
Buat sendiri? bleh nak buat tapi bab2 memukul telur dan mentega hingga kembang tu agak payah sket. maklum bulan puasa. letih ngan ngada lebih. hehe.. umah saya tak der mixer. kalau ada lama dah saya buat. tak der aa meroyan2 kat sini. oklah saya nak kasi resepi yang saya copy dari sini untuk korang. sapa2 rajin buat tu antar2 aa seketul dua kat saya ek. tq. haha.. belum apa2 dah tq gituu..
Bahan-bahan
4 sudu besar tepung kastad
½ cawan susu cair
125 gm mentega
6 gelas air
1 bungkus agar-agar
5 biji telur
1 mangkuk kecil gula
Sedikit serbuk koko
Cara Menyediakan
1. Masak agar-agar dengan 6 gelas air sehingga mendidih. Bila telah hancur masukkan gula.
2. Sementara menunggu gula hancur, boleh bancuhkan bahan-bahan untuk campuran agar-agar. Pukul telur dengan mentega sehingga kembang.
3. Setelah itu masukkan susu cair dan tepung kastad sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Setelah itu tuangkan adunan ke dalam agar-agar tadi kemudian kacaukan hingga rata.
4. Sesudah sebati dan kelihatan agak pekat bolehlah diangkat dan bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu adunan dicampurkan dengan koko dan satu lagi tanpa warna.
5. Masukkan ke dalam acuan berselang-seli kemudian sejukkan.
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment