarang sibuk main game je. bukak je laptop men games. kat opis plak ada keje nak buat. so blog agak terabai la. arini baru terbukak ati nak menulih semula. tapi nak tulis apa pun tak tau haha..

Oklah citer pasal saya pindah la. saya last kat umah kuantan 3hb 3 aritu. bangun pagi hujan turun mencurah2 bagai menangisi pemergian saya huhu.. ayat buku sangat ;p sebab saya baik sket aritu lepas subuh saya tak tido dah padahal.. haha.. bukan sebab saya baik. saya tak tido sebab saya kemas barang. mula angkat2 barang ke bawah semua. sapu2 bilik. clearkan semua. dalam pukul 9 baru ujan mula benti. so mula angkat barang masuk kete.

Lepas settle2 semua housemate ajak breakfast. breakfast kali terakhir sama2 katanya. so ke TAJ kami makan. nak makan nasik kerabu kemira tapi tak tau kat mana. paling best lepas order roti canai nampak plak gerai kemira. perut penuh pun ambek gak nasik kerabu. makan kali terakhir kononnya. pas makan balik umah salam2 housemate saya gerak le ke kampung dengan kereta yang berat huhu..


Tapi petang sebelum tu bebudak opis raikan saya dengan sikit jamuan. makan nasik tomato kot. tak tau la. saya mana kenal nasik2 ni. nasik lemak je saya tau. banyak sangat nama nasik tapi saya tengok sama je. so kita anggap je la nasik tomato huhu.. tapi saya beli kek untuk jamu semua. sajer la buat kali terakhir. tu pun terkejar2 membelinya. sib baik semua sempat makan :)


Dekat pukul 6 baru gerak dari opis. kali terakhirkan. sajer le lepak2 lama sket kat opis. menikmati bilik yang super sejuk tu. nyaris takder salji je huhu..dah turun dah punch kad kali terakhir tetiba amril panggil suh ambek gambo. so mari kita berlakon2 sambil ambek gambo dekat mesin punch kad haha..

Alamak tak reti nak buat penutup. oklah sekian terima kasih hahaha..







Monday, February 27

Isnin Terakhir

Arini ni ari isnin dan insyallah akan jadik isnin terakhir saya kerja kat kuantan. ye 'sirih' akan pulang ke 'gagang' minggu depan. rasa? sonok ada. sedih pun ada. sonok sebab akan kembali kerja kat tempat lama. jumpa balik kawan2 lama. akan tinggal dengan kawan lama. sedih plak entah. maybe sebab dah mula sonok keje kat kuantan kot. sedih nak tinggalkan anak2 buah yang sangat best kat sini. lagi2 diorang baru je ilang bos. ni sorang lagi 'bos' nak gi plak sob sob..

Pastu sedih gak sebab pasni nak balik kg kena lalu jem semula hahaha.. ye saya paling tak suka lalu jalan karak-bentong-gombak tu. dengar kena lalu situ je badan dah start rasa letih. belum lalu lagi ;p dulu berlagak la balik kampung raya pun tak jem. sekarang rasakan semula. pasni cuti lebih sehari lepas cuti raya kena praktikkan semula huhu..

Kali ni takder penangguhan akan dibuat sebab kerja pun dah siap. tinggal yang baru2 org lain plak le sambung. ada lagi 1 2 kerja yang tak baper nak siap akan disiapkan sebelum abeh minggu ni. barang dari rumah sewa plak separuh dah angkut. tinggal lagi separuh insyallah akan diclearkan ari sabtu ni n terus tinggalkan kuantan. kali ni tak stress sangat nak pindah sebab barang tak banyak. 2 kali angkut clear dah bilik huhu.. barang pun conet2 je. takder yang beso2 gabak sangat. so senang nak angkut. ahad ni bermula kehidupan di tempat baru yang lama. semoga rezeki saya makin murah kat tempat yang sama tu nanti. amin..


Thursday, February 23

Itam Si Comot

Balik dari langkawi saya singgah umah adik di raub. antar barang borongan dengan nak jumpa si busuk itam n oyen kucing adik saya. baru baper bulan tak jumpa 2 ekor tu dah beso. ligat plak tu. sibuk keluar masuk umah org. tak malu sungguh.

Tengok ni nakalnya dia. org hidang air kat tetamu dia plak sibuk minum. itam minum air teh ok. beriyer2 dia minum sampai abeh setengah cawan.

Ni plak buat perangai masuk dalam beg org. kucing memang suka kan tempat tersorok2 ni. selagi bleh masuk dia sibuk la nak masuk. tah carik apa tah. itam ni bila perati betoi2 cute tapi sebab bulu dia camtu terus jadik tak cute. kecantikan tersembunyi katanya hahaha..


Wednesday, February 22

Si Manis Qisya

Sambung citer kat bawah. biasalah kalau dah gi langkawi tu tak membeli menipu namanya hahaha.. yela paling2 coklat daim sebungkus 2 mesti beli punya pun walau pegi atas dasar apa ye tak? jangan nak membohong! tak der duit dengar kata nak gi langkawi korek la mana pun kan huhu.. walau baru lepas 'kawen' kan anak hehe..

Bergitulah ceritanya dengan seorang kawan saya ni. orang lepas kenduri harus terasa itu ini serba serbi tak cukup masa kenduri. pinggan mangkuk cawan senduk semua. alang2 gi langkawi harus beli. paling kebetulan flight balik dia sama ngan saya. so saya jadik 'mangsa' tolong angkat barang2 borongannya itu. tapi sebagai balasan saya telah dihantar pulang dari lcct hingga ke pintu rumah hahaha.. suka2. dan suka jugak sebab dapat jumpa cik adik manis qisya anak tuan punya barang borongan.

Qisya memula malu2 ngan auntie. tak senyum pun. qisya dah besar. qisya ingat tak qisya penah buli auntie masa kecik2 dulu. qisya terjaga dari tido n nangis sebab auntie beri salam masa auntie datang umah qisya? hahaha..

Dah agak lama qisya dah tak malu. sempat buat sign peace kat auntie lagi. lepas ni kita bleh la selalu jumpa kan sha. auntie dah ada kat 'sana' :)




Monday, February 20

See Food

Hai kawan2. saya baru balik dari langkawi. biasa la berbengkel. gi berjalan tu maybe idok le sebab dah pegi aritu. ni org kasi pegi free bleh la pegi lagi huhu.. eh saya pegi bekerja tau. bukan gi joli2 katak walaupun.. hahaha.. maleh aa nak citer pasal keje. saya nak citer pasal makan je. malam kedua kat IPP kami ada bbq. i like bbq very much! huhu.. malam tu ada ayam, sotong, ketam, kerang, sate bihun nasik semua la. saya makan seafood n ayam je. nasik bihun apa semua tak makan.


Ni kerang. dia bukan bakar la. eh dia bakar tapi rasanya dia bungkus ngan aluminium foil tu sebab tu dia berair sket. saya makan ni 2 kali. yum!

Ni plak udang. 1 cucuk ada 4 ekor kot. saya ambek 2 cucuk huhu..

Ni plak ketam. giler beso ketam2 nya. fresh plak tu. saya makan 3 ekor ketam yang beso gabak huhu.. yum jugak. ketam ni dia kukus rasanya. sebab tak rasa bakar pun.

Ini pinggan kami bertiga. cuba kira ada baper atas meja tu? saya ngan ira ada 3 pinggan sorang. cclia 2 pinggan sebab 1 pinggan kongsi ngan saya hahaha.. gambar ayam ngan sotong n makanan lain maleh mau letak takut terliur sebab sedap sangat huhu.. paling best air asam dia. giler mabales la. rasa mau hirup2 je. sodap!



Wednesday, February 8

Vanila Coklat Ariana Mikhail

Ye ini kerjaan gilaan hahaha.. jarang sangat saya nak tengok drama2 bersiri ni sejak2 drama cina / korea pukul 6 ptg dedulu dah takder. dulu gigih balik kerja awal semata2 nak tengok drama cina/korea pukul 6 ptg tu. tau je la kalau citer korea tu panjangnya berjela2. tapi gigih jugak tengok ari2. org dok heboh nur kasih, nora elana, tentang dhia, soffiya bagai haram saya tengok. tentang dhiya ngan soffiya tu ada aa 2 3 episod saya tengok tu pun tengok kejap2. tak abeh 1 episod pun. tengok separuh2 je huhu.. yang nora elena ngan nur kasih hampeh langsung tak penah tengok 1 episod pun. tetiba gatai ha nak tengok 2 drama bersiri ni. tapi drama2 ni serius cute hehe.. sebab tu gigih jugak tengok.

Ariana mikhail ni saya memula teruja sebab tajuk dia je. teringat kat blogger arianna melissa sebab tajuknya ariana. pastu terus google2 carik sinopsis citernya. wah best. bleh aa tengok. pastu sekarang dah tak bleh tinggal plak. tu yang payahnya tu tengok cerita bersiri ni. komitmen kena tinggi hehehe..

Vanila coklat ni saya pun tak tau macam mana bleh berminat nak tengok. boring tak tau nak tengok citer apa kot. tetiba terbenti kat citer ni. bila tengok cam best je. cam biasa google carik sinopsis bleh tahan la ceritanya. so continue tengok. eh makin lama makin best plak hehehe.. kena aa tengok kan. lagipun dah tinggal 5 episod lagi citer ni. so tak lama dah nak melekat kat depan tv hehe..



Tuesday, February 7

Cuti Maulud Nabi

Cuti 3 hari lepas saya gi KL bawak nadia sekali. tujuan takder. just jalan2 memenatkan kaki je huhu.. saya bertolak dari kuantan pukul 9.15 pagi. naik bas ok hahaha.. jimat belanja. adik saya dari raub naik bas kul 10.30 pagi. so sampai lebih kurang sama kat pekeliling dalam pukul 1 ptg. masuk2 kete terus rasa lapo mau makan. so jalan2 carik makan sampai la kat medan selera sebelah HKL. benti n makan nasik campur kat situ.

Lepas makan tujuan ke jalan TAR. konon2 mau carik tudung. so jalan2 kat pasar malam nya. belek2, tengok2, usha2 hehe.. sampai le kat semua house. nadia kata mau sebey2 baju tunang. dia sibuk milih saya sibuk mengayakan tudung haha..

Cantek kan tudung ni. pujuk2 nadia beli dia tak nak. penat saya posing huhu.. lepas beli2 barang dah penat. terus je pulang ke pangkal jalan. tu pun berkejo balik sebab masing2 tak solat lagi. sib baik sempat sampai umah tanpa apa2 kejadian yang tak diingini huhu.. malam saya kuar ngan nadia gi alamanda. tujuan pi vinci nak usha kasut. tapi jam yang dibeli ;p

Ahad kami bangun awal sebab mau terjah ikea. kang lewat2 tau je la ikea tu kan. parking nya payah beno. kami sampai ikea pukul 10 pagi. parking agak lengang. best bleh pilih2 parking huhu.. masuk carik breakfast dalam tu. kami makan karipap sedap ngan hotdog. pastu gi maxis jap kat curve. balik ke ikea sempat singgah kat cupcake chic beli red velvet cupcakes ngan macaroon.


Yum! red velvet dia sedap la. nanti bleh aa beli lagi huhu.. gambar macaroon takder. 5 minit sudah cair di perut ;p kat ikea kami window soping. saya nak beli jam je sebenarnya huhu.. lain2 tu sampingan2 je. apa je pun yang sampingan nya. benda2 biasa je. pas sejam lebih dalam tu kuar dan membayar rm26.00 untuk 5 item huhu.. simpan barang dalam kete then ke ayam penyet curve untuk makan tengahari. adik saya tak penah makan ayam penyet. so ke sana kita makan.

Lepas makan jalan2 menenatkan kaki lagi. mana2 kedai yang teringin nak masuk semua masuk. tengok2 belek2. bukan beli pun huhu.. sempat bergambo kat cermin elianto punya la takder keje hehe.. lepas penat jalan2 kami balik umah. jam baru kul 5.30 ptg camtu sampai umah. so landing time. malam plan nak gi uptown danau kota tapi dalam perjalanan tersangkut kat bazar lewat malam bangi. so makan n jalan2 kat situ je. tak jadik ke danau kota. balik terus tido n esoknya bangun pukul 10.30 pagi hahaha..

Gitu gini pukul 11.30 pagi dah. terus ke ayam penyet wong solo bangi plak. ada org tu nak makan ayam penyet lagi huhu.. kat sini akhirnya saya dapat minum alpukat juice. sedap! sebelum ni tiap kali masuk ayam penyet mintak mesti takder stok. kali ni dapat. gembira2 huhu.. pas makan terus ke pekeliling sebab masing2 mau pulang. yelah kami org2 pahang cuti 3 hari je. so kenalah pulang sebab arini keje huhu.. kalau cuti 4 hari harus saya tak apdet blog lagi arini ;p





Wednesday, February 1

Monday, January 30

Birthday Di Dalam Jem Yang Maha Teruk

Happy belated birthday to me on 21st jan aritu hehe.. bertambah setahun lagi umur. w/pun dah terlambat lebih seminggu dah pun tapi takper. still nak ucap happy birthday kat diri sendiri. moga saya dipanjangkan umur dalam keimanan dan dimurahkan rezeki yang halal. saya tak nak mintak banyak. mintak nak kaya je hahaha.. moga apa yang saya hajati saya dapat tahun ni. apa yang dihajati tu? entah setakat ni tak terpikir lagi. jodoh mungkin hehe.. moga saya dapat kumpul duit banyak2 tahun ni. nak buat apa nanti dah banyak saya citer ek huhu.. moga saya jadik org yang lebih baik pada diri sendiri, mak ayah, family, kawan2, sedara mara.. eh semua lah. dapat gembirakan semua org. yes! mengembirakan org adalah benda paling best dan paling saya suka buat. sukalah tengok org gembira :) n akhir sekali moga saya bahagia dan gembira selamanya. amin.. korang tolong aminkan jugak tau :)

Tahun ni saya sambut birthday dalam jem hahaha.. bayangkan pukul 1 ptg dari kl patutnya dalam kul 2 ptg dah boleh sampai tanjung malim tapi dekat pukul 4 ptg baru sampai sana. gilo la. memula lalu highway pastu tak larat tersengguk2 kuar jalan lama plak. nyaris2 sesat barat akhirnya dekat pukul 4 ptg sampai jugak ke tanjung malim. giler teruk jem. mak saya sampai 2 kali muntah dalam kete sebab baring duduk, baring duduk tapi tak sampai2. akhirnya dia pening pastu muntah hahaha.. tak penah2 ada org muntah dalam kete saya. first time!

Malam tu kami berombongan ke majlis nikah anak sedara saya kat ulu bernam. nasib baik kami lawan arus ke selatan. arus ke utara jem nya ya Allah. tak dapat bayangkan kalau saya yang tersangkut dalam jem tu. tu jalan lama tu. mesti highway jem teruk giler sebab tu semua org kuar ke jalan lama tapi rupanya lagi teruk jem nya. kata kak pnut dari kl dalam 4 jam dia belum sampai tg malim pun. memang Allah nak bukak kan pintu ati saya balik petang jumaat n pagi sabtu ke kl. kalau ikutkan kehendak keje pagi sabtu saya kena attend event n lepas event baru boleh balik tg malim memang dengan saya2 lah tersangkut kat jem yang maha teruk tu. nasib baik la kami gerak awal sikit.

Alhamdulilah leen anak sedara saya selamat jadik isteri org. tu pun teruk jugak sebab ada ahli rombongan yang tersangkut dalam jem yang maha teruk tu. konon nak nikah lepas isyak tapi dekat pukul 11 malam baru tok kadi jabat tangan pengantin lelaki. memang pengalaman ngeri la. nasib baik sampai jugak. kalau tak, tak nikah la hahaha.. gambar pengantin takder. eh bukan takder. ada tapi kat umah. ala tak yah tengok la. korang bukan kenal pun hahaha..


Thursday, January 19

Sudoku v Kakuro

Korang main sudoku tak? cam kat bawah ni. saya selalu gak main. main kat hp. selalu sebelum tido la. main 1 2 games baru tido. dah jadik habit plak sebelum tido main sudoku. sekarang dah separuh level medium dah saya abehkan. rekod paling laju main 2.23 minit hehe..


Tapi sekarang dah jumpa games baru. masih berasaskan nombor gak. namanya kakuro. aritu duk godek2 hp terjumpa plak games ni. try main. wah best plak. sekarang sebelum tido layan 1 2 games kakuro plak. sudoku seminggu 2 ni dah di lupakan huhu.. korang try la. best!

Ni tadi saya main kakuro. first time main online. selalu main kat hp je. memang mencabar minda gak la. sama cam sudoku gak. jepun ni memang suka kan games nombor2 ni. tapi saya suka. best! eh sejak bila minat nombor2 ni? bukan dulu masa study math asyik fail je ke? hahaha.. ni games ok lain. just perlu kemahiran berfikir. tak yah nak buat teoram phitagoras (betoi ke eja ni?) bagai ;p


Wednesday, January 18

HP Camera

Edisi malas sedunia. kali ini buh gambar je la ek. ni gambar2 dalam kamera hp saya yang tak pernah dipertontonkan kepada umum. wah macam eksklusif sangat plak huhu..

Gemuk cuba memakan rambut

Projek tagging lampu 5S

Niza belanja sebelum dia pindah. eh bukan patutnya saya ke kena belanja dia ? ;p

First time makan tutti fruti. rasa? boleh la..

Tiket bas rapid penang.

Breakfast roti canai ikan seko dengan nadia.

Ikan siakap stim kot. dato' hj belanja. tq dato'!

Nasi kerabu kemira. slurpp!

Buah delima depan umah sewa adik.

First time redeem point bonuslink.

Oklah tu je. sekian terima kasih ;p